Tehy-laki eduskunnan syyniin tänään

Hallitus on puuttumassa lailla hoitajaliitto Tehyn uhkaamaan työtaisteluun. Työriitaa selvittävä sovittelulautakunta ei saanut eilen aikaiseksi sovintoehdotusta, jonka avulla uhkaava hoitajien joukkoirtisanoutuminen olisi voitu välttää.

Eduskunta saa tänään lakiesityksen, jolla puututaan hoitajaliitto Tehyn uhkaamaan työtaisteluun. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vahvisti asian eduskunnalle eilen.

Vanhasen mielestä lakia tarvitaan, koska kysymyksessä on poikkeuksellinen työtaistelu. Hän muistutti, että normaalissa työtaistelussa ihmisten henkeä ja terveyttä on perinteisesti turvattu suojatyöllä.

Lain avulla lääninhallitukset voisivat velvoittaa irtisanoutuneen hoitajan takaisin hoitamaan kiireellisiä tehtäviä, missä kysymys on ihmisten hengen turvaamisesta. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) arvioi, että kerrallaan noin 10 prosenttia irtisanoutuneista hoitajista olisi työssä työtaistelun aikana.

Hoitajien joukkoirtisanoutumiseen on osallistumassa lähes 12 000 hoitajaa. Määrä on vähentynyt hieman alun perin ilmoitetusta. Listalta on vedetty pois vajaat 800 virkasuhteessa olevaa hoitajaa ja pienempi määrä perui itse irtisanomisensa.

Risikon mukaan tavoitteena on, että lain avulla varmistettaisiin hoidon saanti esimerkiksi synnytyksissä, onnettomuustilanteissa, akuuteissa leikkauksissa, keinomunuaispotilaiden ja syöpäsairaiden auttamisessa.

Eduskunta saa lakiesityksen huomenna ja hallituksen tavoitteena on, että uusi laki olisi voimassa jo ensi viikon perjantaina. Käyttöä poikkeuslailla olisi heti seuraavana tiistaina 20. marraskuuta, jolloin joukkoirtisanoutuminen alkaisi vaikuttaa.

Pääministeri Vanhanen ei osannut sanoa vielä, millainen rangaistus hoitajaa odottaa, ellei hän noudattaisi käskyä palata työhönsä. Vanhasen mukaan asiaa mietitään vielä yön yli, onko tulossa sitten uhkasakko vai muunlainen rangaistus.

Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuslain

Vanhasen mielestä poikkeuslakia tarvitaan, koska kysymyksessä on poikkeuksellinen työtaistelu. Hän muistutti, että normaalissa työtaistelussa ihmisten henkeä ja terveyttä on perinteisesti turvattu suojelutyöllä.

- Nyt on kysymys elämästä ja sen suojelusta. Työtaistelu aiheuttaisi kuolemia jo ensimmäisestä päivästä, jopa jo ensi tunneista alkaen.

Suojelutyön rajoista työriidan osapuolet ovat yleensä neuvotelleet keskenään. Nyt hoitajaliitto Tehy on ilmoittanut, ettei se rajaa kiireellistä hoitoa vaativia tilanteita ilmoittamansa työtaistelunsa ulkopuolelle. Risikko sanoi toivonsa, että vapaaehtoisesta suojelutyöstä voitaisiin sopia vielä ennen mahdollista työtaistelua.

Pääministeri Vanhanen kertoi myös, että hän on pyytänyt arkkiatri Risto Pelkosta jatkamaan sovittelulautakunnan työtä. Siellä yritetään hakea neuvotteluratkaisua hoitajien palkkakiistaan. Hän vetosi myös työriidan molempiin osapuoliin, että ne ponnistelisivat sovun löytämiseksi.

Opposition ja muidenkin kansanedustajien ensi kommentit eduskunnan istuntosalissa kuullaan tänään. Lain vuoksi koko eduskunta kokoontuu poikkeuksellisesti myös ensi maanantaina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat