Sipilä huolissaan suuryhtiöiden soteylivallasta

Hallitus aikoo pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan varmistaa, että kansainväliset suuryritykset eivät kaappaa Suomen sote-palvelujen markkinoita itselleen. Sipilä sanoo Lännen Median haastattelussa, että tästä on sovittu hallituksessa.  

Suomi ei kuitenkaan voi säätää lainsäädäntöä, jossa se kohtelee erikokoisia tai eri maista tulevia yrityksiä syrjivästi. Sellaisesta voidaan valittaa EU-tuomioistuimeen.   

Yksityistä terveysalaa edustava Terveyspalvelualan liitto muistuttaa, ettei valinnanvapautta avaava lainsäädäntö voi olla ristiriidassa EU:n kilpailusääntöjen kanssa.   

- Valinnanvapaus ei toimi, jos lainsäädäntö rakennetaan niin, että se estää kilpailun, sanoi liiton toimitusjohtaja Hanna-Kaisa Järvi.  
Sipilä kertoi, että keskittymisen estämisestä neuvoteltiin kahdeksan tunnin ajan hallituksen sote-rutistuksessa. Yksityiskohtia hallituksen pohtimista keinoista hän ei kertonut.  

- Ääripään kauhuskenaario on, että syntyisi yksityinen monopoli tai duopoli, joka käytännössä jakaisi markkinat ja vielä niin, että veroja ei makseta Suomeen. Ei saa käydä niin, että isot pelurit kaappaavat markkinat ja lopulta meillä ei olekaan vaihtoehtoja ja julkinen on kuihtunut, Sipilä maalaili Lännen Median haastattelussa. 

Ideologisia kysymyksiä  

Järven mukaan on selvä, että sote-lainsäädännön kirjoittaminen on vaikeaa ja kysymykseen liittyy paljon herkkyyksiä.  

- Tämä on äärimmäisen herkkä asia. Valinnanvapaus nähdään ideologisena kysymyksenä, minkä takia se on varmaan vaikea asia neuvotteluissa.  

Samalla on muistettava, ettei valinnanvapauden lisääminen sinänsä ole tae kustannussäästöistä.   

- Esimerkiksi Ruotsissa valinnanvapaudesta syntynyt kysynnän lisäys on syönyt tuottavuushyötyä, Järvi sanoo.  

Terveyspalvelualan liitolla on jäseninään 230 yksityistä terveysalan yritystä ympäri maan, pienistä suuriin. Järvi korostaa, ettei yksityinen ala ole pyrkimässä syrjäyttämään julkista sektoria tai palveluja.  

- Kukaan ei ole syömässä toista. Järjestämisvastuu on aina julkisella puolella. Nyt haetaan kumppanuutta eikä vastakkainasettelua.  

Lue myös:

    Uusimmat