Mainos

Tiedemiehet kehittävät Star Trekistä tuttua vetosädettä – "valtavat mahdollisuudet"

Tiedemiehet ovat kehittämässä Star Trekin kaltaisista scifi-ohjelmista tuttua vetosädettä, tosin erittäin pienessä mittakaavassa.

Kyseessä on ajatus eräänlaisesta voimasäteestä, jolla pystytään vetämään etäällä olevia esineitä säteen lähettäjää kohti.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo verkkosivuillaan, että tutkijoiden kehittämä teknologia rajoittuu tosin vain mikroskooppisen pienien kappaleiden liikutteluun valosäteen avulla. Teknologian toivotaan kuitenkin tulevaisuudessa auttavan lääketieteellisissä sovelluksissa, koska sen avulla pystytään erottelemaan yksittäisiä soluja.

St. Andrewsin yliopiston tutkimus on julkaistu Nature Photonics -julkaisussa.

Vetosäde-tekniikkaa on pyritty toteuttamaan pienen mittakaavan kappaleilla aiemminkin: Vuonna 2011 kiinalaiset osoittivat, miten vetosäde voitaisiin toteuttaa tietynmuotoisilla lasersäteillä. Nasa on puolestaan rahoittanut tutkimusta, jossa on tarkasteltu, miten kyseistä teknologiaa voitaisiin käyttää koekappaleiden käsittelyyn avaruudessa.

St. Andrewsin tutkijoiden mukaan nyt kehitetyllä tekniikalla on valtavat mahdollisuudet.

Heidän mukaansa sen avulla esimerkiksi erilaisista seoksista voidaan erottaa tietynlaisia partikkeleita. Tutkijoiden mukaan jossakin vaiheessa esimerkiksi valkosolujen erottaminen verestä voisi olla mahdollista.

Itseään kohti vetävä valo "järjenvastaista"

Tavallisesti valonsäteiden fotonit vaikuttavat mikroskooppisiin partikkeleihin oman kulkusuuntansa mukaisesti.

Tutkijat myöntävät, että ajatus valonlähdettä kohti vetävästä säteestä tuntuukin järjenvastaiselta, mutta se on kuitenkin mahdollista tarkemmin tarkasteltuna "kapealla alueella".

Nyt kehitetty tekniikka ei kuitenkaan sovellu tutkijoiden mukaan suurten kappaleiden liikutteluun, sillä esimerkiksi avaruusaluksen liikuttamisessa tulisi aivan liikaa energian synnyttämää kuumuutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.