Testissä Asus VivoWatch: Melkein hyvä sporttikello

Harmittavat puutteet jäytävät Asuksen sporttikelloa.

149 euron hintaisen Asus VivoWatchin sekoittaa nimensä puolesta varsin helposti Vivoactiveen. Molemmat ovat kuntoilijalle tarkoitettuja kelloja, jotka tarkkailevat myös käyttäjänsä päivittäistä aktiivisuutta.

Asus on lähtenyt mukaan kilpailuun kiinnostavalla tuotteella, jonka paras valtti on akun kesto. Koska kellossa on mustavalkoinen näyttö ja vähän virtaa kuluttava prosessori, kellon käyttöaika yhdellä latauksella on saatu nostettua noin viikkoon. Toinen erikoisuus on VivoWatchissa oleva UV-säteilytunnistin, joka varoittaa kun säteily nousee korkealle tasolle.​

Asus on panostanut kiitettävällä tavalla kellon muotoiluun. VivoWatch ei näytä erityisen arvokkaalta, mutta paremmalta kuin monet kilpailijat. Kelloa pitää mielellään ranteessa myös juoksulenkin jälkeen. Kellon kosketusnäyttö on suojattu kestävällä Gorilla Glass 3 -lasilla.

VivoWatch on ennen kaikkea juoksijan apuväline. Kellossa ei ole harjoitusprofiileja muulle kuin juoksulle. Jos juoksu ei kuulu harjoitusvalikoimaasi, kannattaa harkita muita sporttikelloja, esimerkiksi Garminin, Fitbitin, Polarin tai Suunnon valikoimista.

Ei gps-toimintoa

Juoksijaa ajatellen kellon suurin puute on gps-vastaanottimen puuttuminen. VivoWatch ei siis kykene mittaamaan matkaa eikä piirtämään juostua reittiä kartalle.

Asuksen uutuuskellossa on yksi fyysinen painike, josta aktivoidaan kellon näyttö. Tämän jälkeen näytön toimintoja selaillaan pyyhkimällä näyttöä pysty- tai sivusuunnassa.

Sivupyyhkäisy tuo näkyviin sykemittarin, hälytykset, päivittäisen aktiviisuuslogin sekä UV-tunnistimen. Pystypyyhkäisyllä sen sijaan pääsee tarkastelemaan päivittäisiä harjoitustietoja, aktiivisen ajan määrää sekä tietoja unen laadusta.

Fyysisen painikkeen pitkä painallus käynnistää harjoitusmoodin. Toiminto käyttää kellon etupaneelissa olevaa led-valoa, joka kertoo käyttäjälle, onko tämän syke optimaalisella tasolla peruskunnon kohentamista ajatellen. Kello määrittelee oikean tason käyttäjän profiiliinsa tallentamien tietojen perusteella.

Epätarkka sykesensori

VivoWatch tunnistaa sydämen sykkeen kellon sensorin avulla käyttäjänsä ranteesta. Viime aikoina monissa kelloissa yleistynyt toiminto ei yleensä yllä samaan tarkkuuteen sykevyön kanssa. Näin käy myös Asuksen kohdalla. Testin aikana sykesensori antoi varsin erikoisia lukemia kesken harjoituksen. Välillä sykelukema huiteli alle 60:ssä, välillä yli sadassa. Luottamus sensorin tarkkuuteen meni täten varsin nopeasti.

Asuksen kellon käyttöönotto on melkoisen hidas prosessi. Mobiilisovellus tunnisti kellon nopeasti bluetooth-yhteydellä, mutta sen jälkeen kello ilmoitti tarpeellisesta firmware-päivityksestä. Päivityksen lataaminen kestää kerrallaan 10 minuuttia ja mikä pahinta, latauksen ajan sovellus on pidettävä avoinna älypuhelimen näytöllä. Tällainen odottaminen ja älypuhelimen käytön keskeytyminen on harvinaista, emmekä ole törmänneet vastaavaan yhdenkään älylaitteen kohdalla.

VivoWatchin käyttäjä saa kelloonsa ilmoitukset esimerkiksi Facebook-viesteistä. Ikävä kyllä ilmoitukset eivät näkyneet kunnolla kellon näytöllä. Sen sijaan näytölle pärähti pyyntö fonttien lataamisesta. Outo ilmoitus kuvastaa osaltaan VivoWatchin ohjelmistosuunnittelun puutteita.

VivoWatch toimii moitteettomasti aktiivisuusmittarina. Kello muistuttaa käyttäjäänsä värinäefektillä, jos tämä on istunut liian pitkään paikoillaan. Kun päivittäinen aktiivisuustavoite täyttyy, kello muistaa onnitella. Illalla kello tunnistaa automaattisesti, kun käyttäjä menee nukkumaan. Sen jälkeen laite tarkkailee unen laatua ja tallentaa tiedot mobiilisovellukseen.

Tykkäsimme

  • Tykkäsimme
  • Edullinen hinta
  • Pitkä akun kesto
  • Muotoilussa on yritystä

Emme tykänneet

  • Emme tykänneet
  • Ohjelmisto-ongelmat
  • Sykesensorin epätarkkuus
  • Lajeista mukana vain juoksu
  • Ei gps-vastaanotinta

Asuksen sovellusta saa etsiä hetken sovelluskaupasta, eikä se välttämättä löydy senkään jälkeen. Viimeistään googlettaminen kertoo, että sovelluksen nimi on HiVivo. Sovelluksesta voi määritellä päivittäisen askelmäärä- tai kalorinkulutustavoitteen.

VivoWatchille on myönnetty IP67- ja IP55-sertifikaatit, eli kello on pölynkestävä ja sen voi upottaa metrin syvyiseen veteen puoleksi tunniksi. Kellon muovihihnan voi vaihtaa mihin tahansa 22-milliseen rannekkeeseen.

KENELLE? ASUS VivoWatch on hyvä valinta käyttäjälle, joka juoksee aktiivisesti eikä kaipaa kelloonsa gps-vastaanotinta. Sykkeen mittaamisesta kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin valita perinteinen sykevyöllä varustettu sporttikello.

Lue myös:

    Uusimmat