Teemu erotettiin yhdistyksestä – "Muistuttaa uskonnollista yhteisöä"

Teemu liittyi erääseen yhdistykseen tutustuakseen hallitusti henkimaailman ja luonnonilmiöiden saloihin. Miehestä tuli luotettu kuntoutusryhmän vetäjä, kunnes hänen yhtäkkiä erotettiin ilman selitystä. Teemun silmät aukesivat, ja hän huomasi yhdistyksen toimintatapojen olevan samanlaisia kuin eräiden uskonnollisten yhteisöjen.

Teemu* kertoo olleensa aina yliherkkä ja tuntenut asioita, joihin ei ole saanut selitystä. Hän pelkäsi, että henkimaailman asioihin sotkeutumalla voisi joutua ojasta allikkoon, joten hän halusi syventyä aiheeseen hallitusti.

– Etsiessäni oikeaa tietä tuttava kehotti menemään luonnonvoimiin erikoistuneen yhdistyksen peruskurssille. Siellä oppisin perusasiat hyvässä järjestyksessä, Teemu kertoo.

Lähes 30 vuotta toiminut yhdistys työskentelee henkisen kasvun ja auttamistyön saralla. Koulutustilaisuuksien lisäksi suomalaisen mystikon elämäntyötä eteenpäin vievä yhdistys myy kirjoja sekä elintarvikkeina myytäviä, luonnonyrteistä valmistettuja voima-aineita eri vaivoihin.

Jälkeenpäin Teemu muisti, että hän on törmännyt yhdistykseen joskus messuilla. Yhdistyksen edustaja mittasi hänen bioenergiakenttänsä. Kenttä oli erittäin suuri, ja Teemu sai kuulla olevansa kurssiainesta.

– Tämä messujen bioenergiakenttien mittaaja on tänä päivänä yhdistyksestä erotettu henkilö. Hän kertoi jälkeenpäin saaneensa toimeksiannon, että ihmisille pitää mitata hyviä tuloksia, jotta heidät saadaan kurssille, Teemu paljastaa.

Teemu meni kotipaikkakunnallaan järjestetylle viikonloppukurssille, jossa annettiin positiivinen yleissilmäys perusilmiöistä. Teemu kuvailee luentoja leppoisiksi. Vielä ei ollut erityistä nostetta tai hehkutusta, mutta uusia ihmisiä lähestyttiin miellyttävällä tavalla.

Rivijäsenestä ryhmänvetäjäksi

Kursseille sai osallistua, vaikka ei ollut yhdistyksen jäsen. Jäseneksi liittyminen kuitenkin kannatti, nimittäin jatkokurssien ynnä muiden tilaisuuksien osallistumismaksut olivat jäsenille pienempiä.

– Jäsenyyttä ei velvoitettu, mutta se tarjoiltiin siihen tapaan, että syntyi halu kuulua porukkaan. Kun on jäsen, on sisäpiirissä ja parempi kuin muut, Teemu toteaa.

Mies itse liittyi jäseneksi muistaakseen peruskurssin jälkeen. Teemu ajatteli, että tämä on häntä kiinnostava aihe, ja hän tulee käymään muillakin kursseilla.

Teemu oli ensin rivijäsen, mutta kun silloinen paikkakunnan kuntoutusryhmänvetäjä luopui tehtävästään, katseet kääntyivät Teemuun. Kuntoutusryhmä järjestettiin kerran kuussa, ja Teemu oli vastuussa iltamien läpiviemisestä. Isoissa tapahtumissa Teemu kertoo saaneensa mielestään ansiotonta arvostusta. Häntä kiitettiin ryhmänsä asioiden hoitamisesta suuren yleisön edessä.

– Pakko myöntää, että kehut hivelivät itsetuntoani, Teemu sanoo.

Kolmisen vuotta Teemu oli mukana yhdistyksen toiminnassa luotettuna ryhmänvetäjänä. Yllätys oli suuri, kun hänet ilman ennakkovaroitusta erotettiin ja haukuttiin maanrakoon.

Erotus ilman syytä

Toimiessaan vielä ryhmänvetäjänä Teemu vastaanotti kirjeen toiminnanjohtajalta. Siinä varoitettiin liikkeellä olevista mustista maagikoista ja kehotettiin tarkistamaan mahdolliset ympärillä olevat maagikot.

– Homma oli alkanut jo rakoilla ja syyllistettiin ihmisiä. Useat katselivat maailmaa hieman avarammin. He kertoivat siitä, ja ilmeisesti heidät koettiin harhaoppisiksi, Teemu selvittää.

– Tällä kirjeellä yritettiin viedä ihmisten ajatukset johonkin selittämättömään uhkaan, joka meidän pitää keinoja kaihtamatta torjua. Monille paimenkirjeen sisältö ja syy-yhteys ei edes avautunut.

