Mainos

Tekstiviesteillä voi rikkoa vaalisalaisuuden

Tietotekniikan kehittyminen saattaa vaikeuttaa vaalisalaisuuden turvaamista loppuhetkiin saakka. Sadat laskijat ahkeroivat vaalipiirilautakunnissa postiäänien parissa, kun varsinainen äänestys on vasta alkuvaiheissaan. Esimerkiksi matkapuhelimen tekstiviestin lähettämistä suljetusta laskentatilasta ei pidetä mahdottomana. Pirkanmaan vaalipiirilautakunnan sihteeri Jouko Aarnio myöntää, että valvonta on vaikeutunut tietotekniikan kehittymisen vuoksi.

Laitteiden pienentyminen hankaloittaa tilannetta nykyisestään tulevaisuudessa. Matkapuhelimia ei saa viedä laskentatilaan ja laskutoimitusta valvotaan. Työ on viranomaistoimintaa, jonka ohjeiden rikkomisesta seuraa rangaistusuhka. Yhteydenottokielto on täydellinen. Sitä valvotaan niillä konsteilla, joita vuosien mittaan on kehitelty, sanoo Aarnio. Näin varmistetaan, että viestejä ei lähde ennen aikojaan ulos. Kyllä salaisuus on säilynyt kaikissa vaaleissa. Yksittäiset laskentapöydät eivät Aarnion mukaan alkuvaiheessa saa kokonaiskuvaa tuloksesta, vaikka joku haluaisi sääntöjä rikkoa. Sirpaletiedoilla ei ole juuri mitään arvoa. Toiseksi laskentahenkilöstö on osallistunut työhön aiemmissa vaaleissa. Tuskin kukaan heistä haluaa yhteistyötä katkaista. Pääosa laskijoista on eri alan opiskelijoita.

aantenlaskentaa-vaaleissa

Aarnio arvioi, että postiäänten laskenta-ajoitukseen ei riskeistä huolimatta ole tulossa muutoksia, koska äänestäjät ja tiedotusvälineet haluavat tietää ennakkoäänestyksen tuloksen heti varsinaisen vaalin päätyttyä. Pirkanmaan vaalipiirilautakunta laski tänään postiääniä perinteisessä paikassa Tampereen kauppaoppilaitoksella. Taloon sulkeutui noin 150 äänenlaskijaa sekä atk-henkilöstöä ja vaalipiirilautakunnan jäseniä. Yhteensä paikalla oli noin 200 ihmistä. Laskenta alkoi kello 12 kuorien avaamisella. Väki pääsee ulos laskentatiloista vasta kello 20:n jälkeen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.