Teemat 2003

t.i.l.a. osa 34, 14.12.2003

1700-luvun joulu Heinolassa


Monille heinolalaisille joulu alkaa vasta vierailusta lääninkivalteri Aschanin kotiin. Siellä aika on pysähtynyt vuoteen 1700: kynttilät valona ja katajanoksat rahisevat tuoksuvina jalkojen alla. Joulua vietettiin tällöin hyvin eri tavoin kuin nykyään. Mennen ajan joulusta kertoi Heinolan kaupunginmuseon johtaja Kari-Paavo Kokki.
www.heinola.fi/

Lääninkivalteri Aschanin talo, Kauppakatu 3, Heinola. puh. (03) 849 3655
Talo on avoinna yleisölle 15.5. - 15.9. sekä viikot 50-1, jolloin esitellään joulunviettoa 1700-luvulla. ti,to-su klo 12-16,ke klo 12-20,ma suljettu.

Vivin upea huopavaate oli Orimattilalaisen Elina Saaren Felt Factioninsuunnittelema. Lisätietoa Elinan töistä saat puh.03- 777 1087, elina.saari@feltfaction.fi tai http://www.feltfaction.fi/

t.i.l.a. osa 33, 7.12.2003

Kotiteatterit

Arkkitehti Pervin Imaditdin kertoi kotiteatterin suunnittelusta ja mm. valaistuksesta, laitteiden sijoittelusta ja hankintojen suunnitelmallisuuden tärkeydestä. Teknisenä asiantuntijana ohjelmaamme avusti myös Helsingin Hifi Oy:n toimitusjohtaja Marko Nykänen.

Lisätietoa kotiteattereista saat Hifi Studiosta 09-5860120 tai www.hifistudio17.fi ja kotiteatterin sisustussuunnittelusta Arkkitehdit P.I. / Pervin Imaditdin 09-6122 494 tai pervin.imaditdin@arkvalpi.com

t.i.l.a. osa 32, 30.11.2003

Hvitträsk

Hvitträskin rakennuttivat vuosina 1901-1903 arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Hirsistä ja luonnonkivistä kansallisromanttiseen tyyliin rakennetussa päärakennuksessa oli sekä yhteinen arkkitehtitoimisto että Saarisen ja Lindgrenin perheiden kodit. Gesellius asui piharakennuksessa. Saarisen asunto on nykyisin museona ja piharakennuksessa toimii ravintola. Museota esitteli vastaava opas Pepita Ehrnrooth-Jokinen. Hvitträsk sijaitsee Kirkkonummen Luomassa ja se on avoinna klo 11-17, maanantait suljettu. www.nba.fi/museums/hvittr/

t.i.l.a. osa 31, 23.11.2003

Helsingissä sijaitseva Toimiva koti esittelee asumista ja itsenäistä selviytymistä helpottavia ratkaisuja kaikille kodin toimivuudesta kiinnostuneille. Kyse ei ole vain esteettömästä ympäristöstä, vaan mukaan on otettu vahvasti myös esteettisiä arvoja. Toimivasta Kodista oli kertomassa toiminnanjohtaja Anne Wasén. Lisätietoja puh. 09-31080353 tai osoitteessa www.hel.fi/sosv/toimivakoti ja toimiva.koti@hel.fi

t.i.l.a. osa 30, 16.11.2003

t.i.l.a. vieraili Anna Schroderuksen luona Hytti Ry:n lasistudiolla Suomenlinnassa tutustumassa lasinpuhaltajan työhön. Annan töitä on nähtävissä mm. Taidekäsityökauppa Okrassa, Unioninkatu 27, Helsinki. Lisätietoa saat osoitteista anna.schroderus@viapori.fi tai www.okra.fi
t.i.l.a. osa 29, 9.11.2003

Leena Nokela ja antiikki

Leena Nokela on tuttu nimi suomalaisille antiikinharrastajille, sillä häneltä on ilmestynyt vuosien varrella useita merkittäviä tyylihistorian ja sisustuksen kirjoja. Hän on myös tehnyt antiikkia tutuksi lehtien lukijoille usean vuosikymmenen ajan. Leena Nokela kertoo miten hänelle on aikoinaan syntynyt rakkaus antiikkiin ja mitä hän on oppinut antiikin ja vanhojen tavaroiden hankinnasta.

