Mainos

Terroristijärjestöt ilmiriidoissa: Al-Qaida julisti Isisille sodan

Juuri ennen 9/11 terroristi-iskujen vuosipäivää al-Qaida -äärijärjestön nykyjohtaja piti raivoisan puheen. Tällä kertaa puheen kohteena ei ollut kuitenkaan ikivihollinen Yhdysvallat vaan toinen terroristijärjestö Isis.

Egyptiläinen lääkäri Ayman al-Zawahiri korvasi Osama bin Ladenin al-Qaidan johtajana neljä vuotta sitten.

Uudessa ääniviestissään al-Zawahiri tylytti kovin sanoin Isisiä johtavaa Abu Bakr al-Baghdadia, kertoo muun muassa ABC News.

Al-Zawahiri syytti Isis-johtajaa kapinan lietsomisesta ja painotti, että Isisin johdossa oleva irakilainen ei ole kaikkien muslimien johtaja, kuten al-Baghdadi itse on väittänyt.

Asiantuntijoiden mukaan ääniviesti oli terroristijärjestöjä jakava sodanjulistus, josta Yhdysvallat voisi hyötyä.

– Al-Zawahiri ei ole tähän mennessä halunnut avoimesti tuomita al-Baghdadia ja Isisiä. Tämä korostaa, miten syvästä jakautumisesta järjestöjen välillä on kyse. Voi olettaa, että erot ovat ylitsepääsemättömiä, ABC Newsin haastattelema Yhdysvaltain terrorisminvastaisen keskuksen (NCTC) entinen johtaja Matthew Olsen totesi.

Olsenin mukaan jakautuminen tarjoaa Yhdysvaltain terrorisminvastaisille toimijoille mahdollisuuden ruokkia terroristien keskinäisiä riitoja ja taisteluja.

Isisin kerrottiin tappaneen viime vuoden alussa al-Zawahirin lähettilään, kun tämä ylitti välittää aselepoa Syyriassa taistelevien ryhmien välille. Isisin Khorasan Province -haaran Afganistanissa ja Pakistanissa on puolestaan kerrottu taistelevan jatkuvasti Taliban-järjestöä ja al-Qaidaa vastaan.

Ennen yhtenä al-Qaidan Irakin haaroista toiminut Isis erosi laajemmasta terroristijoukosta kaksi vuotta sitten. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.