Teknologiateollisuus sai sopimuksensa – Tehyn puheenjohtaja Rytkönen julisti kiky-kapinan: "Talkoot ovat nyt myös meidän osalta ohi"

2:07
Teknologiateollisuuden sopimus näyttää suuntaa myös muille aloille.

Vientivetoinen malli ei edistä palkkatasa-arvoa, huomauttaa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen teknologiateollisuuden tuoreen työehtosopimuksen jälkimainingeissa.

Rytkösen mukaan sosiaali- ja terveysalan työmarkkinajärjestöjen palkkatasa-arvo-ohjelman tavoitteet eivät poistu mihinkään, vaikka Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle tekisivät minkälaisen sopimuksen tahansa.

Teknologiateollisuuden uusi työehtosopimus korottaa alan palkkoja 3,3 prosenttia kahden vuoden aikana. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöt Tehy ja Super tavoittelevat 1,8 prosenttiyksikön korotusta miesvaltaisten alojen palkankorotusten päälle.

– Vaikka Riku tai Minna tekisi minkä sopimuksen, meidän tavoite on korjata palkkaepätasa-arvo pitkässä juoksussa.

– Sen takia emme suostu puhumaan mistään vientialojen mallista, koska sellaisesta ei ole missään vaiheessa sovittu työmarkkinaosapuolten kesken.

Tämän vuoksi Rytkönen kummastelee Helteen kommenttia siitä, etteivät muut alat saisi ylittää lauantaina tehtyä ratkaisua.

– Ihmettelen, millä mandaatilla hän sellaisen sanoo, koska sellaista ei ole yhdessä sovittu. Ei ole vientialojen mallia olemassakaan, Rytkönen kommentoi STT:lle.

Rytkönen painottaa, että palkkaepätasa-arvo on tunnustettu ensimmäistä kertaa myös hallitusohjelmassa saakka.

Yli 100 000 tekee hoitotyötä ilman omaa tesiä

Hoitoalan kolme kovaa tavoitetta ovat palkkatasa-arvo-ohjelma, sosiaali- ja terveysalan oma työehtosopimus sekä kiky-tuntien poistaminen. Teknologiateollisuuden uudessa työehtosopimuksessa kiky-tunnit poistetaan.

– Riku Aalto sanoi sanatarkkaan ”Talkootyöt on ohi". Minähän heti riemastuin ja kirjoitin Twitteriin, että kyllä tämä osoittaa, että nämä talkoot ovat nyt myös meidän talkooväen osalta ohi. Koska nämä isäntien osalta päättyi, niin kyllä nämä päättyy talkoolaisiltakin, Rytkönen kommentoi.

– Meidän tavoite myös siltä osalta säilyy ennallaan, Rytkönen toistaa hoitotyön kiky-tavoitteet.

Rytkösen mukaan sosiaali- ja terveysalan oma työehtosopimus on sekin aivan mahdollinen.

– Esimerkiksi kuntasektorilla se (oma työehtosopimus) on hyvin paljon pienemmillä ammattiryhmillä. Lääkäreitä ei ole kuin 17 000 kappaletta ja opettajiakaan ei ole kuin reilu 60 000 kappaletta. Heillä on omat tesit.

Ilman omaa työehtosopimusta hoitotyötä tekeviä on sen sijaan Rytkösen mukaan 133 000.

"Keväästä on tulossa vaikea"

Kaikki kolme Rytkösen mainitsemaa vaatimusta on tehty Tehyn ja Superin kesken rinta rinnan, ja niitä lähdetään ajamaan yhdessä tuumin.

Rytkönen uskoo, että keväästä on tulossa vaikea.

– Kyllä olen siihen varustautunut, että kyllä meillä keväällä töitä riittää aamusta iltaan päivittäin. Kun 14. päivä tammikuuta aloitetaan, niin uskon kyllä, että lumet tulee ja lumet ehtii lähteä. Pitkä kevät, hän kertoo.

Lauantaina sovintoon päässeet Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat työmarkkinakierroksella avainasemassa, sillä niiden sopimat palkankorotukset antavat suuntaa myös muille neuvotteluille.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja