Mainos

Akava kosiskelee riitaisia sairaanhoitajia uuteen liittoon: Tämä ei ole sodanjulistus vaan tervetulotoivotus

Sairaanhoitajat voivat liittyä jatkossa halutessaan uuteen akavalaiseen terveysalan ammattijärjestöön.

Terveystieteen akateemiset johtajat ja asiantuntijat ry (TAJA) on avannut jäsenyyden kaikille sairaanhoitajille ja muuttanut samalla nimensä. Yhdistyksen uusi nimi on Akavan sairaanhoitajat ja Taja.

– En osaa sanoa vielä, onko tämä pommi vai ei. Ei tämä ainakaan ole sodanjulistus tervetulotoivotus akavalaiseen yhteisöön, toteaa puheenjohtaja Helena Vertanen.

MTV Uutiset kertoi jo kuun alussa, että sairaanhoitajaliiton sisällä kuohuu ja kunnolla. Liiton valtuusto erottikin ylimääräisessä kokouksessaan puheenjohtajansa, varapuheenjohtajansa ja koko hallituksen.

Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja Terhi Reunama kertoi tuolloin, että syynä erottamisiin oli merkittävä ristiriita hallituksen ja valtuuston näkemyksissä. Liiton hallitus oli Reunaman mukaan valmistellut pitkään liiton siirtymistä työmarkkinajärjestöksi.

Taja tarjoaa vaihtoehdon

Tajan puheenjohtajan Vertasen mukaan ovensa sairaanhoitajille avanneeseen Tajaan tuli jo aiemmin yhteydenottoja sairaanhoitajilta. 

– He kyselivät meiltä, mihin akavalaiseen liittoon he voisivat liittyä. Emme tiedä vielä, minkä verran sairaanhoitajat tulevat nyt vaihtamaan liittoa. Meille on tullut muutamia yhteydenottoja hoitajilta ja muutamia jäsenhakemuksiakin on jo tänään tullut. Vaikuttaa siltä, että vaihtoehdolle on kysyntää.

– Uudistuksella pyrimme houkuttelemaan jäseneksi sekä nuoria opiskelijoita että jo valmistuneita hoitajia, sillä heidän joukossaan on runsaasti liittoihin kuulumattomia. Ylen tuoreen tutkimustuloksen mukaan nuorissa on paljon järjestäytymättömiä, sanoo Vertanen

Vertasen mukaan syy tähän on se, että nuoret eivät koe saavansa hyötyä liittoon kuulumisesta.

Sairaanhoitajaliiton selvitystyö mahdollisesta irtautumisesta omaksi ammattijärjestöksi on herättänyt Tehyssä huolta. Tehyssä on 160 000 jäsentä, joista Sairaanhoitajaliiton jäseniä on peräti 50 000.

Akavalaisessa yhteisössä on entuudestaan edustettuina lähes kaikki sotealan korkeastikoulutettujen ammattiryhmät sairaanhoitajia lukuun ottamatta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.