t.i.l.a. osa 28, 2.11.2003

Keraamikko Karin Widnäs

Karin Widnäsin keramiikkatuotanto liittyy kodin kiinteään sisustukseen: muotolaatat, käsien- pesualtaat,tiilet ja kaakelit. Hän suunnittelee myös koriste-ja käyttöesineitä ja raku-tekniikka näkyy useissa hänen tuotteissaan. Karin Widnäsin töitä on ollut näytteillä ympäri maailmaa mutta koti ja työhuone sijaitsevat Fiskarsissa. Elämä ja työnteko käsityöyhteisössä Fiskarsissa on kauniin ja inspiroivan ympäristön lisäksi myös ammatillisesti kehittävää, hän sanoo. Karinin töitä on nähtävissä mm. Design Forumissa Helsingissä ja Fiskarsin käsityöläisten Onoma-myymälässä Fiskarsissa. Sähköposti karinwidnas@hotmail.com

t.i.l.a. osa 27, 26.10.03

ProPuu ja Promotto

Lahti oli ennen puusepänteollisuuden keskeisempiä paikkoja Suomessa.Teollisuutta ei juurikaan enää ole, mutta puuseppiä sen sijaan riittää. Aatteellinen yhdistys Pro Puu ry, perustettiin puun puolestapuhujaksi ja siitä on syntynyt Promotto, 15 puusepän yhtiö, joka on keskittänyt mm. markkinoinnin ja tuotesuunnittelun alan parhaiten osaaville. Motto-huonekalusarja on puuseppien yhteinen mallisto, jota valmistetaan 7:ssä eri pajassa. Vivi Koivisto haastatteli projektipäällikkö Juhani Vainiota ja Motto-malliston suunnittelijaa sisustusarkkitehti Kaarle Holmbergia. Lisätietoa Pro Puu yhdistyksestä löydät osoitteesta www.propuu.fi.

t.i.l.a. osa 26, 19.10.

Jaana Tuomisto

Muotoilija Jaana Tuomisto huomasi jo pikkutyttönä olevansa kiinnostunut "aarteista", jotka olivat toisten poisheittämiä. Tästä kehittyi pikkuhiljaa hänelle ammatti. Kyntteliköt, ryijyt, korut ja koriste-esineet syntyvät materiaaleista, joilla on ollut oma historiansa toisenlaisessa käytössä. Jaanan töitä on esillä mm. Okrassa, Kiseleffin Talossa Helsingin Senaatintorilla, Jokotai ja Secco myymälöissä Tampereella, Ekokauppa Oravanpesässä Porvoossa ja Saimatalo Savonlinna. Jaanan tavoitat myös sähköpostilla jaana.tuomisto@luukku.com

t.i.l.a. osa 25, 12.10.

Lastenhuoneet

Lastenhuoneen kalusteet ovat usein vain miniatyyrejä aikuisten huonekaluista. Lasten motorinen kehitys vaatii kuitenkin stimulaatioita ja harjoitusta. Joukko Ikean suunnittelijoita ja muotoilijoita on ottanut asiakseen paneutua lasten tarpeisiin ja niin on syntynyt sarja monikäyttöisiä tuotteita. Salla Ahonen ja Vivi Koivisto tutustuivat leikkivien lasten huoneiden sisustuksiin.

t.i.l.a. osa 24, 5.10.

Suomalainen muotoilu

Skandinaavinen tyyli on tunnettua maailmalla. Suomalaiset muotoilijat erottautuvat joukosta innovatiivisyydellaan ja käytännöllisyydellään. Design Forumin toimitusjohtaja Anne Stenroos kertoo 1950-luvun ollen suomalaisen muotoilun kulta-aikaa mutta tulevaisuus näyttää myös lupaavalta: nuoret, ennakkoluulottomat muotoilijat tuotteineen ovat saaneet jo näkyvyyttä maailmalla. Design Forum järjestää muotoilua esitteleviä näyttelyitä Helsingissä Sanomatalossa, Mannerheiminaukio 3.
Lisätietoa näyttelyistä www.designforum.fi

t.i.l.a. osa 23, 28.9.

