THL: 95 prosenttia vanhuspalveluyksiköistä yltää hoitajamitoitustasoon

Mikä ratkaisuksi hoitajapulaan? – tässä nuorten poliitikkojen keinot 2:12
Katso myös: Mikä ratkaisuksi hoitajapulaan? – tässä nuorten poliitikkojen keinot

Ympärivuorokautisen hoidon vanhuspalveluyksiköistä vain viisi prosenttia ei yllä lain vaatimaan henkilöstön vähimmäistasoon, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n lokakuussa tekemän seurantakyselyn mukaan 95 prosenttia ympärivuorokautisen hoivan yksiköistä yltää lain mukaiselle tasolle. Ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoitus on ollut huhtikuusta lähtien 0,65 työntekijää jokaista asiakasta kohden. 

Osuus on noussut toukokuussa tehdystä edellisestä seurannasta, jolloin joka kymmenes yksiköistä jäi mitoitustasosta.

THL:n mukaan myös 0,7:ään yltävien yksikköjen osuus on jatkanut kasvuaan.

Tilanne näyttää seurantatietojen osalta hyvältä, THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo sanoo tiedotteessa.

– Yksikköihin on seurantatiedosta päätellen saatu palkattua lisää henkilöstöä, ja kokonaisuudessaan henkilöstömäärä on noussut 1 200 työntekijällä. Asiakasmäärissä seurannan mukaan on vakaa tilanne, Alastalo sanoo.

Hoitajamitoitusta nostettu

Iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa oli THL:n seurantatietojen mukaan lokakuussa keskimäärin 51 900 asiakasta. 

Edellisessä seurantakyselyssä toukokuussa asiakkaita oli seurantatietojen mukaan keskimäärin 51 500. Toimintayksiköitä on THL:n mukaan noin nyt 1 786, edellisen seurannan mukaan 1 798.

THL seuraa mitoituksen toteutumista puolivuosittain tehtävällä kyselyllä, jossa yksiköt itse tallentavat tiedot työtunneistaan ja asiakasmääristään THL:n tietokantaan. THL laskee näiden tietojen perusteella mitoitukset kullekin yksikölle.

Lakisääteistä hoitajamitoitusta on nostettu asteittain. Vuonna 2020 mitoitus oli vähintään 0,5. Nykyinen mitoitus on ollut voimassa huhtikuusta lähtien.

Lain mukaan mitoituksen on määrä nousta 0,7 työntekijään asiakasta kohden, mutta Petteri Orpon (kok.) hallitus lykkäsi mitoituksen kiristymistä vuoden 2028 alkuun. Myös edellinen hallitus lykkäsi 0,7:n hoitajamitoituksen voimaantuloa.

Lue myös:

    Uusimmat