Tekniikan akateemiset: Matematiikan opetustavoissa parannettavaa

Matematiikan yo-koe uudistuu kaksiosaiseksi. Kokeen toisessa osassa ei saa käyttää lainkaan laskinta.
Colourbox
Julkaistu 03.12.2013 14:41
Toimittajan kuva

Pipsa Öhman

pipsa.ohman@mtv.fi

Suomen tipahtaminen Pisa-kärjestä matematiikkaa painottaneessa Pisa 2012-tutkimuksessa on kirpaissut suomalaisten itsetuntoa. Vielä huolestuttavampaa on, mitä matematiikan osaamisen huonontuminen merkitsee yhteiskunnan kehityksen kannalta, muistuttaa tekniikan alan yliopistokoulutettujen etujärjestö Tekniikan akateemiset.

Tekniikan akateemisten puheenjohtajan, kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallströmin mukaan huoli ei ole uusi, sillä matematiikan taitojen hiipuminen on näkynyt jo yliopistojen ja korkeakoulujen sisäänottotasojen laskuna. Suunta pitäisi saada hänen mielestään kääntymään, ja tähän tarvitaan matematiikan arvostuksen palauttamista.

- Näkisin matikan harrastuksen ja koulussa käytävän matikan määrän tärkeänä Suomen yhteiskunnan kehittymisen kannalta. Että Suomi pääsisi uusteollistamisvaiheeseen, eikä olisi tässä taantumassa. Meillä on niin paljon aloja, joissa tarvitaan matematiikkaa, ihan lääketieteestä, talouspuoleen ja teknologiaan, Matikainen-Kallström linjaa.

Huono laskutaito voi johtaa velkaantumiseen

Vuodesta 2005 lähtien matematiikka ei ole enää ollut pakollinen aine ylioppilaskirjoituksissa. Matikainen-Kallström uskoo, että se saattaa olla yksi syy siihen, ettei matematiikan opiskeluun enää panosteta entiseen malliin.  Matikainen-Kallströmin mielestä koulujen opinto-ohjaajilla on nyt tärkeä rooli siinä, että oppilaat ymmärtävät panostaa matematiikan opiskeluun.

- Ainakin tuotaisiin oppilaiden tietoon se, että jos jättää matematiikan opiskelun niin, mitä aloja se sulkee pois elämästä. Sillä se on aika valtava määrä ammatteja. Se ei tarkoita sitä, että osaa ja hallitsee integraaleja ja derivointia monessa korkeudessa, vaan ihan sellaisia matematiikan perustaitoja.

Työelämä on kuitenkin vain yksi elämän osa-alue, jossa matematiikan perustaitoja tarvitaan. Arjesta on vaikea selvitä ilman minkäänlaista laskupäätä.

- Meidän jokainen kotitalous tarvitsee matematiikkaa. Että osaa laskea alennusprosentteja, kuinka paljon tämä ja tämä maksaa, Matikainen-Kallström muistuttaa.

Pahimmillaan huono matematiikan osaaminen voi johtaa velkaantumiseen, kun ei osata arvioida, mihin kaikkeen varat riittävät.

- Tässä jossain vaiheessa oli lyhytaikaisia lainoja, joissa korot menivät  viiteensataa prosenttiin. Niiden ymmärtäminen vaatii matematiikkaa pelkästään siinä vaiheessa, kun miettii ottaako lainaa vai ei, ja mitä mahdollisia muita kuluja siihen tulee.

Jotta matematiikan merkitys ymmärrettäisiin, emeritusprofessori ja ylioppilastutkintolautakunnan pitkäaikainen puheenjohtaja Aatos Lahtinen ehdotti hiljattain matemaattisten alojen asiantuntijaseminaarissa, että kaikkiin sellaisiin asioihin, joiden valmistamiseen tarvitaan matematiikkaa, laitettaisiin "Sisältää matematiikkaa!"-varoituslaput.

- Sen jälkeen meillä ei ole yhtä ainoaa esinettä, jossa sitä varoituslappua ei olisi, Matikainen-Kallström toteaa.

Hänen mielestään idea voisi jopa toimia, sillä yleensä ihmiset kiinnostuvat asioista, joista heitä varoitetaa

Matematiikka voi olla myös hauskaa

Matikainen-Kallström syyttää Pisa-tulosten romahtamisesta osittain nykyaikaisia opetusmetodeja.

- Matikkaa voidaan opettaa pitkäpiimäisesti yhtälöitä ratkomalla, mutta matikka voi olla myös hauskaa. Tehdään pienryhmiä ja rakennellaan robotteja ja legoja, Matikainen-Kallström ehdottaa.

Myös erilaiset pelit voivat olla innostavia tapoja opetella matematiikkaa.

- Lukemiseen ja matematiikkaan on kehitetty erityisesti alakoululle erilaisia välineitä, joilla pelien kautta opetellaan matematiikan perusalkeita. Voin ainakin sanoa, että oma nuorimmainen on niissä erittäin innokkaasti mukana. Ne on tehty todella mielenkiintoisiksi ja ohjelmat elävät tekijän taitojen mukaisesti.

Tytöt päihittivät ensi kertaa pojat

Pisa 2012-tutkimuksessa suomalaistytöt päihittivät ensimmäistä kertaa pojat matematiikan taidoissaan. Tämä ehkä viimeistään todistaa sen, ettei matematiikka ole vain poikien aine.

- Vanhastaan, jos ajatellaan muutaman kymmenen vuotta sitten, opetus on ollut enemmän poikia suuntaavaa ja kiinnostavaa. Tässä on sitten ne haasteet, että miten asioita opetetaan. Olisi hyvä miettiä, että mitkä ovat tyttöjen kiinnostukset, ja tuodaan se matematiikka sinne, Matikainen-Kallström miettii.

Hänen mukaansa opetuksessa olisikin hyvä huomioida sukupuolien erot, vaikka muuten pyrittäisiin sukupuolineutraaliin ajatteluun.

- Poikien opetukseen tuodaan helpommin näitä konkreettisia asioita, koneita, koneiden liikkumista ja käsittelyä. Pojat luontaisesti selvittävät ja pohtivat, miten jokin asia toimii. Tytöille se täytyy pikkuisen tuoda esille

Matemaattisessa osaamisessa sukupuolella ei kuitenkaan lopulta ole Matikainen-Kallströmin mukaan eroa.

- Tytöt ja pojat osaavat ihan samalla lailla, kun siihen löytyy vain se motivaatio.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa