Thaimaalaiset metsurit paiskivat töitä Sievin metsissä – Suomesta tekijöitä ei löytynyt edes kissojen ja koirien kanssa

1:49
Thaimaalaiset metsurit paikkaavat työvoimapulaa Pohjois-Pohjanmaalla.

Sievissä pakettiauto kaartaa metsän laitaan. Maatalousyhtymä Holstin thaimaalaiset metsurit purkautuvat ulos autosta ja heilauttavat ystävällisen tervehdyksen kuvausryhmälle.

Heitä on nyt kahdeksantoista tekemässä töitä Sievissä, jonne ei kotimaan kortistossa olevia metsureita riitä.

– Kyllä pojat aivan hyvin pärjää, vaikka on kylmä, kertoo työnjohtajana toimiva Natthath Khonhao, joka on tullut Thaimaasta töihin Suomeen jo kymmenen vuotta sitten.

Maatalousyhtymä Holstin yrittäjä Mikael Holsti suhtautuu asiaan mutkattomasti. Kotimaasta on yritetty löytää tekijöitä, mutta Sievi on ilmeisesti kartalla väärällä paikalla.

– Jos Kruunupyyssä olisikin innokas töihin haluava metsuri, vaikeus tulee siinä, että hän ei halua lähteä Sieviin töihin, kertoo Holsti esimerkin.

Työntekijöitä on haettu kissojen ja koirien kanssa, mutta tulos on ollut laiha.

– Meillä on ollut avoimia työpaikkoja paljon ja todella vähän tai olemattomasti on ollut tarjolla suomalaista työväkeä, sanoo Holsti.

Kohtaanto-ongelma pahenee

Pohjois-Pohjanmaalla aukeni lokakuussa noin 6200 uutta työpaikkaa. Saman verran avoimia oli jo entuudestaan, eli yli 12 000 työpaikkaa oli vailla tekijää. Työttömiäkin alueella on, mutta kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

– Keskimääräinen suomalainen ihminen, joka on jostain syystä jäänyt työttömäksi niin sinne metsään siirtyminen voi olla vaikeaa, kuvailee Holsti.

Nyt metsureille rakennetaan tilalla uusia asuntoja, sillä suuri osa haluaisi tuoda perheensä Suomeen.

– Tätä on käyty läpi ja aika moni on halukas tuomaan perheensä. Thaimaalaisille perheyhteisö on hyvin tärkeä ja sitä kautta perheenyhdistäminen on myös meille tärkeää, sanoo Holsti.

Sitä varten yritys on ostanut kasvihuoneita, joihin osa voisi työllistyä.

– Kyllä, ostimme Kempeleestä kaksi käytettyä kasvihuonetta ja ajatus on käynnistää kasvihuonetoimintaa alueella. Perheet haluavat tulla, mutta he haluavat myös tehdä työtä, kertoo Holsti

Suomalainen palkkataso

Holsti huomauttaa, että thaimaalaisille metsureille maksetaan Suomessa normaalia TES:in mukaista palkkaa. Tämä riittää metsureille, vakuuttaa Natthath Khonhao.

– Täällä on taloudellisesti parempi kuin Thaimaassa, palkan suhteen paljon parempi.

Muutenkin thaimaalaiset viihtyvät Suomessa.

– Kyllä! Ei meillä ole ongelmia täällä.

Myös Holsti on tyytyväinen työvoimaan ja heidän sopeutumiseensa suomalaiseen työkulttuuriin.

– Thaimaasta tulleilla työntekijöillä on ollut erittäin kova työmoraali ja iso into työn tekemiseen.

Häntä ei hirvitä lisätyövoiman hankinta Thaimaasta, mikäli työvoimapula jatkuu.

– Työtä kun on ja tekijöitä tarvitaan, niin ei pelota ottaa lisää työntekijöitä sieltä. Isoja ongelmia ei ole ollut minkään suhteen. Vaikka maahantulon byrokratiassa on omat haasteensa, ne ovat pieniä jos työvoimaa oikeasti tarvitsee, sanoo Holsti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja