Mainos

Terroristien pohjoinen projekti

Uutinen MTV3:n nettisivuilla on varsin lyhyt:  USA pidätti kaksi miestä hyökkäysaikeista Tanskaan.

Tarina on kuitenkin varsin mielenkiintoinen. Se antaa hyvän kuvan terroristien ja myös poliisin tavasta toimia nykyaikana.

Seuraava perustuu yhdysvaltalaisiin oikeusasiakirjoihin David Coleman Headleyn ja  Tahawwur Hussain Ranan pidätyksistä. Headleytä epäillään terrorimurhien valmistelusta ja Ranaa terroritoiminnan tukemisesta. Tässä vaiheessa on siis kyse FBI:n oikeudelle jättämästä kanteesta. 

Lue alkuperäiset englanninkieliset pdf-asiakirjat tästä: Headley ja Rana.

Tapahtumien taustalla ovat tanskalaisen Jylland-Postenin 2005 julkaisemat Muhammed-pilakuvat, jotka ovat johtaneet aiemminkin terrori-iskuihin tanskalaiskohteita vastaan.

Headleyn ja Ranan taustat

49-vuotias David Headley ja 48-vuotias Tahawwur Rana syntyivät molemmat Pakistanissa, kävivät samaa sotilaskoulua ja päätyivät Yhdysvaltoihin. Headley on nyt amerikkalainen ja Rana kanadalainen. Headley tunnettiin aiemmin Daood Gilani -nimellä, mutta hän vaihtoi nimensä 2006. Syynä oli asiakirjojen mukaan se, ettei hän herättäisi huomiota matkustellessaan.

Headley ei tehnyt töitä lainkaan, mutta oli matkustellut laajasti vuoden 2006 jälkeen Pakistaniin, Intiaan, Tanskaan ja muihin Euroopan maihin. Headley asui Chicagossa kuolleen miehen nimiin vuokratussa asunnossa. Hän käytti peitetarinana työskentelyä Ranan omistamassa maahanmuuttoyrityksessä.

Ranan yrityksellä First World Immigration Services on toimistot Chicagossa, New Yorkissa ja Kanadassa. Rana omistaa myös halal-lihaa tuottavan farmin ja ruokakaupan Chicagossa.

Poliisikuulusteluissa Headley kertoi poliisille työskennelleensä Lashkar-e-Taiba -nimiselle pakistanilaiselle terroristijärjestölle jo ennen vuotta 2006. Hän myönsi saaneensa järjestöltä myös koulutusta terroritehtäviin. Rana totesi poliisille tietävänsä Headleyn yhteyksissä LeT-järjestöön.

Mutta tapahtumiin.

Syksy 2008

Syksyllä 2008 Headley on Pakistanissa. Poliisi ei tässä vaiheessa ole vielä jäljillä, mutta Headley kirjoitti Yahoon keskustelupalstalle vanhalla nimellään tekstin, jossa kertoi pilakuvien suututtavan häntä. Suljetun keskustelupalstan kirjoittajat ovat lähes kaikki Hasan Abdal -sotilaskoulusta valmistuneita pakistanilaisia.

Headley palasi Pakistanista Yhdysvaltoihin 7. joulukuuta 2008. Samana päivänä hän oli tallentanut yhteen käyttämistään monista email-osoitteista postin otsikolla "Mickey Mouse". Kyse oli muistilistasta, jossa oli pohdittu minkälaisia asioita terrori-iskussa pitää ottaa huomioon: matkat, valvontakamerat, kartat, rajanylitykset, tiedonhankinta jne. Yhtenä merkintänä oli "asiakkaiden majoitus".

Lista siis viittasi siihen, että Headleyn tehtävänä oli valmistella iskua, jonka toteuttaisivat jotkut muut. Kohteena oli Jyllands-Postenin toimitus Kööpenhaminassa.

Myöhemmin poliisille päätyneet sähköpostit osoittavat Headleyn olleen yhteyksissa vuoden vaihteen aikaan useasti pakistanilaisen terroriepäillyn kanssa. Tällä pakistanilaisella oli yhteys LeT-järjestöön sekä myös afganistanin sodan veteraanin Ilyas Kashmirin johtamaan HUJI-terrorijärjestöön.

Ensimmäinen tiedusteluretki

13. tammikuuta 2009 Headley matkusti Yhdysvalloista Frankfurtin kautta Kööpenhaminaan. Poliisilla ei tässä vaiheessa tiennyt Headleyn suunnitelmista. Hän asuu hotellissa ja on kirjeenvaihdossa Ranan kanssa. Headley käy Jyllandspostenin toimistossa tiedustelemassa ilmoitusten hintoja. Peitetarinana on maahanmuuttoyrityksen Tanskan toimiston perustaminen. Päivämääräksi selviää tanskalaisen työntekijän arkistosta 23.1.

24. tammikuuta Headley matkustaa Arabiemiraattien kautta Pakistaniin. Rana on järjestänyt ja maksanut lennot. Muutamaa päivää myöhemmin tanskalainen mainosmyyjä lähettää Headleylle sähköpostia, mutta siihen vastaa Rana Chicagosta.

Kevään Headley viettää Pakistanissa ja tapaa Kashmirin. Hän ainakin käy luoteis-Pakistanin terroristialueella ja kirjoittaa taas Yahoon keskustelupalstalle. Maaliskuussa Headley antaa Ranalle ohjeita kuolemansa varalta. Rana haluaa vaihtaa sähköpostiosoitetta ja perustaa uuden Chicagossa, jota Headley käyttää Pakistanista. Asiakirjoista ei selviä oliko kyse lähetetystä sähköpostista vai siitä, että molemmat käyttivät samaa sähköpostiosoitetta ja viestit vain tallennettiin luonnoksiksi.

Sähköpostiosoitteita vaihdetaan aina kahden-kolmen viestin jälkeen.

Takaisin Yhdysvaltoihin

11. kesäkuuta Headley palaa Yhdysvaltoihin. Rana on maksanut ja järjestänyt ainakin osan paluumatkasta. Headley käy kirjeenvaihtoa pakistanilaisterroristin kanssa. Niistä käy ilmi, että pakistanilaisilla on nyt "uusia investointisuunnitelmia". Urdunkielisissä emaileissa ja puhelinkeskusteluissa käytetään koodikieltä - usein puhutaan projekteista, taloussuunnitelmista ja rahasta.

Kesäkuussa pakistanilaisterroristi pidätetään, mutta hänet vapautetaan suhteellisen pian.

Heinäkuussa Headley lähettää toiselle pakistanislaismiehelle viestin ja kysyy: "Mihin haluaisitte tehdä sijoituksia?". Vastaus on koodikielellä, että töitä olisi Intiassa. LeT ei ole kiinnostunut Tanskan iskusta.

Headley ei kuitenkaan hylkää Tanskan iskua, vaan haluaa toteuttaa sen Kashmirin järjestön kanssa.

Taas Tanskaan

26. heinäkuuta Headley matkustaa useiden Euroopan maiden - FBI ei yksilöi näitä maita - kautta Tanskaan. Kööpenhaminassa Headley kuvaa eri kohteita, mm. Jyllanspostenin toimitaloa. Rana on maksanut matkan ja oleskelun. Nämä videot löytyvät myöhemmin Headleyn hallusta. Asiakirjojen perusteella Headley ei ole viranomaisten seurannassa tässä vaiheessa. 

Headley lentää 5. elokuuta Kööpenhaminasta Atlantaan ja rajaviranomaiset kysyvät miehen matkan syytä. Headley kertoo työskentelevänsä maahanmuuttoyrityksessä. Headleyn matkatavarat tutkitaan, mutta niistä ei löydy mitään yritykseen liittyvää materiaalia.  Headleyllä on paluulippu Kööpenhaminaan päivättynä 29.10.

FBI:n asiakirjoista ei selviä mistä tutkinta alkoi, mutta tässä vaiheessa viranomaiset ovat ainakin kiinnostuneita miehestä. Chicago Tribune -lehden lähteen mukaan jutun tutkinta alkoi "kesällä".

Tässä vaiheessa sähköpostiliikenne vähenee ja keskustelut siirtyvät puhelimiin. Headleyn matkapuhelin on kuolleen miehen nimissä ja hän käyttää puhelinkioskeja sekä amerikkalaisia puhelinkortteja.

