Thaimaan kuningas näyttäytyi syntymäpäivänään - katso video

Thaimaassa juhlittiin maanantaina kuningas Bhumibol Adulyadejin 84-vuotispäivää.

Sairaalassa yli kaksi vuotta ollut kuningas liittyi juhlallisuuksiin pyörätuolilla ja otti autosaattueessa vastaan tuhansien kannattajien riemunhuutoja. Puheessaan hän muistutti kansan yhtenäisyyden tärkeydestä etenkin viimeaikaisten tulvien jäljiltä.

Adulyadej esiintyy harvoin julkisuudessa hengitysvaivojensa vuoksi.

Syntymäpäivien juhlinta sujui kaikkiaan kritiikittä. Asiaa voi selittää se, että Thaimaassa kuningasperheen loukkaamisesta voi saada tuntuvia vankeustuomioita. Esimerkiksi viime kuussa 61-vuotias thaimies sai 20 vuoden tuomion lähetettyään tekstiviestejä, joiden katsottiin loukkaavan vallanpitäjiä.

Juhlapäivän kunniaksi kuningas armahti liki 22 000 vankia.

Armahdettujen joukossa ei ollut maan entinen pääministeri Thaksin Shinawatra. Thaimaan mediassa on pitkin syksyä spekuloitu laajasti, että Thaksin armahdettaisiin, mikä mahdollistaisi ex-pääministerin paluun maanpaosta ilman vankilarangaistusta. Thaksin on tuomittu kahden vuoden rangaistus veropetoksesta.

Thaimaata johtaa nykyisin Thaksinin sisar, Yingluck Shinawatra, 44. Hallituslähteistä kerrottiin viimeksi perjantaina, että Thaksinille tullaan palauttamaan passi "hyvin pian". Thaksin on tätä nykyä Montenegron kansalainen.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat