THL: PCV-rokote ei voinut aiheuttaa vauvan kuolemaa

Iltalehti uutisoi maanantaina kolmen kuukauden ikäisen Aleksi-vauvan kuolleen muutama päivä sen jälkeen, kun neuvolassa oli annettu pneumokokkibakteerilta suojaava PCV-rokote. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että rokotteella olisi yhteyttä vauvan kuolemaan.

Maaliskuussa 2012 kuollut Aleksi oli saanut neuvolassa samalla viikolla ennen kuolemaansa pneumokokkikonjugaatti (PCV)-rokotteen. Kolme päivää myöhemmin pojalle nousi 39 asteen kuume ja seuraavana päivänä vanhemmat totesivat lapsensa menehtyneen.

Iltalehden tietojen mukaan kuolinsyytutkinnassa pojan kuoleman syyksi määriteltiin "yleistulehdus", jonka todennäköisin aiheuttaja olisi pneumokokki-bakteeri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Arto Palmun mukaan mikään ei viittaa siihen, että PCV-rokote, joka ei ole elävä rokote, olisi aiheuttanut pojan kuoleman.

– Rokotevalmiste ei ole voinut aiheuttaa vauvan kuolemaa, sillä siinä ei ole taudinaiheuttajaa, Palmu kommentoi.

PCV-rokote kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2010

PCV-rokote otettiin kansalliseen rokoteohjelmaan syksyllä 2010. Synflorix-niminen PCV-rokote suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta aivokalvontulehdukselta, keuhkokuumeelta, verenmyrkytykseltä ja korvatulehdukselta .

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedossa ei ole yhtään PCV-rokotteeseen suoraan liittyvää kuolemantapausta.

– Rokote on ollut Suomessa käytössä syksystä 2010 lähtien nimenomaan tätä vakavaa pneumokokkitautia vastaan. Sen teho on ollut itse asiassa äärimmäisen hyvä. Ja rokotetuilta lapsilta nämä taudit ovat käytännössä hävinneet Suomessa tämän syksyn 2010 jälkeen, Palmu kertoo.

Maailmanlaajuisesti pneumokokkibakteeri on suurin lasten tappaja. Suomessa tällaista ongelmaa ei kuitenkaan ole ollut, vaan vakavat sairastumistapaukset on ennen rokotteen käyttöönottoakin onnistuttu suurimmaksi osaksi hoitamaan. Eniten haittaa pneumokokkibakteerista on Suomessa ollut korvatulehdusten aiheuttajana.

Aleksi-vauvan tapaus erittäin epätyypillinen

Palmu pitää Aleksi vauvan kuolemaa epätyypillisenä tapauksena.

– Tämä olisi hyvin epätyypillinen pneumokokkitauti, että yhtäkkiä havaitaan, että lapsi on menehtynyt. Tällaisia tapauskuvauksia ei Suomesta ole minun tiedossani, Palmu kertoo.

Palmu ei osaa ottaa kantaa siihen, onko kuolinsyytutkinnan arvio pneumokokin aiheuttamasta yleistulehduksesta oikea.

– Tulee sellainen tunne, että ei ole varmistettu sitä, että se olisi pneumokokin aiheuttama. En ole nähnyt alkuperäisdokumentteja, enkä ole oikeuslääketieteen asiantuntija, joten en tiedä, mihin nämä johtopäätökset tässä perustuvat.

– Tietysti tällaiset kuolemantapaukset ovat hyvin valitettavia ja aiomme varmistaa, ettei tällaisia signaaleja pneumokokkiin liittyen ole tullut muualta. Sellaisista signaaleja ei ole vielä tiedossamme, Palmu sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat