Tehdään terassi lämpöpuusta

Rivitalon takapihalle oli aikoinaan, jo rakennusvaiheessa laskettu betonilaatasto, jonka alla oli suoraan perustustasolle tiivistetty ja tasaiseksi jyrätty murskepatja. Sen ansiosta betonilaattapohja oli säilyttänyt suoruutensa erinomaisesti eikä routimisen jälkiä ollut lainkaan. Kun tämän päälle nyt ryhdyttiin rakentamaan terassia, lähtökohta oli siis oikein hyvä. Vain muutamaan, hiukan painuneeseen kohtaan oli syytä laittaa kiiloja koolauspuiden oikaisemiseksi. Terassin materiaaliksi oli valittu lämpökäsitelty mänty sekä pohjaan että kansilaudoitukseen.

"Lämpökäsitellyn puun valmistusprosessi muistuttaa hyvin paljon luonnon kelottumisprosessia", luonnehtii Lunawood Oy:n vientipäällikkö Petri Väänänen. "Me vain aiheutamme saman, luonnossa vuosia kestävän kehityksen hallitusti muutaman vuorokauden aikana. Kun puusta otetaan pois ylimääräinen kosteus ja ravinteita, siitä saadaan sekä mittapysyvämpi että lahonkestävämpi ottamalla pois ravinteita. Siksi lämpöpuu on kestävä myös piharakentamisessa - terasseissa ja niiden rungoissa sekä säleiköissä."

Lämpökäsiteltyä puuta käytettäessä koolausväli on tavanomaista pienempi - tässä 40 cm keskeltä keskelle. Samaa väliä noudatettiin myös kiilauksissa. Koolauspuu on 45 x 95 mm mäntyä ja kansilauta 26 x 95 mm mäntyä, joka on höylätty pinnaltaan uritetuksi.

Kansilautojen kiinnittäminen kolauksiin poikkeaa totutusta. Lankun molemmissa sivuissa on ura - tavallaan naaraspontti - joka sovitetaan pienen, ruskean, pakkasta ja UV-säteilyä kestävän kiinnityspalan vastaavaan "urosponttiin". Kiinnityspalat kiinnitetään koolauspuihin ruostumattomilla teräsruuveilla. Nämä klipsit jäävät piiloon lattian rakoihin ja samalla lautojen välit pysyvät automaattisesti saman levyisinä.

Kansilaudat asennettiin talosta pois suuntautuviksi. Toisaalta tämä helpottaa lattian lakaisemista, toisaalta laudoitukseen ei tarvinnut tehdä ensimmäistäkään jatkosta. Ei sekään toki vaikeaa olisi ollut: jatkoskohtaan, joka on koolauspuun päällä, pitää laittaa laudan päiden väliin samainen muoviklipsi, mutta nyt poikittain. Päissähän ei ole naarasponttia, johon klipsin kynnet sattuisivat. Se siis toimii tässä tapauksessa eräänlaisena rakotulkkina.

Terassin toiseen päähän valmistettiin kasvisäleikkö niin ikään lämpökäsitellystä puusta. Kun se oli pystyssä, kaikki pinnat käsiteltiin hiukan sävytetyllä öljyllä, joka tuo puun rakenteen hienosti näkyviin ja antaa pinnalle näyttävästi syvyyttä..

"Pintakäsittelyn suhteen on kolme eri vaihtoehtoa", Väänänen opastaa. "Sen voi jättää kokonaan käsittelemättä, jolloin pinta harmaantuu muutamassa kuukaudessa. Toinen vaihtoehto on suojata se UV-säteilyn harmaannuttavalta vaikutukselta pigmentoidulla puuöljyllä. Kolmas, hieman vähemmän käytetty on maalaaminen."

Öljyäminen on paras suorittaa poutajakson aikana - olisi suotavaa, ettei edellisenä päivänä olisi satanut, vaan puu olisi kuivaa ja imisi öljyä hyvin. Öljyä levitetään aivan ohut kerros ja jos puolen tunnin kuluttua nähdään, ettei puu ole imenyt kaikkea, ylimääräinen poistetaan hiomasienellä. Näin pintaan ei jää häiritseviä laikkuja. Kuivuminen kestää 10 - 12 tuntia +20º C lämpötilassa. Senkin takia kannattaa valita ajankohta, jolloin seuraavaksikaan päiväksi ei ole luvassa sadetta.

Jos pinta pääsee harmaantumaan joko sen takia, ettei sitä ole käsitelty tai siksi, että huoltoväli on venähtänyt liian pitkäksi, kyse on vain pinnasta. Itse puu ei ole muuttunut millään tavalla huonommaksi. Harmaan pinnan saa pois joko hiomalla - ruskea, lämpökäsitelty puu löytyy heti alta - tai se voidaan pestä parvekkeiden ja terassien pesemiseen tarkoitetulla liuoksella, minkä jälkeen puuöljykäsittely uusitaan. Huolto kannattaa tehdä parin vuoden välein; paahteisella paikalla, jossa rasitus on suurempi jopa joka vuosi. Kannattaa ehkä harkita myös huollon ajoittamista syksyyn, ennen talven tuloa, joka myös aiheuttaa puulle omaa rasitustaan.

Lisätietoja:

Oy Lunawood Ltd, Iisalmi
www.lunawood.fi

Puuöljy: Osmo Color lämpöpuuöljy
www.osmocolor.com

(JKA 18.5.2007)

Lue myös:

    Uusimmat