"Edes apteekki ei puhu silikoniliukuvoiteita vastaan" – millainen liukuvoide on turvallisin?

Silikoniliukuvoiteet ovat suosittuja liukkautensa vuoksi. Asiantuntijaa huolestuttaa se, että silikoni on käytännössä muovia.

Elintarvikkeita testataan, lasten leluja testataan. Seksileluille ei ole omaa testauspalvelua – valitettavasti.

– Aikuisten leluissa voi olla mitä tahansa. Sama on liukuvoiteissa. Edes apteekki ei puhu silikoniliukuvoiteita vastaan, minä olen ainoa, Anne Keränen, SinCity.fin myyjä kertoo.

Silikoniliukuvoidetta vain anaaliseksiin

Silikoniliukuvoiteet ovat suosittuja liukkautensa vuoksi. Kerästä huolestuttaa kuitenkin se, että silikoni on käytännössä muovia.

– Kun laitat sitä umpinaiseen pussiin, eli emättimeen, se pitää aina pestä pois. Emätintä ei voi pestä, se ei ole suositeltavaa, eikä voide tule pois. Jos silikoniliukuvoidetta kaatuu nyt maahan ja pyyhin sen, kumpikin liukastelee, kunnes haen astianpesuaineen.

Liukuvoiteet on luokiteltu joko kemikaaleiksi tai lääkinnällisiksi apuaineiksi. Lääkinnälliset apuaineet -ryhmän tuotteissa on CE-merkintä. Se merkitsee, että tuote kuuluu jatkuvan laaduntarkkailun piiriin.

CE-merkinnällä valmistaja kertoo, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan unionin vaatimukset. CE-merkintä ei kuitenkaan ole turvallisuusmerkki eikä kattava turvallisuuden tae, Tukes kertoo nettisivullaan.

Keränen suosittisi silikoniliukuvoidetta vain anaaliseksiin.

– Emätin on siinä mielessä viheliäinen, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämpi on emästasapaino.

Emätinyhdyntään hän suosittelee vain vesipohjaisia liukuvoiteita. Niitä on markkinoilla runsaasti.

– Ne paranevat koko ajan ja ovat turvallisia. Niissä on valtavasti eroja, kuten vartalovoiteissa ja meikeissä. Toiset tykkäävät paksusta geelistä. Jos sanon, että tämä yksi on asiakkaiden mielestä paras, ei se tarkoita, että se olisi juuri sinulle optimaalisin, Keränen kertoo.

– On vain pakko kokeilla: liikkeessä huomaa eron toiseen, mutta vasta tositoimissa omilla limakalvoilla huomaa, onko tuote hyvä.

Sama ongelma hierontaöljyissä

Silikonityyppinen ongelma toistuu Keräsen mukaan eroottisissa hierontaöljyissä.

– Todella paljon on mineraaliöljypohjaisia hierontaöljyjä. Mineraaliöljy on petrokemianteollisuuden sivutuote. Halvat meikit ovat mineraaliöljyä. Tätä öljyä käytetään, koska se on halpaa.

Mineraaliöljy ei imeydy, jolloin sillä voi hieroa kumppaniaan vaikka kuinka kauan. Koska eroottisen hieronnan on tarkoitus edetä intiimille alueelle, sille löytyy myös vaihtoehtoja.

– Eroottisessa hieronnassa tarkoitus on edetä tiettyyn pisteeseen, jolloin pitää ajatella, että tuote saa mennä suuhun ja genitaalialueelle. Kasvisöljypohjainen öljy saa mennä. Ja lisäksi se kosteuttaa. 

Mineraaliöljy on tuotteen INCI-ainesosalistassa nimellä paraffinum liquidium.  

Yksi huono ei saisi leimata kaikkia

Usein ihmisen kokemus liukuvoiteesta perustuu marketista lauantaishoppailun yhteydessä ostettuun tuotteeseen, joita oli tarjolla vain yksi, kamala ja tahmea. Keränen muistuttaa, ettei yhtä huonoa kokemusta kannata pelästyä.

– Ei kannata pelästyä. Sama asia meikeissä: ei yksi huono tarkoita, että kaikki ovat samanlaisia. Yleensä kolmessa, neljässä purkissa löytää itselleen hyvän. Kannattaa etsiä.Osittaisia lähteitä: Tohtori.fi, Tukes.fi 

Lue myös:

    Uusimmat