Mainos

Teinipojan ampuminen kuohuttaa Yhdysvalloissa – "Jos olet musta, älä juokse julkisella paikalla"

Yhdysvaltoja kuohuttaa edelleen 17-vuotiaan Trayvon Martinin kuolemaan johtanut ampuminen.

Radio Novan kirjeenvaihtaja Merja Laakso kertoo, että tapaus on synnyttänyt maassa laajan keskustelun rotusyrjinnästä. Esimerkiksi monet afroamerikkalaiset julkisuuden henkilöt ovat kertoneet tapauksista, joissa ovat joutuneet epäluulojen kohteeksi.

– He ovat kertoneet, kuinka kaikissa mustissa perheissä nuoriin poikiin iskostetaan kolme elintärkeää sääntöä: Älä koskaan juokse julkisella paikalla, koska muut luulevat, että olet tehnyt jotain pahaa ja olet juoksemassa karkuun. Älä koskaan pidä käsiäsi piilossa, koska muut luulevat, etta sinulla on pyssy kädessä tai olet varastanut jotain. Kolmas sääntö on, että älä koskaan väitä vastaan poliisille. Se on vain ajan kysymys, koska poliisi pysäyttää sinut. Ei siis "jos" vaan "kun", Laakso kuvailee tapauksesta käytävää keskustelua.

Tapaus sai alkunsa, kun Martin oli vierailulla isänsä luona Floridassa. Hän oli palaamassa ostoksilta, kun hänet huomasi naapurilähiön vapaaehtoisjoukkoihin kuuluva George Zimmerman.

Zimmerman raportoi havainnoistaan poliisille. Pian hän oli käsirysyssä Martinin kanssa. Tästä tappelusta seurasi nuoren kuolemaan johtanut ampuminen.

Tapauksen tiimoilta on järjestetty muistotilaisuuksia ja mielenosoituksia ennakkoluuloja vastaan.

Presidentti Barack Obama on maininnut Trayvonin tapauksen. Hän on sanonut, että jos hänellä olisi poika, niin poika näyttäisi Trayvonilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.