Mainos

Tehy: Sairaanhoitajaliiton hallituksen erottaminen hyvä päätös: "Meillä oli selkeä huoli tästä"

Sairaanhoitajaliiton sisäisistä erimielisyyksistä liittyen hallituksen valmistelemaan tulevaisuustyöhön liikkuu tällä hetkellä lukuisia näkökantoja.

Sairaanhoitajaliiton valtuuston lauantainen päätös erottaa hallitus ja puheenjohtaja tuli yllätyksenä liiton puheenjohtajana toimineelle Merja Merastolle. Valtuusto perusteli erottamista sillä, että hallitus oli päättänyt lähteä viemään liittoa työmarkkinajärjestöksi. 

Merasto painottaa MTV Uutisille, että omaksi työmarkkinajärjestöksi irrottautuminen oli vain yksi vaihtoehto.

– Hallitus teki yhteistyössä valtuuston kanssa tulevaisuustyötä, jossa irtautuminen omaksi työmarkkinajärjestöksi oli vain yksi vaihtoehto monista. Rinnalla oli muitakin vaihtoehtoja, Merasto sanoo.

Tulevaisuustyö aloitettiin liitossa jo viime vuonna. Sairaanhoitajaliitto on sosiaali- ja terveysalojen ammattiliitto Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö. Tällä hetkellä Tehy hoitaa sairaanhoitajien palkkaedunvalvonnan ja työsuhteisiin liittyvien etujen valvonnan. Sairaanhoitajaliiton tehtävänä on huolehtia jäsentensä ammattitaidosta ja hoitotyön kehittämisestä.  

Täten omaksi ammattijärjestöksi irrottautuminen olisi tarkoittanut yhteistyön loppumista Tehyn kanssa, koska Sairaanhoitajaliitto olisi liittynyt Akavaan ja Tehy taas on STTK:ssa. Liiton valtuusto päätti kesäkuun kokouksessa keskeyttää hallituksen selvitystyön ja lauantaina valtuusto päätti erottaa hallituksen ja vuonna 2014 valitun puheenjohtajansa.

Tiedon kulusta erimielisyyksiä

Meraston mukaan selvitystyön vaiheista on informoitu niin valtuustoa kuin Tehyä.

– Tehy on ollut selvitystyöstä tietoinen ja tulevaisuustyötä on tehty avoimesti. Esimerkiksi Tehyn puheenjohtaja Vesivalo on ollut tietoinen eri vaihtoehdoista, Merasto sanoo.

Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo taas näkee, että tietoa ei ole saatu tarpeeksi.

– Meillä ollut tieto että Sairaanhoitajaliitolla on tulevaisuus- ja selvitystyö meneillään, mutta sen yksityiskohdista ei ole ollut tarkempaa tietoa, ilmeisesti on ollut myös niin, että myöskään Sairaanhoitajaliiton jäsenistöllä tai valtuustolla ei ole ollut riittävästi tietoa selvitystyöstä. Minun mielestäni hieman liian vähän on informaatiota jaettu.

Vesivalon mukaan selvitystyö mahdollisesta irtautumisesta omaksi ammattijärjestöksi herätti Tehyssä huolta. Tehyssä on 160 000 jäsentä, joista Sairaanhoitajaliiton jäseniä on peräti 50 000.

– Tehyn perustamisen idea on alun perinkin ollut yhdistää koko hoitohenkilöstön ja eri ammattiryhmien voimat vahvaksi etujärjestöksi, ja näin asia on edelleenkin. Näin ollen esimerkiksi sairaanhoitajakunnan pirstaloituminen moneen järjestöön juuri sote-uudistuksen kynnyksellä ei olisi ollut kovin viisasta. Sen takia kyllä meillä oli selkeä huoli tästä. Aiheutti ihmetystä meillä, Vesivalo kommentoi.

Vesivalon mukaan Sairaanhoitajaliiton valtuuston päätös erottaa hallitus oli hyvä. 

– Näin Tehyn idea pysyy. Tarkoituksena on rakentaa yhdessä yhteistyötä.

– Tehyn järjestötutkimuksen ja meille tulleiden kysymysten ja viestien perusteella voi kyllä vetää johtopäätöksen, että sairaanhoitajat haluavat olla Tehyssä.

Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja Terhi Reunama totesi aikasemmin, että nyt on tärkeää palauttaa niin jäsenistön kuin Tehyn luottamus liittoon. 

– Sairaanhoitajaliiton suuntaan ei ole ollut suurta luottamuskatkosta, Vesivalo taas sanoo.

Uudella hallituksella Tehy-kytköksiä?

MTV Uutisille nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo, että nyt valitulla väliaikaisella hallituksella on vahvat Tehy-kytkökset. Väliaikainen hallitus toimii marraskuun loppuun asti.

Tehyn edustajat osallistuivat lauantain kokoukseen, missä vanha hallitus erotettiin ja uusi väliaikainen valittiin. Tehyllä on Sairaanhoitajaliiton kokouksiin osallistumis- ja puheoikeus, mutta ei äänestysoikeutta.

Tehyllä oli kukkakimput valmiina uudelle hallitukselle, lähde kertoo MTV Uutisille. Vesivalon mukaan hallituksen vaihdos tuli kuitenkin yllätyksenä Tehylle.

– Aina tällainen koko hallituksen vaihto on yllättävä päätös.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.