Testissä aikuisbaletti: Voiko ballerinahaaveet vielä toteuttaa?

Kukapa ei olisi haaveillut liitävänsä tanssilattialla kuin tähtiballerina? Aikuisbaletti tarjoaa mahdollisuuden kokea tanssin taika.

Aivan alkajaisiksi tanssinopettaja Kari Short tyrmää mielikuvat klassisesta baletista eteerisenä ja kevyenä liikuskeluna.

Tanssi on raskasta kuin murtomaahiihto, Short varoittelee.

Vaikka baletti on taidelaji, vaatii se notkeutta ja voimaa.

Baletti kuormittaa erityisesti jalkoja, mutta myös keskivartalon lihaksilta vaaditaan paljon. Tukholman Balettiakatemiasta valmistunut Short kertookin, että ammattimaiset tanssiharjoitukset aloitettiin aina vatsalihastreenillä.

Alussa alkeistunti voi tuntua seisoskelulta, mutta koko ajan kasvatetaan staattista voimaa.

Baletti vaatii kärsivällisyyttä. Short muistuttaa, että lajin kunnollinen opettelu vaatii omistautumista ja harjoittelua useamman kerran viikossa - mieluiten päivittäin. Sinnikkyys kuitenkin palkitaan.

Hypyt lisäävät luun tiheyttä. Harjoitteet kasvattavat voimaa, notkeutta ja kestävyyttä. Koordinaatiotaito paranee, ja opit kontrolloimaan kehoasi eri tavalla.

Baletti on tekniikkalaji, joka on lähellä voimistelua. Koska liikkeet tehdän musiikin tahtiin, tarvitaan tanssijalta myös rytmitajua urheilullisen ja taiteellisen lahjakkuuden lisäksi. Klassinen musiikki kiehtoo, tuo mielihyvää ja virittää tunnelmaan.

Toimitus testaa:

EtnoFitnessin aikuisbalettitunnilla opetellaan klassisen baletin perusteita. 75 minuutin aikana harjoitellaan kahden minuutin mittaista pätkää pienissä osissa, Short kuvailee. Tunnilla tehdään harjoituksia tangolla ja lopputunnista saadaan hiki pintaan hypyillä.

"Pohkeet kipeytyivät ja hiki virtasi"

Olen ollut aiemmin muutamalla Balletone-tunnilla, mutta mitään varsinaista taustaa minulla ei ole. Rytmitajuttomuuden takia välttelen tanssillisia lajeja, vaikka tosiasiassa haluaisin osata liikkua sirosti ja hallitusti.

Siron ballerinan sijaan tunnen olevani kömpelö, mikä toisaalta motivoi yrittämään. Miten kyykistyminen voikin olla näin vaikeaa?

Toistot tuntuvat jossain vaiheessa monotonisilta, mutta jos keskittymiseni herpaantuu sekoan rytmistä ja unohdan pitää paikat ojennuksessa. Huomaan hikoilevani reippaasti jo ennen kuin tunti on edes puolivälissä, vaikka tuntuu siltä, että en ole tehnyt paljoa muuta kuin ojennellut jalkoja tangolla. Huomaan käsien rasittuvan niiden ylhäällä pitelystä: ehkä näin saa allit sulamaan! Lopputunnin hypyt ja pomput koettelevat jalkoja jo toden teolla.

Seuraavana päivänä treeni tuntuu pohkeissa ja pääsen hädin tuskin portaita alas.

Nainen, 27

"Suosittelen aikuisbalettia ihmisille, jotka rakastavat eleganttia suorittamista"

Halusin nuorena olla balettitanssija, mutta koska olen kotoisin pienestä kylästä ja isosta perheestä, niin tämä jäi kokonaisuudessaan haaveeksi. Pääsin nyt siis kokeilemaan aikuisbalettia ja sehän oli mahtavaa, mutta todella haastavaa. Harrastan liikuntaa melko satunnaisesti, mutta käyn kyllä joka viikko ainakin pari kertaa hikoilemassa oikein kunnolla.

Menimme sellaiselle tunnille, jossa muut olivat käyneet jo useamman kerran, joten emme aloittaneet aivan alkeista. Sen myös huomasi, sillä minulla ei aina välillä ollut mitään hajua liikkeiden nimistä ja se miten ne täytyi todella suorittaa.

Olen aivan varma, että jos kävisi jatkuvasti aikuisbalettitunnilla, niin kroppa olisi todella upeassa kunnossa. Lihakset olisivat kiinteät, ryhti kohdallaan, mutta liiallisista lihaksista ei kuitenkaan olisi pelkoa.

Tunnille mentäessä kannattaa valmistautua siihen, että etenkin pohkeet ovat koetukselle hyppyharjoitusten aikana. Itselläni on ainakin pohkeet edelleen aivan jumissa, vaikka treenistä on jo kaksi päivää.

Suosittelen aikuisbalettia kaikille asiasta kiinnostuneille ja sellaisille ihmisille, jotka rakastavat yksityiskohtien hiomista ja eleganttia suorittamista.  

Nainen, 25

"Olo oli kuin norsulla posliinikaupassa"

En ollut ennen kokeillut mitään edes balettiin viittaavaa, mutta halusin käydä aikuisbaletissa, sillä etsin lajia, jossa saisin lisää vahvuutta ja paremman ryhdin.

Tunnilla yllätti se, miten rankkaa aikuisbaletti on, vaikka liikkeet olivat suurimmaksi osaksi pieniä ja yksinkertaisia. Miten jalanojennukset voikin tuntua etureidessä vielä päivienkin päästä?

Tunti, jota saavuimme kokeilemaan kylmiltämme, ei selvästikään ollut ensimmäinen kerta, kun aikuisbalettiryhmä oli treenaamassa. Toivoin alusta asti, että olisimme aloittaneet liikkeiden harjoittelun yhtä aikaa muiden oppilaiden kanssa. Onneksi opettaja ymmärsi nopeasti, ettei minulla ollut harmaintakaan ajatustakaan siitä, mikä on demi plié tai grand plié  – ja yritti auttaa parhaansa mukaan. "Älä nojaa eteenpäin! Ryhti! Ryhti!" suunnattiin useaan otteeseen minun suuntaani.

En ollut varautunut siihen miten kömpelöksi tulisin tuntemaan itseni tunnin aikana. Nolotti aivan kamalasti katsoa itseään peilistä, kun näytti jäykältä kuin rautatanko. Onneksi jouduin lähtemään tunnilta ennen viimeisiä hyppyliikkeitä.

Menisin kuitenkin ehdottomasti uudelleen, vaikka tunsinkin itseni norsuksi posliinikaupassa. Haluan oppia edes hieman sitä ketteryyttä ja sulavuutta, mitä näen ihkaoikeiden ballerinojen liikkeissä.

Nainen, 33

 

Päivä ballerinana – katso video!


Lue myös:

    Uusimmat