Mainos

Teslan "mullistavaa" halpismallia ylistetään vuolaasti: "Tältä kaikkien autojen pitäisi tuntua"

14:45

Kolmenkymmenen Tesla-fanin pitkä odotus päättyi lauantaina, kun sähköautovalmistaja luovutti ensimmäiset Model 3 -mallit onnekkaille tilaajille. Samalla paljastui myös tuotantoversion lopullinen ulkonäkö.

Tesla järjesti lauantaiaamuna Suomen aikaa ensimmäisten Model 3 -autojen luovutustilaisuuden. Auto- ja teknologiamediat täyttyivät nopeasti ylistävistä arvioista ja useat julkaisut julistivat Model 3:n jopa muuttavan koko autoilevaa maailmaa.

Katso parhaat palat luovutustilaisuudesta pääkuvan videolta. 

​​​​​​​Model 3 on yhdysvaltalaisen Teslan ensimmäinen massoille suunnattu sähköauto. Se muistuttaa ulkoisesti pientä Model S:ää, mutta sisätilat ovat puolestaan jotain, mitä automaailmassa ei ole koskaan nähty. Kuljettaja hallitsee kaikkia auton toimintoja suurelta, 15-tuumaiselta kosketusnäytöltä. Perinteisiä mittaristoja autossa ei ole lainkaan, vaan ohjaamon täydellisen symmetrian rikkoo ainoastaan ohjauspyörä, jollainen Tesloistakin vielä toistaiseksi löytyy. Auto kykenee myös täysin autonomiseen ajamiseen.

Vasta myöhemmin saataville tuleva karvalakkimalli maksaa rapakon takana 35 000 dollaria. Ensimmäisenä julkaistu pidemmän toimintamatkan versio kuitenkin kustantaa ilman ylimääräisiä herkkuja 44 000 dollaria. 

Viidelle aikuiselle mitoitetun Model 3:n toimintamatka yhdellä latauksella on Teslan mukaan 350–500 kilometriä mallista riippuen.

Toimitusjohtaja Elon Muskin mukaan nyt autonsa tilaavat saavat ajokkinsa vuoden 2018 lopulla. Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin Model 3 on saatavilla Suomessa tai mihin sen hinta asettuu.

Ensiarviot ylistäviä

Model 3:a on pidetty Teslan tulevaisuuden kannalta elintärkeänä. Mikäli se epäonnistuisi vastaamaan odotuksiin, olisi valmistajalla edessään tukalat paikat. Elon Musk voi toistaiseksi kuitenkin hengähtää, sillä ensimmäiset arviot autosta ovat äärimmäisen positiivisia.

Ensimmäisten joukossa, jo ennen lauantain tilaisuutta koeajolle päässyt Motor Trend hehkuttaa artikkelissaan erityisesti Model 3:n ajettavuutta.

– Mikäli joku odotti tyypillisen ja tylsän sähköauton ajettavuutta, on hän väärässä. 

Julkaisu vertaa koeajossa olleen noin 60 000 dollarin hintaisen Model 3:n "taianomaista" ajotuntumaa Alfa Romeo Giulian Quadrifoglio-sporttiversioon. Italialaiset Alfat ovat perinteisesti olleet nautinnollisia ajettavia.

Myös teknologia-aviisi Mashablen toimittaja Lance Ulanoff jakeli ylisanoja koeajon jälkeen, vaikka myönsikin olleensa aluksi skeptinen.

– Tältä sähköauton kuuluukin tuntua. Hemmetti, tältä kaikkien autojen pitäisi tuntua.

– Vaikka Model 3 näyttääkin ulkoisesti vain hieman erilaiselta kuin tavanomaiset sedanit, on se sisältä kuin suoraan tulevaisuudesta.

***

4:08

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.