Mainos

Terveysvaikutteiset elintarvikkeet selvästi tavallisia kalliimpia

Terveysvaikutteisten pastojen, hiutaleiden ja rasvalevitteiden hintaerot saattavat olla varsin merkittäviä verrattuna tavanomaisiin tuotteisiin.

Terveysvaikutteisena markkinoitu elintarvike voi olla monin verroin tavallista vastinettaan tyyriimpi. Kuluttajaviraston ja lääninhallitusten tekemän hintavertailun mukaan funktionaalisen elintarvikkeen hinta saattaa olla jopa viisinkertainen tavanomaiseen tuotteeseen nähden.

Elintarviketta voidaan kutsua funktionaaliseksi, jos sillä on osoitettu olevan ravitsemuksellisten ominaisuuksien lisäksi myös terveyttä ja hyvinvointia edistäviä tai sairauden riskiä vähentäviä vaikutuksia. Kuluttajan itsensä tehtäväksi jää pohtia, vastaako tuotteen hinta todella hyötyä. Kuluttajavirasto kehottaakin suhtautumaan kriittisesti siihen, mistä kannattaa maksaa.

Äskettäin tehdyssä hintavertailussa terveysvaikutteisina markkinoituja tuotteita verrattiin saman valmistajan pakkauskooltaan vastaavaan tavanomaiseen tuotteeseen. Tutkimuksen mukaan terveysvaikutteisten ja tavallisten juomien väliset hinnanerot olivat vielä verrattain pieniä, kun taas pastojen, hiutaleiden ja rasvalevitteiden erot saattoivat olla jo varsin merkittäviäkin.

Muun muassa Valion valikoimassa vatsan toimintaa tasapainottavia maitohappobakteereja sisältävä rasvaton Gefilus-piimä maksaa noin viidenneksen enemmän litralta kuin tavanomainen vastineensa. Kolesterolia alentavaa kasvistanolia sisältävä Benecol-piimä taas on jo peräti kolme kertaa tavallista kirnupiimää kalliimpaa.

Rasvalevitteissä hintaero tavallisen ja terveysvaikutteisen tuotteen välillä saattaa olla jopa viisinkertainen. Esimerkiksi kolesterolin hallintaan tarkoitetun Raision Benecol-kasvirasvalevitteen keskihinta on vertailun mukaan yli kymmenen euroa enemmän kuin tavanomaisen vaihtoehdon.

Tuoteselosteisiin syytä tutustua

Elintarvikeviraston ylitarkastaja Sirpa Sarlio-Lähteenkorva muistuttaa, että terveysvaikutuksista kiinnostuneen kuluttajan on syytä tutustua tarkoin pakkausten ravintosisältötietoihin.

Muun muassa hyvänä kuidunlähteenä markkinoidusta Torinon KauraPlus kaurapastasta kuluttaja maksaa keskimäärin euron enemmän kilolta kuin tavallisesta vaihtoehdosta, vaikka kuitua siinä on vain kaksi grammaa enemmän sataa grammaa kohden.

- Tuotteita käyttävä maksaa melko pienestä kuitulisästä selvästi korkeamman hinnan, Sarlio-Lähteenkorva toteaa.

Tällä hetkellä Suomen markkinoilla on jo noin sata funktionaalista elintarviketta, joiden liikevaihto on yhteensä yli 200 miljoonaa euroa. Terveysvaikutteisten tuotteiden kulutus kasvaa meillä nopeammin kuin muualla Euroopassa.

Kuluttajaviraston ja lääninhallitusten hintavertailu tehtiin helmikuussa 23 paikkakunnalla yhteensä 99 eri liikkeessä. Mukaan valittiin kolmisenkymmentä keskeistä peruselintarviketta eri tuoteryhmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.