Laskuvarjohyppääjät yrittivät päästä pois maahan syöksyvästä Uumajan turmakoneesta juuri ennen törmäystä? Asiantuntijalla teoria turman syystä

MTV Uutiset tavoitti Uumajan lentoturman silminnäkijän 1:31
Katso hurja video: Kone syöksyy maahan

Osa laskuvarjohyppääjistä yritti hypätä lentokoneesta juuri ennen koneen maahansyöksyä, kertoo The Guardian nojaten tietonsa ruotsalaismedioiden silminnäkijähaastatteluihin.

Eilisessä pienlentokoneturmassa Ruotsin Uumajassa kuoli yhdeksän ihmistä. Lentoasiantuntija Jan Ohlsson arvioi Aftonbladetin haastattelussa, että koneen painopiste on todennäköisesti muuttunut äkillisesti ilmassa, jonka seurauksena kone on kääntynyt syöksyyn.

Yksi syy koneen painopisteen äkilliseen muutokseen voi olla matkustajien liikkuminen lentokoneen sisällä tai esimerkiksi laskuvarjonhyppääjän hyppääminen pois koneesta.

Painopisteen muuttuessa lentäjän täytyy toimia nopeasti, hän kertoo lehdelle.

– Pienet lentokoneet ovat erittäin herkkiä painopisteen muutoksille. Jos lentäjä ei korjaa tilannetta tarpeeksi nopeasti, lentokone voi lähteä syöksyyn suoraan alaspäin tai alkaa vaappua puolelta toiselle, Ohlsson kertoo Aftonbladetille.

Onnettomuuden taustalla voi olla myös moottorivika, mutta Ohlsson ei pidä tätä teoriaa mahdollisena, sillä kone ei esimerkiksi liitänyt ilmassa ilman moottoreita vaan syöksyi suoraan maata kohti.

Näin tapahtumat etenivät

Kone lähti Uumajan lentokentältä Ruotsin aikaa eilen puoli kahdelta iltapäivällä ja lennonjohto sai ilmoituksen onnettomuudesta pian kahden jälkeen.

Pelastusviranomaisten mukaan kone syöksyi Uumajanjoessa olevalle saarelle, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä kaupungin lentokentältä.

Koneen kappaleet ovat viranomaisten mukaan pudonneet vaikeakulkuiseen maastoon, ja poliisi eristi laajan alueen etsintöjen ajaksi. Uumajan kautta kulkeva junaliikenne korvattiin etsintöjen ajaksi busseilla. Poliisi pyysi paikallisia asukkaita ilmoittamaan, jos löytävät maastosta turmakoneen osia.  

Lue myös:

    Uusimmat