Telia tarjoaa datansa ihmisvirtojen liikkeistä valtioneuvoston käyttöön: "Yksilöitä ei voida tunnistaa"

1:12
Koronan vaikutukset suomalaisten liikkumiseen näkyvät Telian tilastoissa

Telia on antanut poikkeustilanteeseen räätälöidyn paikkatietopalvelunsa Valtioneuvoston käyttöön kolmeksi kuukaudeksi. Palvelu tarjoaa luotettavaa tietoa ihmisvirtojen liikkeistä, joten se tarjoaa apua koronaviruksen leviämisen hillitsemiseen.

– Halusimme tiedot käyttöömme, jotta voimme seurata hallituksen päätösten vaikuttavuutta. Tietoa käytetään osana johtamista tukevaa kokonaistilannekuvaa, Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoo.

Telia tarjoaa Valtioneuvoston käyttöön jatkuvasti päivittyvää tietoa maakuntien välisestä liikkumisesta.

– Toimivat yhteydet ovat keskeisessä roolissa tässä täysin poikkeuksellisessa kriisissä. Ne myös tuottavat nyt tärkeää tietoa, jonka avulla koko yhteiskunta voi reagoida tilanteeseen mahdollisimman viisaasti, Telian vt. varatoimitusjohtaja Heli Partanen sanoo.

Telian kehitysjohtaja Petri Seppäsen mukaan yhtiö on kehittänyt palvelusta poikkeustilanteeseen soveltuvaa versiota nopealla tahdilla.

– Mikäli palvelusta saadaan Suomessa hyviä kokemuksia, niin voimme tarjota sitä viranomaisten käyttöön myös Pohjoismaissa, Seppänen jatkaa.

Telian Crowd Insights -data on anonymisoitua, eikä yksittäisten ihmisten liikkeitä ole mahdollista seurata. Datasta kuitenkin voi päätellä suurten ihmisvirtojen liikkeitä. Tiedot perustuvat siihen, miten päätelaitteet, kuten puhelimet yhdistyvät mobiiliverkkoon eri paikoissa.

– Poimimme tiedot suurilta maantieteellisiltä alueilta, jolloin yksilöitä ei voida tunnistaa. Täysin anonymisoidusta tietomassasta voidaan sen jälkeen avata näkymiä, joista päättäjät voivat tehdä täsmällisiä johtopäätöksiä ihmisvirtojen liikkeistä, Petri Seppänen kuvailee.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja