Terveydenhuollon matkojen Kela-korvaukset muuttuvat – ethän maksa liikaa?

Kelan korvaamien terveydenhuollon matkojen omavastuu nousee vuoden alusta 16 euroon. Samaan aikaan loputkin kunnat siirtyvät taksimatkojen alueelliseen tilausvälitykseen, ja matkat tilataan jatkossa samasta numerosta. Tällä tähdätään matkojen yhdistelyyn ja kustannussäästöihin.

Tammikuun ensimmäinen päivä kannattaa Kela-korvattavia taksimatkoja käyttävillä olla oman alueellisen tilausvälityskeskuksen numero puhelimissaan tallennettuna. Jos taksin jatkossa tilaa muualta kuin keskitetystä tilausnumerosta, on omavastuu kaksinkertainen. Keskitettyyn taksin tilaamiseen on siirrytty ympäri maan vaiheittain parin viime vuoden aikana – vuoden 2015 alusta alkaen koko maan Kela-korvattavat taksit tilataan alueellisista numeroista.

Kaksi omavastuuta taksimatkoihin

Myös Kelan matkakorvauksen omavastuu nousee yhteen suuntaan tehdyltä matkalta 14,25 eurosta 16 euroon. Taksimatkojen kohdalla koko maa siirtyy Ahvenanmaata lukuun ottamatta vuoden alusta keskitettyyn matkan tilaamiseen. Kun matka tilataan oman alueen tilausnumerosta, asiakas maksaa matkastaan vain omavastuuosuuden. Kela-korvauksen asiakas saa heti taksissa, eikä sitä tarvitse hakea jälkikäteen. Kela-korvauksen saamiseksi tulee asiakkaalla olla terveydenhuollosta saatavan todistus. Jos taas asiakas ei käytä tätä määrättyä, keskitettyä tilausnumeroa, omavastuuosuus on kaksinkertainen eli 32 euroa, ja Kela-korvauksen voi hakea vasta jälkikäteen.

Mikä matkakorvausuudistus?

● Kela-korvattavien matkojen omavastuu nousee 1,75 euroa , eli 16 euroon yhdensuuntaiselta matkalta, kun asiakas tilaa taksimatkan alueellisesta tilausvälityskeskuksesta tai käyttää muuta kulkuneuvoa kuin taksia

● Jos taksimatka tilataan muusta numerosta, omavastuu on kaksinkertainen, 32 euroa

● Vuotuinen omavastuuosuus eli matkakatto on vuoden alusta 272 euroa kaikille Kela-korvattaville matkoille

● Asiakkaalle pyritään mahdollisuuksien mukaan osoittamaan kotikunnan taksi

● Oikeuden Kelan korvaamaan taksimatkaan saa terveydenhuollosta pyydettävällä todistuksella (SV 67)

● Kela-korvaus myönnetään alueellisesta välityskeskuksesta tilatusta taksimatkasta autoilijalle esitettyä Kela-korttia vastaan

● Uudistukset astuvat voimaan 1.1.2015

● Lisätietoja: kela.fi/matkakorvaus

Kaksinkertainen omavastuu ei myöskään kerrytä matkojen vuotuista omavastuuosuutta, eli 272 euron suuruista matkakattoa. Nämä muualta tilatut matkat tulee myös maksaa, vaikka matkakatto olisikin jo täyttynyt esimerkiksi keskitetystä tilausnumerosta tilattujen tai omalla autolla tehtyjen matkojen omavastuuosuuksista.

– Tähän matkakattoon lasketaan alueellisesta välitysnumerosta tilattujen taksimatkojen lisäksi muutkin Kela-korvattavat matkat. Matkakaton täytyttyä asiakas ei maksa loppuvuoden taksimatkoistaan mitään, Kelan pääsuunnittelija Anne Giss sanoo.

Kela-korvattavat taksimatkat on tarkoitettu sairauden, raskauden tai kuntoutuksen vuoksi terveydenhuollon matkoja tarvitseville, joiden terveydentila edellyttää taksin käyttöä tai tarvittava julkinen liikenne puuttuu. Asiakkaan tulee pyytää taksimatkaa varten todistus terveydenhuollosta.

Matkojen yhdistelyllä säästöjä

Keskitettyyn taksimatkan tilaamiseen siirtymisen etuna on mahdollisuus yhdistellä samansuuntaisia taksimatkoja. Keskitetystä tilausnumerosta asiakkaan matkatilaus välitetään asiakasta lähimmälle autoilijalle.

– Asiakas ei voi toivoa tiettyä kuljettajaa, mutta hän voi toivoa oman kotikuntansa taksia. Asiakas voi tarvittaessa ottaa mukaansa saattajan tai apuvälineitä, kuten kävelykepin, kyynärsauvat tai rollaattorin, Giss summaa.

Samalla soitolla eli yhden palvelumaksun hinnalla asiakas voi tilata jopa kahden viikon taksimatkat etukäteen. Yhteiskunnalle uudistuksen odotetaan puolestaan tuovan kymmenien miljoonien säästöt.

– Keskitetty tilaus on ollut käytössä osassa maata jo parin vuoden ajan. Pitkien välimatkojen yhdistelyllä on voitu jo vuonna 2013 säästää noin kymmenen miljoonaa euroa, kun korvattavia matkoja oli 3,2 miljoonaa kappaletta. Nyt kun pääkaupunkiseutukin saadaan mukaan, odotamme säästöjen kasvavan entisestään, toteaa Kelan pääsuunnittelija Anne Giss.

Lähde: Kela 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja