Mainos

The Guardian: Tutkijat povaavat vampyyrihämähäkistä apuria taistelussa malariaa vastaan

Tutkijoiden mukaan Itä-Afrikassa ja Malesiassa eläviä hyttysiä syöviä hämähäkkejä tulisi käyttää apuna malariaa vastaan, kertoo The Guardian.

Erikoisin hämähäkeistä on ainoastaan Victorianjärvellä Itä-Afrikassa tavattu Evarcha culicivora.

Se on erikoistunut metsästämään Anopheles-hyttysnaaraita, jotka kantavat malarialoisia. Hyttysnaaraita se metsästää saadakseen niiden ihmisistä imemän veren.

– Tämä on ainutlaatuista. Yksikään toinen eläin ei valitse saalistaan sen perusteella, mitä se on syönyt, kertoo Fiona Corss, yksi tutkimusta tehneistä tutkijoista The Guardianin haastattelussa.

Cross kertoo vampyyrihämähäkiksikin kutsutun eläimen nauttivan ihmisverta, koska se antaa niille tuoksun, jota potentiaaliset parittelukumppanit pitävät houkuttelevana.

Valjastettavissa apukeinoksi malariaa vastaan

Hämähäkistä ei ole verenhimostaan huolimatta ihmisille vaaraa. Sillä ei nimittäin ole ihmisten ihon puhkaisemiseen soveltuvia suun osia. Siksi se metsästääkin ihmisverta imeneitä hyttysiä.

E culicivora -hämähäkit elävät ihmisten kotien seinillä. Corss kannustaakin ihmisiä valjastamaan niiden mahdollisuudet malarian torjuntaan. Hän kuitenkin ymmärtää monien inhoavan hämähäkkejä ja tarvitsevan siksi aikaa niiden hyväksymiseksi.

– Ihmisten on tiedettävä, että laji on harmiton, eikä hyökkää ihmisten kimppuun, Cross sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että malaria aiheuttaa yli puoli miljoonaa kuolemaa vuodessa, pääasiassa Afrikan lasten keskuudessa. Kuolemat Afrikassa ovat kuitenkin vähenneet 54 prosenttia vuosina 2000–2013 useiden malarian hallintatoimien johdosta.

Asiantuntija: Hämähäkistä ei ainoaksi apukeinoksi

Kenian terveysministeriön malaria-asiantuntija Njagi Kiambo on samaa mieltä siitä, että biologisten keinojen käyttöön malarian ehkäisyssä tulee kannustaa.

Hänen mukaansa niihin ei kuitenkaan tule täysin luottaa, sillä niiden vaikutus on minimaalinen verrattuna kemiallisiin apukeinoihin, kuten hyönteismyrkkyihin sänkyjen suojaverkoissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.