Elokuun alussa Chicagossa Headley soittaa vapautetulle pakistanilaiselle terroristimiehelle ja he keskustelevat yhteyksistä Kashmiriin. Tieto puhelusta selviää myöhemmin Headleyn soittotiedoista.

Headley on email-yhteydessä toisen pakistanilaisen, LeT -järjestöön lukeutuvan miehen kanssa. LeT-mies on tuskaantunut siitä, ettei Headley ole seurannut ohjeita, vaan on käynyt Tanskassa.

Puhelinkuuntelu alkaa

FBI:n asiakirjojen mukaan puhelinkuuntelu on päällä 22. elokuuta. Headley kysyy pakistanilaiselta onko tämä saanut yhteyttä lääkäriin (Kashmiriin). Headley sanoo kykenevänsä myös toteuttamaan teon itse: "Olen opiskellut kirjanpitoa kaksi lukukautta yliopistossa".

Keskustelut pakistanilaisen kanssa jatkuvat, mutta Kashmiriin ei saada yhteyttä. Rana on myös 4.9 yhteydessä pakistanilaismieheen ja kysyy tämän pidätyksestä. "Muistatko kuinka sinulla oli kuumetta? Pyörryitkö koskaan kuumeen takia?. Pakistanilaismies vakuuttaa, ettei ongelmia ollut.

Rana ja Headley tekevät 7. syyskuuta pitkähkön automatkan, jonka aikana puhutaan eri kohteista ja mainitaan edelleen Tanska. FBI nauhoittaa keskustelun.

8. syyskuuta Headley saa nettimatkatoimistolta emailin: lento Chicagosta Philadelphiaan 3.10. on varattu.

Headley 13. syyskuuta saa Pakistanista tiedon, että Kashmir olisi kuollut amerikkalaisten ohjusiskussa. Puhelu kestää klo 16.56-17.09. Kello 17.12. Headley googlaa "Ilyas Kashmir". Poliisi siis seuraa kaikkea tietoliikennettä. 

"Bisnes mennyt konkurssiin"

Headley keskustelee puhelimessa 17. syyskuuta pakistanilaisen kanssa Kashmirin kuolemasta. Headley toteaa koodikielellä, että "bisnes on mennyt konkurssiin". Pakistanilainen vastaa: "Tämä on liiketoimintaa. Asioita tapahtuu".

Toisessa keskustelussa Kashmirin kuolemaan viitattiin fraasilla: "Henkinen johtaja on saanut sydänkohtauksen". Terroristikielessä kuoleman k0odina oli myös naimisiinmeno.

Muutamaa päiviä myöhemmin Headley toteaa perheenjäsenelleen, että bisneksen on jatkuttava. Sillä ei ole väliä mille firmalle tehdään töitä.

Syyskuun lopussa tieto Kashmirin kuolemasta paljastuu vääräksi. 25. syyskuuta Rana hakee Headleylle viiden vuoden viisumia Pakistaniin Chicagossa sijaitsevasta konsulaatista. Puhelinkuuntelussa selviää Headleyn lähtevän pian Pakistaniin.

3. lokakuuta FBI ottaa Headleyn kiinni Chicagon lentokentällä, kun hän on nousemassa Philadelphian koneeseen. Kiinniotettaessa häneltä löytyy kopio Jyllandsposten-lehden etusivusta, Kööpenhaminan kartta, pakistanilaisterroristin puhelinnumero ja muistitikku, jossa on kymmenen videota Kööpenhaminasta. Kuulusteluissa Headley kertoo, että hänen tehtävänsä oli selvittää iskun kohde ja jonkun muun piti toteuttaa isku. Alunperin tarkoitus oli pommittaa koko lehden toimitus, mutta myöhemmin isku pieneni lehden kulttuuritoimituksen esimiehen ja pilapiirtäjän surmaamiseen.

Rana otetaan kiinni kotoaan 18. lokakuuta. Samana päivänä FBI iskee Ranan farmille 80 miehen ja helikopterin voimin.

Headleyn osalta maksimirangaistus on elinkautinen ja Ranalla 15 vuotta vankeutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.