The Guardian: Merkittävä EU-maa ostanut 49 käytettyä Leopard-panssarivaunua Ukrainalle – ostajasta epäilys

Belgia myi viimeiset Leopardinsa yksityisyritykselle, mutta haluaa ne nyt takaisin – tässä hallissa makaa satoja toimettomia tankkeja 3:29
Video: Tältä näytti varastohallilla, jossa sadat panssarivaunut lojuvat toimettomana.

Leopardien myyjä ei vahvistanut panssarivaunujen myyntihintaa tai ostajaa.

Yhteensä 49 Leopard 1 -mallin panssariajoneuvoa on myyty merkittävälle EU-maalle, brittilehti The Guardian uutisoi.

Lehden mukaan kyseiset Leopardit kuuluivat ennen Belgialle, ja ne on myynyt asian vahvistanut OIP Land Systems -yrityksen toimitusjohtaja, asekauppias Freddy Versluys.

Myyjä ei vahvistanut panssarivaunujen myyntihintaa tai ostajaa mutta kertoi, että niiden käyttöönottoon Ukrainassa mennee kuusi kuukautta.

Guardianiin tietojen mukaan Versluys osti aiemmin 50 Leopard 1 -panssarivaunua 37 000 euron kappalehintaan Belgian karsiessaan puolustuskulujaan muiden EU-maiden mukaisesti 2014.

Ostajan epäillään olevan merkittävä saksalainen puolustusalan firma, saksalaislehti Handelsblattin mukaan asevalmistaja Rheinmetall.

Guardianin mukaan Rheinmetall tai Saksan puolustusministeriö eivät ole kommentoineet väitettä.

Saksalaisvalmisteisista Leopardeista käytiin kiivastakin keskustelua alkuvuodesta, kun Belgian puolustusministeri Ludivine Dedonder sanoi harkitsevansa panssarivaunujen ostamista, Guardian kertoo.

Dedonder kuitenkin syytti yritystä yrittäessään saada "valtavaa voittoa" myynnistä, mutta asekauppias Versluys kiisti tuolloin Belgian hallituksen lähestyneen häntä.

Lue myös:

    Uusimmat