Terrorijärjestö Isis leviää uusille alueille – ulkoministeri Haavisto: "Vaarallista, jos Isisin mallia omaksutaan"

Suomeen palanneiden Isis-äitien taustat puhututtavat – voiko ääriajattelusta päästä eroon? 9:07
Katso video: Voiko ääriajattelusta päästä eroon? Suomeen palanneet Isis-äidit puhuttivat viime vuoden kesäkuussa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistui maanantaina Roomassa järjestettyyn äärijärjestö Isisin vastaisen koalition ministerikokoukseen.

Kokousta isännöivät Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sekä Italian ulkoministeri Luigi Di Maio.

Kokouksessa käsiteltiin Isisin vastaista toimintaa Irakissa ja Syyriassa sekä uusilla alueilla Afrikassa Sahelin alueella ja Mosambikissa.

Siinä missä Isis on pitkälti lyöty vanhoilla kotikonnuillaan Irakissa ja Syyriassa, on järjestö toisaalla myös levinnyt uusille alueille, kertoi Haavisto STT:lle kokouksen jälkeen puhelimitse pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

–  Otin esille kysymyksen siitä, että Afganistanissa on Isis-soluja, eli järjestö koettaa saada toiminta-alaa Talebanilta. Kansainvälisiä terroristeja on siirtynyt sille alueelle muualta maailmasta, Haavisto kertoo kokouksen puheenaiheista.

Kaikissa uusissa aluevaltauksissa ei ole kyse siitä, että järjestön vanhat taistelijat olisivat siirtyneet uusiin maihin.

Joillakin alueilla paikalliset ryhmät ovat sen sijaan omaksuneet Isisin tunnuksen ja aatteen omakseen.

Näin arvioidaan käyneen esimerkiksi Mosambikissa.

–  Ei välttämättä ole kyse siitä, että taistelijat olisivat siirtyneet, vaan on omaksuttu Isisin malli ja uskonnollinen tulkinta sekä pyhän sodan ajattelutapa. On vaarallista, jos tätä mallia omaksutaan, Haavisto kommentoi.

Kotiutukset leireiltä nähdään turvallisuuskysymyksenä

Kokouksessa käsiteltiin myös vankileireillä olevien Isis-taistelijoiden perheiden kotiutuksia.

Haavisto kertoi Suomen korostaneen näkevänsä aiheen paitsi humanitaarisena kysymyksenä myös turvallisuuspoliittisesti tärkeänä askeleena Isisin kaltaista radikalismia vastaan.

–  Näillä leireillä kasvaa seuraava sukupolvi, jota pyritään värväämään mukaan terroristiseen toimintaan, sellainen riski on olemassa, Haavisto pohti.

Suomen kotiutustoimintaan ja puheenvuoroihin viittasi myös Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken sekä kokouksen alussa että lopussa.

–  Suomi on ollut niiden maiden etunenässä, jotka ovat pystyneet näitä kotiutuksia hoitamaan, Haavisto sanoo.

Suomi on ollut mukana kansainvälisessä Isisin vastaisessa koalitiossa vuodesta 2014 ja osallistuu sen puitteissa sotilaalliseen koulutustoimintaan Irakissa.

Suomi on myös mukana EU:n siviilikriisinhallintaoperaatiossa ja Naton koulutusoperaatiossa Irakissa.

Haavisto tapasi Roomassa muita koalitiomaiden ulkoministereitä sekä rauhanvälitystoimijoita.

Lue myös:

    Uusimmat