Terveysalan firmoille tuli joulu etuajassa – kurssit ylös

Kokoomuksen runnoma valinnanvapaus hallituksen sotelinjauksissa herättää terveysalan yrityksissä tyytyväistä hyrinää.

Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen uskoo, että tehtävää riittää niin yksityiselle kuin julkiselle terveydenhuollolle, niin pienille kuin suurille yrityksille.

– Olemme erittäin mielissämme, koska nyt on sanottu ääneen, että tässä uudistuksessa tarvitaan kaikkia suomalaisia toimijoita ja resursseja, Terveyspalvelualan liiton puheenjohtajana toimiva Närhinen sanoo.

Yksityisten yritysten iso rooli herätti heti pelkoja ay-liikkeessä. Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvostelee soteratkaisua markkinamalliksi, joka suosii yrityksiä.

– Tänään yksityisen palveluntuottajan Pihlajalinnan osake nousi 12 prosenttia eli ainakin markkinat pitävät tätä markkinamallina, Rinne sanoo.

– Näyttää siltä, että kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut eriytyvät. On niitä, jotka saavat laadukkaita palveluita ja niitä jotka eivät saa, Rinne huomauttaa.

Hallitus vaatii yrityksiltä avoimuutta laatu- ja kustannustiedoissa. Näin on helpompi vertailla eri toimijoita, jolloin syntyy kilpailua ja tehokkuutta ja säästöjä.

Yksityisen terveydenhuollon arvostelijat näkevät tässä myös keinon puuttua monikansallisten yhtiöiden verosuunnitteluun.

– Aina kun saadaan aikaan läpinäkyvyyttä toimintaympäristöön, se tuo vertailtavuutta ja laatu lähtee paranemaan. Koen tämän asian erittäin positiivisena, Närhinen vastaa.

Suomessa kolme suurinta sosiaali- ja terveysalan yhtiötä ovat Attendo 410 miljoonan euron liikevaihdolla, Mehiläinen yli 400 miljoonalla sekä Terveystalo 305 miljoonalla.

Hallitus yrittää jatkossa tasoittaa pelikenttää niin, että myös pienillä yrityksillä olisi parempi mahdllisuus menestyä ja kasvaa sote-Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat