Tiedätkö todellisen syyn sille, miksi uima-altaaseen ei tulisi pissata?

Mikäli lirautat uima-altaaseen, teet kloorille hallaa.

Uima-altaaseen ei tule pissata – se on ällöttävää! Etovuuden lisäksi on kuitenkin olemassa myös muita syitä sille, miksi hädän yllättäessä kannattaa ennemmin suunnata vessaan.

Kloori desinfioi uima-allasta

Uimahalleissa tunnetusti tuoksuu kloori – ja osasyy on virtsa! Uimahallin tutun kloorinhajun nimittäin tuottaa sidottu kloori, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry.

Kloori muuttuu vapaasta kloorista sidotuksi klooriksi, kun se reagoi veden epäpuhtauksien kanssa. Kloori siis desinfioi uima-allasta esimeriksi homeista, bakteereista ja taudinaiheuttajista.

Yhdysvaltain tautikeskus muistutti kansalaisia siitä, ettei altaaseen tule pissata. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

"Virtsa vie kloorilta kyvyn tehdä asioita"

Myös urea eli virtsa-aine reagoi kloorin kanssa. Samalla syntyy klooriamiinia; se on suurina pitoisuuksina haitallista ja esimerkiksi ärsyttää silmiä.

Kun virtsa reagoi kloorin kanssa, se myös käyttää arvokasta klooria, jonka tarkoitus on kamppailla uimareiden altaaseen kantamaa likaa, hikeä ja pöpöjä vastaan. Virtsaaminen siis haaskaa klooria turhaan ja voi altistaa sairastumisille.

– Virtsa vie kloorilta kyvyn tehdä asioita, joita sen pitäisi tehdä, eli tappaa viruksia ja pöpöjä, kuvailee perhelääkäri Kathryn Boling.

Katso myös: Mistä tunnistaa hukkuvan ihmisen? Hukkuva ei huido ja huuda kuin elokuvissa, muistuttaa rantavahti! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Boling tosin huomauttaa, että pikkulapset todennäköisesti pissaavat altaaseen, oli se sallittua tai ei. 

– Ei kannata hätääntyä, että se aiheuttaisi jonkinlaisia valtavia ongelmia. Mutta ei altaaseen kylläkään pitäisi pissata, hän kuvailee.

Katso myös: Tämä laite pitää Helsingin suositun uimarannan puhtaana – Hietaniemen hiekasta löytyy aika ajoin jopa huumeruiskuja

Tämä laite pitää Helsingin suositun uimarannan puhtaana – Hietaniemen hiekasta löytyy aika ajoin jopa huumeruiskuja 5:04

Lue myös:

    Uusimmat