Terassin keväthuolto: "Älä pese sellaista, mikä ei ole likainen" – asiantuntija paljastaa yleiset virheet

Uskomaton niksi: Näin terassin ruuvit jäävät piiloon! 0:38
Jouni Kurikka näyttää miten terassin laudat kiinnitetään ilman näkyviä kiinnitysjälkiä.

Terassit ja pihakalusteet tarvitsevat yleensä huoltoa pitkän talven jälkeen. Joihinkin kalusteisiin riittää pelkkä pesu, mutta usein ainakin terassin laudat tarvitsevat muutakin huomiota.

Terassit ja laiturit kuluvat käytössä ja haalistuvat sekä auringon vaikutuksesta että ilmankosteudesta tai lumesta johtuen. Hyvin katettu terassi säilyy pidempään, kuin suorassa auringonpaisteessa ja sateessa oleva. Katoksen alla oleva terassikin kaipaa kuitenkin kevyen puhdistuksen, jolla siitepöly ja muu pöly poistetaan. 

Pesu ja öljyäminen ovat yleensä ne kaksi tärkeintä huoltotoimenpidettä. Vaikka kuinka tekisi mieli öljytä terassin laudat heti lumen sulettua, kannattaa aina odottaa, kunnes puu on kokonaan kuiva. Terassin lauta voi näyttää pinnasta aivan kuivalta, mutta se voi edelleen olla sisältä märkä, jolloin siihen sivelty öljy ei imeydy puuhun, vaan hilseilee pois.

K-raudan sisustus- ja pintamateriaalien osastopäällikkö Mikko Toikkanen muistuttaa, että ei kannata pestä sellaista, mikä ei ole likainen.

– Jos terassilaudoissa on hometta, levää tai sammalta, silloin ne pestään. Painepesuria ei kannata käyttää, ellei ole siihen liitettävää rotaatioharjaa, joka pesee matalalla paineella eikä vaurioita puun pintaa, Toikkanen lisää. 

Terassin pesu

Terassin voi pestä painepesurilla tai harjalla. Puutarhamyymälöissä ja rautakaupoissa on myynnissä erilaisia terassin pesuun sopivia pesuaineita. Homeen poistoon löytyy myös omat aineet. Luontoon sopivia biohajoavia pesutuotteita on kehitetty, ja niitä löytyy jo alan myymälöistä.

Pesuaineita käytettäessä kannattaa lukea käyttöohjeet tarkkaan ja käyttää suojavarusteita ohjeiden mukaan. Joskus terassin pesuun riittää myös pelkkä vesi ja harja. Pelkkään pölyn poistoon riittää myös harja tai liina.

Todella likainen puu, jossa on hometta, kaipaa todennäköisesti painepesuria. Painepesurin paineen kanssa kannattaa olla tarkka: liian kova paine voi saada puun pinnan rikki, eli tikkuuntumaan. Jos näin käy, kannattaa hioa tikut pois kuivasta puusta ennen öljyämistä.

Painepesun jälkeen kannattaa odottaa, että puu on varmasti kuiva. Siihen voi mennä viikkokin. Jos puu on vanha ja hilseilee, se todennäköisesti imee enemmän vettä, jolloin parempi vaihtoehto on pestä laudat harjalla ilman painetta.

– Jos mahdollista, niin painepesurin käyttöä kannatta välttää ja vesipesuakin, ellei ole ihan pakko pestä, sanoo Toikkanen.

Terassin öljyäminen

Ennen öljyämistä kannattaa tarkistaa, että puu on varmasti kuiva. Kuiva puu imee hyvin öljyä ja säilyy kauniina pidempään. Jos terassi on uusi ja painekyllästetystä puusta, sen öljyämistä suositellaan yleensä vasta seuraavana keväänä.

– Säännöllinen öljyäminen pidentää terassin ikää ja ehkäisee tikkuuntumista, kertoo Toikkanen. 

Tarkista aina, mitä öljyä tai väriä terassin lautoihin on käytetty aiemmin, ja että öljy sopii terassin materiaaliin. Jos olet epävarma, testaa pieneen, ei niin näkyvään kohtaan, imeekö puu pintaan sivellyn öljyn. Jos se jää vain pintaan, puu on todennäköisesti käsitelty aiemmin lakalla tai lakkapitoisella käsittelyaineella.

Noudata uudelleenkäsittelyssä tuotteen ohjeita ja käytä mieluiten samaa tuotetta kuin aiemmin. Joskus vanha lakkapinta kannattaa poistaa ennen uutta käsittelyä.

– Vesiohenteiset öljyt ovat kasvattaneet suosiotaan. Vesiohenteisen öljyn voi levittää ihan minkä tahansa öljyn päälle, se ei haise ja työvälineet voi pestä vedellä, kertoo Toikkanen.

Terassin öljyämiseen tarvitaan väritöntä tai sävytettyä öljyä ja levitykseen sopivia siveltimiä tai sieni. Toikkanen suosittelee sientä, eli terassilastaa.

– Sitä on helppo käyttää ja se säästää öljyn menekkiä, koska se ei valu eikä roisku, hän lisää.

Suihkupulloa voi myös käyttää levitykseen. Tarkista öljypurkista ohjeet ja suositellut työvälineet. Muista, että liinaan pyyhitty öljy saattaa syttyä palamaan itsekseen, joten huolehdi asianmukaisesta säilytyksestä. 

Terassi kannattaa öljytä pilvisenä päivänä ja antaa kuivua rauhassa. Jos on tarvetta, käsittelyn voi toistaa, kun ensimmäinen kerros on kuiva. Pahimpaan siitepölyaikaan ei kannata öljytä terassia.

– Maltti on valttia, muistuttaa Toikkanen.

Tärkeintä on, ettei pidä kiirettä. Suurin virhe on öljytä pintakuivaa puuta, joka on vielä märkä sisältä. Öljy lukitsee veden, kunnes se puskee läpi ja öljy hilseilee pois. Lopputulos on laikukas pinta.

Toikkanen muistuttaa myös, että uuden, painekyllästetystä puusta rakennetun terassin kanssa kannattaa odottaa kokonainen kalenterivuosi ennen öljyämistä.

Mikko Toikkasen top-5:

  1. Älä pidä kiirettä.
  2. Pese harkiten ja vain kun on oikeasti likaista.
  3. Käsittele vain kuivaa puuta. 
  4. Optimaalinen ilma öljyämiselle on 15-20 astetta ja puolipilvistä. Auringonpaisteessa ei kannata öljytä. Öljy ei imeydy kuumaan puuhun.
  5. Säännöllinen öljyäminen pidentää terassin ikää ja ehkäisee tikkuuntumista. 

Lue myös:

    Uusimmat