Tiedätkö, mitä puuterisi oikeasti sisältää? Biokemisti selittää

MTV Lifestyle pyysi biokemistiä selittämään, mitä meikkituotteiden ainesosalistoissa olevat merkinnät todellisuudessa tarkoittavat.

Dimethicone, tocopheryl acetate, phenoxyethanol. Aivan tavallisen puuterin ainesosalista vaikuttaa mystiseltä salakieleltä. Biokemisti Daniel Isaacs osaa kuitenkin lukea ainesosia samaan tapaan kuin suurin osa meistä muropakettia.

Isaacs on Medik8-brändin product development manager. Hän on ollut mukana kehittämässä useita ihonhoitotuotteita.

– Tässä työssä biokemistit tutkivat, miten kemiaa voisi käyttää ihonhoidon kontekstissa. Näin biologia kohtaa kemian, Isaacs kuvaa.

Tutki, missä järjestyksessä ainesosat ovat

Kosmetiikkatuotteiden ainesosalistat ovat tavallisen kuluttajan silmissä lähestulkoon hepreaa. Maailmalla on käytössä INCI-merkintäjärjestelmä, joka määrittelee aineille virallisen nimen tuotteen valmistusmaasta riippumatta. Isaacs neuvoo ensin katsomaan listasta sen, missä järjestyksessä ainesosat ovat.

– Saat tietää, miten paljon kutakin ainetta on käytetty, kun katsot kosmetiikkatuotteen ainesosalistasta, missä järjestyksessä ainesosat ovat. Listaus on samantapainen kuin elintarvikkeissa: ensimmäistä ainesosaa on eniten, Isaacs sanoo.

Listaus toimii näin, kunnes päästään ainesosiin, joita on tuotteessa vain yksi prosentti tai vähemmän.

– Tämä on tärkeää tietää. Kun pääsen ainesosiin, joita on alle yksi prosentti, ne voivat olla missä järjestyksessä tahansa. Jos jotakin ainesosaa on 0,01 prosenttia, se voidaan listata toisen ainesosan edelle, vaikka tätä toista ainetta olisi 0,9 prosenttia, Isaacs kuvaa.

– Tämä antaa valmistajalle joitakin vapauksia.

Mitä puuteri sitten sisältää? Isaacs avasi ainesosalistan MTV Lifestylelle!

Ainesosa: Dimethicone

– Dimethicone on eräänlainen silikoni. Se on tuotteen pääainesosa ja sitoo muut aineet yhteen. Silikonia on luultavasti käytetty, koska se on hyvin liukasta, ja tuote on siksi helppo levittää iholle, Isaacs sanoo.

– On huomionarvoista, että ensimmäinen ainesosa ei ole vesi. Monissa kosmetiikkatuotteissa se on ensimmäinen ainesosa.

Ainesosa: Mica

Suomeksi mica on kiille. Kiilteitä on yleensä jauhemaisissa tuotteissa.

– Tämä on ainesosa, joka antaa meikille värin, läpikuultamattoman olomuodon, Isaacs sanoo.

Ainesosa: Squalane

– Tämä on kosteuttaja, joka estää ihoa kuivumasta. Tämä on hyvin tärkeää, jos käytät meikkiä, sillä sitä levitetään kaikkialle kasvoissa. On tärkeää varmistaa, että iho on kosteutettu, Isaacs sanoo.

Squalene on rasva-aine, joka on ihon oman soluväliaineen kaltaista. Sitä saadaan esimerkiksi oliivista. Squalane johdetaan squalenesta.

Ainesosa: Tocopheryl acetate

– Kyseessä on E-vitamiini. Kuvittelisin, että tuotteessa on käytetty E-vitamiinia, jotta hapettuminen estetään. Vitamiini estää tuoteen laadun heikentymisen ja säilyvyysaika pitenee.

Miksi ainesosalistassa ei vain lue E-vitamiini? Sen kuluttaja ymmärtäisi heti. Isaacsin mukaan pelkkä E-vitamiini ei käy, koska kyseessä on laaja kirjo ainesosia.

– Tämä on johdos, jossa lääketieteessä tokoferoliksi kutsuttuun E-vitamiiniin on lisätty ylimääräinen osa molekyyliä, jota kutsutaan nimellä tocopheryl acetate. Näin toimitaan siksi, että ainesosaa on helpompi käyttää kosmeettisessa reseptissä.

Ainesosa: Phenoxyethanol

– Phenoxyethanol on säilöntäaine, joka estää bakteerisaastumisen. Säilöntäaineet ovat hyvin tärkeitä kosmeettisessa tuotteessa, varsinkin, jos niissä on vettä, Isaacs sanoo.

Vaikka "ilman säilöntäaineita" on nykyisin myyntihitti, Isaacs ei pidä sitä välttämättä etuna.

– Monissa markkinointistrategioissa ja kampanjoissa käytetään termiä "ilman säilöntäaineita". Kuluttajalle tämä ei kuitenkaan ole etu, koska seoksessa voi olla bakteereja, mikä puolestaan on pahempaa kuin käytännössä harmittoman säilöntäaineen käyttäminen, Isaacs selittää näkökantaansa.

Ainesosa: Ci77891, Ci77941

– Nämä ovat väriaineita. Kun näet ci-alkuisen numeron, ci tulee sanoista colour index. Näitä löytyy meikeistä, kaikesta, missä on värejä, Isaacs sanoo.


Lue myös:

Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Osittainen lähde: Teknokemia.fi

Lue myös:

    Uusimmat