THL:n ylilääkäri MTV Uutisille: Pfizerin läpimurtorokote saattaa tulla käyttöön vielä tänä vuonna

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että Pfeizerin koronarokote saattaa hyvinkin saada myyntiluvan jo tämän vuoden puolella.

Lääkeyhtiö Pfizer ja saksalaisyhtiö Biontech kertoivat tänään, että heidän yhdessä kehittelemänsä koronarokote on estänyt 90-prosenttisen tehokkaasti koronaviruksen aiheuttaman taudin testauksissa. Testihenkilöillä saavutettiin suoja seitsemän päivää sen jälkeen, kun toinen rokotteen kahdesta annoksesta oli annettu.

Pfizerin toimitusjohtaja arvioi tiedotteessa, että yhtiöt ovat merkittävästi lähempänä sitä, että ne voivat tarjota maailmalle kovasti kaivatun läpimurron terveyskriisin päättämiseksi.

Useissa ulkomaisissa medioissa arveltiin jo aiemmin tänään, että tarkempia testituloksia voidaan odottaa mahdollisesti parin viikon sisällä ja ensimmäiset rokotteet voitaisiin pistää ihmisille ja tämän vuoden loppuun mennessä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo MTV Uutisille, että rokote voi saada myyntiluvan vielä tänä vuonna.

– Voi olla, että saa. Riippuu Euroopan lääkeviranomaisesta, joka myyntiluvan myöntää, Nohynek vahvistaa.

Aiemmin MTV Uutiset Livessä Nohynek kertoi, että kehitystyö jatkuu ja seuraavaksi rokote tarvitsee lääkeviranomaisen luvan.

– Lääkeviranomainen punnitsee hyötyjä ja haittoja ja antaa niiden pohjalta myyntiluvan, joka on todennäköisesti ehdollinen myyntilupa, eli pitää jatkaa seurantaa vielä eteen päinkin, hän sanoi.

Hän kertoi myös, ettei osaa sanoa, milloin rokotetta voitaisiin mahdollisesti saada Suomeen.

– No se täytyy kysyä Euroopan komissiolta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä, että missä vaiheessa näissä hankintasopimuksissa ollaan ja siitä se pitkälti sitten riippuu. Ja myöskin siitä, kuinka paljon annoksia firma pystyy toimittamaan.

Lue myös:

    Uusimmat