THL: Riskiryhmäläisiä päästään rokottamaan suunniteltua aikaisemmin – näin kauan menee ennen kuin valtaosaa väestöstä päästään rokottomaan

2:05
Tämän vuoksi riskiryhmäläisiä päästään rokottamaan odotettua aiemmin – katso uutisjuttu aiheesta.

Viikonloppuna Suomeen tuotiin 24 000 AstraZenecan koronarokotetta. Ne jaetaan tasaisesti koko maahan, mutta kohdennetaan ensisijaisesti riskiryhmille. 

AstraZenecan rokotetta ei suositella yli 70-vuotiaille, mikä näkyy nyt rokotusjärjestyksessä. 

– Kyllä se sillä tavalla on vaikuttanut, että riskiryhmäläisten rokotukset alkavat huomattavasti aikaisemmin, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

– Sairautensa vuoksi riskiryhmässä olevat oli tarkoitus rokottaa ikääntyneiden jälkeen, ja nyt heitä päästään rokottamaan yhtäaikaisesti ikääntyneiden kanssa.

Suomeen tuotu noin 300 000 rokotetta

Rokotusprosessi sujuu nyt alkuvaihetta paremmin

– Ilman muuta, sillä alkuun jouduttiin käsipelillä kutsumaan näitä ihmisiä rokotuksiin. Nyt ikääntyneet pystytään kutsumaan rokotuksiin iän perusteella. 

Tällä hetkellä arvioidaan, että yli 70-vuotiaille annettavia mrna-rokotteita tulisi huhtikuun loppuun mennessä Suomeen noin miljoona annosta. Samoin AstraZenecan rokotetta  odotetaan huhtikuun loppuun mennessä yhtä paljon. 

– Huhtikuussa lopetetaan ykkösannoksen antaminen näille ryhmille ja touko-, kesä-, heinäkuun lopussa saadaan kakkoskierros loppuun. Riippuen tietysti siitä, miten paljon rokotteita Suomeen saadaan.

– Näillä näkymin menee kesään, ennen kun tervettä väestöä aletaan rokottamaan. 

Suomeen on nyt tuotu kaikkiaan noin 300 000 rokoteannosta. Niistä 24 000 on AstraZenecan, 11 000 Modernan ja pääosa eli loput Pfizer-BioNTechin.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja