Therese Johaugin kroppa ei toimi – valmentaja tiputti hälyttävää tietoa

7:15
Therese Johaug voitti kuluneena talvena myös Tour de Skin.

Therese Johaugin kroppa ei toimi toivotulla tavalla. Norjan hiihtotähti joutuu pitämään useiden viikkojen tauon tavallisesta harjoittelusta, valmentaja Pål Gunnar Mikkelsplass kertoo Dagbladetille.

32-vuotias Johaug on harjoitellut tänä kesänä liikaa. Hän itse puhui asiasta jo viikko takaperin Norjan hiihtoliiton tiedotteessa. Johaug sanoi, että hänen on kuunneltava kroppaansa ja säädettävä kuormitusta niin, että hän voi palata taas normaaliin iskuun.

Johaugin kerrottiin samalla jättävän viime viikon lopulla Trondheimissa käydyn rullahiihtotapahtuma Toppidrettsvekan väliin. Hän ei myöskään aikonut osallistua seuraavalle Norjan naisten hiihtomaajoukkueen leirille. 

Johaugin tilanne on sittemmin selkiytynyt. Valmentaja Mikkelsplassin mukaan Johaug joutuu ottamaan seuraavat kaksi–kolme viikkoa hyvin rauhallisesti. Johaugin jalat ovat olleet kankeat, hiihtäjä on ollut väsynyt ja voinut huonosti. Mikkelplass pohtii, että kyse on tyypillisistä signaaleista tilanteessa, jossa kokonaiskuorma on muodostunut liian suureksi.

Johaug on saanut Mikkelplassin mukaan viime päivät hoitoa Norjan huippu-urheiluyksikkö Olympiatoppenin puitteissa ja "ottanut tilanteen hyvin rauhallisesti". Hoito on ollut enimmäkseen hierontaa paljon iskutusta saaneille ja kipeille jaloille.

– Therese tulee tekemään pientä harjoittelua tällä viikolla, jotta näemme, kuinka kauan hänen täytyy vetää jarrusta, Mikkelplass sanoi.

Mikkelplass ja Johaugin manageri Jörn Ernst uskovat, että hiihtotähdellä ei ole vaaraa. Ernstin mukaan Johaug on hyvällä tuulella. Mikkelplass pitää puolestaan positiivisena, että Johaug huomasi ylirasituksen merkit suhteellisen ajoissa.

Mikkelplass silti korostaa, että tilanne on otettava vakavasti. 

– Jos signaaleja ei huomioi, tästä voi tulla pitkäkestoista. Nyt tulee menemään 14 päivästä kolmeen viikkoon vähäisellä harjoittelulla.

Satsausta juoksemiseen, ei korkean paikan leiriä

Mikkelplass puntaroi myös syitä Johaugin ylirasitukselle. Yhtenä tekijänä hän spekuloi satsausta juoksemiseen. Johaug muun muassa osallistui 10 000 metrin kisaan Bislettillä ja satsasi juoksemiseen paljon.

Mikkelplassin mukaan Johaugin ympärillä oli menossa paljon asioita, jotka sekä antoivat positiivista energiaa mutta myös kuluttivat.

Lisäksi Johaug ei osallistunut koronavirustilanteen myötä ohjelmaansa tyypillisesti kuuluneelle korkean paikan leirille Yhdysvaltain Aspenissa. Hän on viettänyt siellä aiemmin kolmesta neljään viikkoa pystyen keskittymään täysipainoisesti harjoitteluun ja palautumiseen.

Johaug oli nyt Aspenin sijaan kotona Oslossa, ja harjoittelu matalampana oli luonnollisesti intensiivisempää kuin korkealla. Samalla Johaugilla oli huolehdittavanaan arjen askareita.

Johaug on hallinnut maastohiihdon normaalimatkan kisoja viime vuosina. Hän kärähti vuonna 2016 anabolisesta steroidista klostebolista ja oli 13 kuukautta kilpailukiellossa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja