Teollisuusliitto vaatii matkakuluvähennyksen heikennysten perumista – "Oman auton käyttö monille välttämättömyys"

Pöllöraati: Kestääkö hallitus ay-paineen alla? 9:57
Katso myös: Pöllöraati: Kestääkö hallitus ay-paineen alla?

Teollisuusliitto vaatii Petteri Orpon (kok.) hallitusta perumaan päätöksensä matkakuluvähennyksen heikentämisestä. Liiton mukaan vuodelle 2023 tehtyjä määräaikaisia korotuksia matkakuluvähennykseen olisi myös syytä jatkaa.

STT uutisoi tänään lauantaina selvityksestään, jonka mukaan töihin pitkää matkaa ajavien kulut voivat ensi vuoden alussa nousta jopa satoja euroja. Hallitus on korottamassa matkakuluvähennyksen omavastuuosuutta ja samalla edellisen hallituksen määräaikaiset korotukset matkakulujen verovähennyksiin päättyvät.

Hallitus alentaa vuoden alussa liikennepolttoaineiden valmisteveroa, mutta se ei riitä korvaamaan muutoksia.

"Oman auton käyttö työmatkoihin monille välttämättömyys"

Teollisuusliiton varapuheenjohtajan Turja Lehtosen mukaan päätöksiä pitäisi tehdä jo ensi viikolla budjettiriihessä.

– Oman auton käyttö työmatkoihin on suurelle joukolle suomalaisia välttämättömyys. Tehokkain tapa tukea näiden ihmisten työssäkäyntiä on verotuksen kautta tehtävä matkakuluvähennys. Nyt näyttää siltä, että erityisesti teollisuuden työntekijät joutuvat Orpon hallituksen päätösten maksumiehiksi, hän sanoo tiedotteessa.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen puolestaan sanoo tiedotteessa, että jos hallitus päättää ensi viikolla rajuista veronkiristyksistä työmatka-autoilijoille, kyseessä on selkeä vaalilupausten pettäminen.

– Vaaleissa luvattiin myös, että diesel-vero poistuu ja ammatti-diesel toteutetaan. Missä nämä autoilijoille luvatut parannukset viipyvät, Honkonen kysyy.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kirjoittaa X:ssä eli entisessä Twitterissä, että Sanna Marinin (sd.) hallitus valitsi työmatkakuluvähennyksen, koska se oli hänen mukaansa valtiontalouden, ilmaston ja ihmisten kulujen kannalta bensaveron laskemista tehokkaampi vaihtoehto.

– Nyt identiteettiposeerauksen vuoksi kokoomus ja perussuomalaisten kulkevat eri suuntaan, hän kirjoittaa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) eivät kommentoineet asiaa STT:lle lauantaina.

Katso myös: 

Lue myös:

    Uusimmat