Habitare-messut

Syksyn suurin sisustustapahtuma Habitare on ollut lähes koko viikon avoinna Helsingin messukeskuksessa. Sisustussuunnittelijat SI Ry:n puheenjohtaja Anu Telivuo kertoi syksyn trendeistä ja väreistä ja t.i.l.a.-työryhmä valitsi suosikkinsa messujen tarjonnasta. Messujen sisustustrendejä esittelevän koti.nyt-osaston olivat suunnitelleet työryhmä Pirjo Kääriäinen, Finlayson, Marika Raike, Tikkurila Paints, Susanna Salo, Avotakka sekä Sirpa Linnanmäki ja Minna Koskelo, Kodin Ykkönen.

Myös t.i.l.a. on mukana messuilla omalla osastollaan 3a8a - tervetuloa osastolle!

t.i.l.a. 22, 21.9.

Nolla Nolla

Muotoilun tulevaisuus on nuorissa. Neljä nuorta miestä on perustanut yhteisen muotoiluyrityksen Nolla NollanTurkuun.Kyseessä on "täyden palvelun yritys" -sieltä voit tilata muotoilua, tilata kokonaisia huonekaluja tai jopa kokonaisen sisustuksen kotiisi. Poikien tyyli on pelkistetty ja ennakkoluuloton. Vivi Koiviston haastateltavana oli Nolla Nollan Mikko Kittilä.

t.i.l.a. osa 21, 14.9.

Tampereen sisustusliikkeet

Tampereen vanhin, edelleen samalla paikalla toimiva yritys on Finlaysonin tehtaanmyymälä. Se on 80-vuotisjuhlansa kunniaksi uudistettu toimivaksi, kauniiksi myymäläksi. Myymälän muutoksen on suunnitellut sisustusarkkitehti Kristiina Mäkelä. Tuoreimpiin sisustusalan yrityksiin puolestaan kuuluu Secco, jonka valikoimiin kuuluu sekä oman tuotemerkin kierrätysideologiset tuotteet sekä valikoidut suomalaiset muotoilutuotteet. Seccon toiminnasta kertoi Nina Partanen.

Raija Vaahtera puolestaan edustaa omaa tyyliään yrityksessään Koti Hem Home, jonka pääteemana on 1700-luvun kustavilaisuus. Myymälästä saa sisustustuotteita huonekaluista kuivattuihin mistelinoksiin.

Pitkän linjan sisustajia ovat myös Ulla ja Mattias Ingman sisustusliike ID:stä. ID edustaa laatua, selkeyttä ja ajattomuutta. Heidän valikoimiinsa kuuluu suomalaisten eturivin muotoilijoiden tuotteet.

t.i.l.a osa 20, 7.9.

Anu Pentik

Pentikiä pidetään usein Posion tavaramerkkinä eikä syyttä: onhan se paikkakunnan suurin työllistäjä. Anu Pentik on keramiikasta alkunsa saaneen yrityksen taiteellinen johtaja ja hänen pettämätön tyylitajunsa ja värisilmänsä on loihtinut kauneutta myös hänen omaan kotiinsa. T.i.l.a. vieraili Lapin maisemissa Posiolla tutustumassa Anun töihin ja Pentikin life-style sisustuksiin.

t.i.l.a. osa 19, 18.5.

Elämysmatka Fiskarsiin


Fiskarsin ruukkialue sijaitsee Pohjan kunnassa, vain reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Turusta. Vierailimme Onomassajoka on Fiskarsin käsityöläisten, taiteilijoiden ja muotoilijoiden muodostaman osuuskunnan yhteinen myymälä. Osuuskuntaan kuuluu yli 90 tekijää joiden töitä voi ihailla myymälän lisäksi näyttelyissä sekä työpajoissa.

Kaikki Fiskarsin näyttelyt ovat kesän ajan auki päivittäin."Retro"-näyttely esittelee parhaat palat vuosien 1994-2002 näyttelyistäja osuuskunnan "10. näyttelyssä" jäsenille on annettu vapaat kädet. Lisäksi Fiskarsin museossa on Osuustoimintaa Fiskarsissa -näyttely ja Fiskars 1649 näyttely esittelee ruukin teollisuushistoriaa.
Useamman päivän vierailijoille Fiskarsissa löytyy myös hotelli- ja Bed&Breakfast majoitusta. Fiskars Wärdshus hotelli-ravintolaan on alkukesästä valmistumassa lisää laadukasta majoitustilaa ja herkullista ruokaa saa hotellin viihtyisän ravintolan lisäksi myös Ravintola Kuparipajasta.

t.i.l.a. osa 18, 11.5.