Noin kuukautta myöhemmin Teemu sekä muut ryhmänvetäjät saivat kirjeen yhdistyksestä eronneelta henkilöltä, joka tahtoi selvittää eronsa syitä.  Ollessaan yhdistyksen vuosikokouksessa tämä oli nähnyt, kuinka toiminnanjohtaja oli kiusannut kahta jäsentä.

– Vuosikokouksessa oli kaksi ei-toivottua henkilöä, joiden henkistä tilaa toiminnanjohtaja mittasi muiden läsnä ollessa. Tutkiminen pitää tehdä aina henkilön itsensä luvalla, eikä julkisissa tilaisuuksissa. Näin toiminnanjohtaja itsekin on kouluttajana opettanut, Teemu huomauttaa.

Teemu luki kirjeen ääneen tiistaina palaverissa, jotta eronneen henkilön eroperusteet selviäisivät kaikille. Perjantaina Teemun sähköpostiin oli ilmestynyt ilmoitus erottamisesta sääntöjen vastaisen toiminnan vuoksi. Teemu tiedusteli, mitä sääntöä oli rikkonut, mutta jäi ilman vastausta.

Lakimies ilmoitti Teemun edustajana yhdistyksen hallitukselle erottamisen olevan mitätön, sillä Teemua ei oltu kuultu yhdistyslain mukaisesti asiassa ennen päätöksen tekemistä. Hallitus pysyi vaiti.

– Yhdistyksen säännöissä sanotaan, että toimintaa johdetaan eettisesti ja korkealla moraalilla, ihmistä ja hänen vapaata tahtoa kunnioittaen. Tämä ei käy kuitenkaan ilmi tavassa, jolla yhdistyksestä eronneita ja erotettuja kohdellaan, Teemu toteaa.

– Lähetin ilmoituksen erottamisestani luettavaksi ryhmäläisilleni, ja porukka repesi. Vuosikausia mukana olleita jäseniä erosi, ja tieto tapahtuneesta levisi ympäri Suomea.

Vaarallinen lahko?

Jäsenlehdessä toiminnanjohtaja suree jäseniä, jotka ovat alkaneet viedä yhdistystä omaan suuntaan tai toimia sääntöjen vastaisesti. Nämä kelkasta pudonneet kuulemma menettävät henkisen kenttänsä ja joutuvat loppuun palaneeseen tilaan, kun heidän biokenttänsä ja hivenainevarastonsa romahtavat. Tämän aiheuttaa heidän toiminnastaan aktivoitunut yhdistyksen haltiahenki.

Toiminnanjohtaja tietää, että jotkut yhdistyksestä erotetut tai eronneet jatkavat ryhmän pitämistä omissa nimissään. Hän toteaa, että seuraajille on tiedossa surullinen seuraus. Ryhmänvetäjä käyttää ensin heidän henkiset voimansa ja saattaa heidätkin loppuun palaneeseen tilaan.

Teemu uskoo tämän varoituksen johtuvan siitä, että eri mieltä yhdistyksen johdon toimintatavoista olevien ryhmänvetäjien määrä on kasvussa. Hän toteaa myös johdon olevan voimaton toiminnanjohtajaan nähden, jonka perheen omistuksessa yhdistyksen tuotteita kauppaava yritys on.

– Yhdistystä johdetaan toiminnanjohtajan tahdolla, sillä näin rahavirrat ovat hallittavissa. Ilman yhdistystä ei bisnes pyörisi. Tämän takia yhdistyksessä on herännyt eriäviä mielipiteitä. Hyvän asian varjolla tehdään rahaa hyväuskoisten kustannuksella, Teemu tuumaa.

Yhdistyksen johto uskottelee, että henkinen kasvu on mahdollista ainoastaan jäsenille. Se väittää myös, että yhdistys vastaa yli 60 prosentista koko maailman henkisestä auttamistoiminnasta.

– Olen huolissani eronneiden ja erotettujen kohtelusta sekä yhä mukana olevien jäsenten pelottelusta. Poikkeavasti ajattelevan jäsenen leimaaminen henkisesti sairaaksi tai eristäminen yhteisöstä muistuttaa eräiden uskonnollisten yhteisöjen toimintatapoja, Teemu huomauttaa.

Uskonnollisissa yhteisöissä elää Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen (UUT ry) mukaan usein vahva käsitys, että oma tapa uskoa on ainoa oikea. Jäsenet ajattelevat, että ulkopuolisten elämä on vailla päämäärää ja johtaa kadotukseen.

UUT ry on laatinut luettelon, jonka mukaan voi arvioida lahkon vaarallisuutta. Listalta löytyy Teemun kertoman mukaan useampi kohta, joka sopii myös hänet hylänneeseen yhdistykseen.

* Haastateltavan nimi muutettu

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja