Mainos

Terrorismitutkija Nizzan iskusta: Tekotapa viittaa terrorismiin – "Olen yllättynyt, ettei Isis ole ilmoittautunut tekijäksi"

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen sanoo, että Nizzan kuorma-autoisku viittaisi tekotavaltaan terrorismiin. Toistaiseksi yksikään taho ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Terrorismiin erikoistunut tutkija Antti Parosen mukaan Nizzan tapahtumat viittaavat terrorismiin, vaikka asiasta ei ole vielä tässä vaiheessa saatu varmuutta.

– Vielähän ei tiedetä mitään muuta kuin se, mitä on varmasti tapahtunut. Eli yksi ihminen ajoi kuorma-autolla ihmismassaan Nizzassa ja ilmeisesti hän on myös ampunut ajoneuvosta, Paronen sanoo MTV Uutisille.

Paronen kertoo kuitenkin olevansa yllättynyt siitä, että Isis ei ole vielä ilmoittautunut iskun tekijäksi.

– Ranska on ollut ääri-islamilaisen valtion taholta terrori-iskujen kohteena ja on yllättävää, ettei Isis ole vielä julistautunut iskun tekijäksi, sillä yleensä he ottavat nopeasti kunnian tämän kaltaisista ulkomailla toteutetuista teoista.

0:52

Kyseessä uusi toimintamalli

Parosen mukaan tämä ei kuitenkaan vielä todista sitä, että Isis tai muu ääri-islamistinen järjestö ei olisi iskun takana. Kyseessä on pikemminkin uusi toimintatapamalli, jossa iskun kohteena olleen vihollisen annetaan jonkun aikaa elää epätietoisuudessa ennen kuin järjestö julistautuu iskun tekijäksi.

Myös iskun tekotapa viittaa Isisiin. Parosen mukaan terroristijärjestö al-Qaida on jo pitkään suositellut Nizzassa nähtyä tekotapaa. Isisiin teko taas viittaa siitä syystä, että vuonna 2014 antamassaan julkilausumassa Isis on suositellut iskujen tekotavaksi ajamaan autolla ihmisten yli.

Sosiaalisessa mediassa Isis on omissa kanavissaan kommentoinut Nizzan tapahtumien olevan siunattu teko ja onnistuminen. Lisäksi Isis on Parosen mukaan tuottanut nopeasti hyvinkin graafista materiaalia, jossa julistetaan Ranskan olevan nyt iskujen kohteena ja Isisin nousevan vielä voittoon.

Ranskassa laajoja terroristiverkostoja

Nizzan isku oli jo toinen isku Ranskaa kohtaan vuoden sisällä. Marraskuisista Pariisin iskuista lähtien voimassa ollut Ranskan kansallinen hätätila olisi päättynyt tässä kuussa, mutta presidentti Francois Hollande ilmoitti hätätilaa jatkettavan kolmella kuukaudella viimeyön iskun vuoksi.

Parosen mukaan ei ole sattumaa, että Ranska on valikoitunut terrori-iskujen kohteeksi.

– Terrorismia tapahtuu siellä, missä terrorismia on. Ranskassa on päässyt syntymään laajoja terroristien verkostoja 1990-luvulta lähtien, ja uskonnolliseen terrorismiin sitoutuneet pidätykset ovat moninkertaistuneet 2010-luvun aikana, Paronen kuvaa.

– Oli syy tähän mikä tahansa, näiden verkostojen syntyminen on osaltaan iskuja mahdollistava tekijä. Tämä kyseinen isku viittaa siihen, että taustalla on isompi verkosto, sillä harvoin yksi ihminen saa kuorma-autoa haltuunsa ja täytettyä sen aseilla ilman verkostollista tukea.

Uusimpien tietojen mukaan Nizzan iskussa on kuollut jo 84 ihmistä ja useita on edelleen kriittisessä tilassa.

0:54

MTV uutiset lähettää Nizzan iskuista erikoislähetyksen televisiossa. Kello 13 alkava, tunnin kestävä lähetys näkyy MTV3 kanavalla ja Katsomossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.