Ihastuksen kohteena 1700-luku

Lammilainen opettaja Riitta Koskinen elää niinkuin opettaa: hänen kotinsa on sisustettu 1700-luvun tyyliin, tosin tämän ajan mukavuuksin! Häneltä on juuri ilmestynyt WSOY:n kustantamana kirja "Säätyläiskoti Suomessa". Siinä hän kuvailee elämää 1700-luvulla, tutustuu sen ajan kartanoihin Suomessa ja esittelee myös oman kotinsa. Kirjan kauniit valokuvat on kuvannut Katja Hagelstam.

Riitan kodin huonekalut ovat itse tehtyjä Lars Sjöbergin "Möbler at snicra själv efter gustavianska forebilder" -kirjan ohjeiden mukaan. Kustavilais-tyylisten huonekalujen tyylikopioita on saatavissa Tampereelta Koti-Hem-Home sisustusliikkeestä. Liike on erikoistunut 1700-luvun tyylin huonekaluihin, tekstiileihin ja esineisiin.

t.i.l.a. osa 17, 4.5.

LOFT-asuminen

Eurooppalaisista sisustuslehdistä on tuttua vanhojen teollisuuskiinteistöjen muuttaminen asumiskäyttöön. Suomessakin tämä on yleistymässä. Helsingin keskustassa on 30-luvulla rakennettu vanha kylpylä, jonka 3 arkkitehtia rakensi persoonalliseksi kodikseen.
Lisätietoa projektista saat Viiva Arkkitehtuuri /Rauno Lehtiseltä.

t.i.l.a. osa 16, 27.4.

Tulevaisuuden koti

Eri aikoina tulevaisuuden koti on nähty luonnollisesti erilaisena. 1950-luvulla ajateltiin, että 2000-luvulla asutaan jo mahdollisesti avaruudessa ja ravinnoksi nautitaan pillereitä. 70-luvulta lähtien tulevaisuuden skenaarioihin on tullut mukaan tietokoneet ja niiden hyödyntäminen. Vivi Koiviston haastatteli professori Jarmo Suomista joka on mukana kansainvälisessä Future Home -projektissa ja hänen mielestään tarvittava teknologia on jo saatavissa "älykkääseeen" tai paremminkin "kykenevään" kotiin. Nähtäväksi jää miten pian ihmiset ovat valmiita ottamaan sen vastaan.

t.i.l.a. osa 15, 20.4.

Pajumies

Paju on kestävä, kaunis ja edullinen luonnonmateriaali, jota on saatavilla ympäri Suomea.Mikkeliläinen Henrik Aschan taivuttelee työkseen pajua. Hän on kehittänyt oman pelkistetyn tyylinsä, jota mukaillen hän valmistaa huonekaluja ja koriste-esineitä sekä käsin että puoliteollisesti.
Lisätietoa pajumiehen töistä löydät osoitteesta http://personal.inet.fi/yritys/henrik.aschan/. Ohjelmassa hän valmistaa helpon lampunvarjostimen, jonka teko-ohjeet ja kuvan löydät Decora-sivuiltamme.

t.i.l.a. 14, 13.4.

Kesäkeittiö

Asikkalalaisille ja monille ohikulkeville on tuttu Vääksyssä "Lauran kauppa" -viralliselta nimeltään Päijänteen Kukka. Vierailimme idearikkaan Lauranhuikeassa kesäkeittiössä. Yksi kesän nautinnoista on ulkona syöminen, eikä paikan ei tarvitse aina olla perinteinen grillikatos! Kauniita uusia ja vanhoja koriste-esineitä, kukkia ja muuta tarpeellista kesäkeittiöösi löydät Lauran kaupasta Vääksyn vanhasta keskustasta Asikkalantieltä. Puh.03-7661479. Kauppa on todellinen elämys ja sukellus tavarataivaaseen!

Kuvasimme ohjelmamme kesäiset juonnot Helsingin Kaupungin Talvipuutarhassa, Hammarskjöldintie 1. Talvipuutarha on avoinna ti-pe 12-15 ja la-su 12-16. Pääsiäisen aikaan talvipuutarhassa voi käydä katsomassa pääsiäistipuja ja kevään kukkaloistoa.

t.i.l.a. osa 13, 6.4.

Vuodevaatteiden historiaa

Vuodevaatteiden käyttö Suomessa yleistyi vasta 1900-luvun alussa ja sen jälkeen alkoikin kapioiden valmistus nuorten naisten keskuudessa. Ensimmäiset pussilakanat valmistettiin 1960-luvulla mutta varsinaisen läpimurtonsa pussilakana teki vasta 1970-luvulla. Pussilakanoiden kuosien muutokset ovat vaihdelleen trendien mukaan. Nyt elämme retrohenkisten, suurikuvioisten vuodevaatteiden aikaa. Vivi Koiviston haastateltavana oli Finlaysonin mallistopäällikkö Pirjo Kääriäinen. Pussilakanan 40-vuotis juhlavuoden kunniaksi Finlayson on tehnyt pussilakanoita klassikkokankaista uusilla värityksillä ja nämä mallistot ovat myynnissä Stockmannin tavarataloissa.

t.i.l.a osa 12, 30.3.

Sepän työ


TuusulanjärvenPajan sepät Järvenpäässä tekevät esineitä taotusta raudasta. Nykypäivänä takorautana myydään mitä tahansa mustaa metallia mutta oikea takorauta on aina käsityönä tehty tuote. Jugend oli takorautatuotteiden kulta-aikaa, mutta mikään ei estä yhdistämästä massiivista takorautakruunua vaikka pelkistettyyn, niukkaan sisustukseen.Vivi Koiviston haastateltavina olivat sepät Jyrki Eklund ja Ilkka Laakso. Lisätietoa Tuusulanjärven pajasta saat numerosta 040-588 4008 tai www.tuusulanjarvenpaja.com.
Lisätietoa sepän työstä ja linkkejä alan oppilaitoksiin löydät Taidesepät Ry:n nettisivuilta osoitteesta http://alasin.free.fr

t.i.l.a. 11, 23.3.

Kylpyhuoneen sisustaminen

Kylpyhuoneemme ovat perinteisesti pieniä ja täynnä erilaisia toimintoja pyykinpesusta vauvanhoitoon. Kun tila on pieni, pintamateriaalien valinnoilla on suuri merkitys. Suosituin seinämateriaali kosteissa tiloissa on edelleen kaakeli -ja valinnanvaraa riittää! Vivi Koivistolle kylpyhuoneen uusista trendeistä kertoi Laattapisteen sisustussuunnittelija Ulla Kilpimaa. Hyviä ideoita kylpyhuoneen sisustuksiin Laattapisteestä.

t.i.l.a. osa 10, 16.3.

Sohvaryhmän läpimurto

Sohva on aina ollut suomalaisen olohuoneen keskipiste -vai onko? Sohvan muotoilu ja väritys kertovat vallitsevien trendien lisäksi myös muutoksista suomalaisessa yhteiskunnassa. Vivin haastateltavana oli Helsingin kaupunginmuseon tutkija Minna Sarantola-Weiss, joka on tutkinut suomalaisen sohvan historiaa ja kirjoittanut historian alaan kuuluvan väitöskirjan Sohvaryhmän läpimurto kulutuskulttuurin tulo suomalaisiin olohuoneisiin 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. Vanhat sohvakuvat oli kuvattu Renor Oy:n Asko huonekalumuseossa Lahdessa.

t.i.l.a osa 9, 9.3.

Värineuvosto

Intercolour-värineuvostoon kuuluu suunnittelijoita 18:sta Euroopan, Aasian ja Etelä-Amerikan maasta. Muotoilija Harri Helorinne on yksi viidestä suomalaisesta jäsenestä neuvostossa. Suomen IC-värikartta ilmestyy n. 1,5 vuotta ennen kutakin sesonkia ja värikarttoja hyödynnetään niin vaatetus-kuin sisustusalallakin. Harri Helorinne ja Vivi Koivisto puhuivat värien merkityksestä Boknäs Galleriassa jossa oli esillä kauniiden huonekalujen lisäksi Tapani Mikkosen grafiikkaa. Boknäs Galleria, Helsinki.

t.i.l.a osa 8 2.3.

Huovutus

Jos sisustukseen sopivaa mattoa ei löydy kaupasta, matto on paras tehdä itse! Kävimme Lahden työväenopistossa tapaamassa huovutuskurssien vetäjää Tuija Vähävuorta joka esitteli eri tekniikoilla tehtyjä huovutettuja mattoja. Huovutettu matto onnistuu parhaiten silloin, kun siitä tehdään tarpeeksi painava ja se huovutetaan osittain koneellisesti -se tietää käyntiä huopatossutehtaassa!

Huovutusta voi opiskella kansalais-ja työväenopistoissa ympäri Suomen. Lahden työväenopistossa on ollut kuluneen vuoden aikana 8 erilaista huovutukseen liittyvää kurssia.
Lisätietoja Lahden työväenopisto, tekstiilityönopettaja Tuija Vähävuori. Ohjelman villamateriaali: Ylistaron kehräämö, Huopaliike Lahtinen.

t.i.l.a. osa 7, 23.2.

Tekstiilitaiteilija Johanna Gullichsen

Johanna Gullichsen on onnistunut siinä, mistä monet käsityöläiset ovat haaveilleet: hän on luonut onnistuneen käsinkudottujen kankaisen malliston, jossa sekä näkyy perinteet että moderni muotokieli. Taiteilijalla on omaa nimeään kantava myymälä Helsingissä ja Pariisissa.


t.i.l.a. osa 6, 16.2.

Allergiakodin sisustus

Allergisuus on yhä yleisempää. Se ei kuitenkaan estä sisustamasta kotia viehättävästi mutta allergisen on vain oltava erityisen tarkka sisustusmateriaalien suhteen. Verhot ja matot sopivat myös allergikon kotiin kunhan pinnat ovat mahdollisimman sileitä ja tiiviskuituisiajaverhot voi pestä 60-asteisessa vedessä. Lastenhuoneeseen kannattaa hankkia lasiovellisia komeroita ja laatikoita joissa lelut ovat näkyvissä, muttei keräämässä pölyä lattioilla.

Vivi Koiviston haastateltavana oli Allergia- ja astmayhdistyksen Espoon ja Länsi-Uusimaan alueiden toiminnanjohtaja Marja Viitala.
Lisätietoa allergiasta löydät mm. osoitteista www.allergia.com ja www.kolumbus.fi/allergiayhdistys.

Kauniissa kodissa näkyneet oranssit gerberat ja keväiset esikot olivat kukkakauppa Form & Florasta.


t.i.l.a. osa 5, 9.2.

Vuoden 2002 nuori muotoilija Tuuli Autio ja Tukholman Huonekalumessut

Suomen Taideteollisuusyhdistys on valinnut vuoden 2002 nuoreksi muotoilijaksi puuseppä Tuuli Aution sekä hopeaesineitä ja -koruja suunnittelevan muotoilija Pyry Tammisen. Palkinto annetaan nuorelle muotoilijalle, joka on jo osoittanut poikkeuksellista omaperäistä ja korkeatasoista osaamista taidekäsityön, taideteollisuuden, teollisen muotoilun tai sisustusarkkitehtuurin alalla. Vuoden nuori muotoilija 2002 näyttely on avoinna Design Forumin Galleriassa Sanomatalossa Helsingissä 16.2.2003 asti. Näyttely on avoinna ma-pe 10-18 ja la-su 11-16.

Vierailimme Tuuli Aution ja hänen miehensä Teemun verstaalla Humppilassa vanhalla kansakoululla. Puusepänliike Tuulipuu tekee tilaustöitä sekä yrityksille että koteihin ja Tuulipuu on tullut maailmallakin tunnetuksi kauniilla pienesineillään. Maisemavati ja yrttimortteli houkuttavat koskettamaan puun lämmintä pintaa.

i

Tukholman huonekalumessuilla tutustuimme tuleviin trendeihin ja alan uutuuksiin. Messuilla oli näytteilleasettajia melkein 800 joten katsomista messuilla riittää, mukana oli myös näyttävä joukko Suomalaisia yrityksiä. Tukholman messut ovat vuosittainen ammattitapahtuma mutta suurella yleisöllä on mahdollisuus tutustua messuihin sen viimeisenä päivänä joka tämä vuonna on sunnuntai 9.2.


t.i.l.a. osa 4, 2.2.

Vanhan talon entisöinti

Billnäs ei ole vain vanhojen toimistokalusteiden nimi, vaan se on paikkakunta lähellä Karjaata ja Fiskarsia. Siellä toimii myös perinteiseen ja ekologiseen rakentamiseen erikoistunut Rakennusapteekki, josta saat tietoa ja tarvikkeita vanhan talon perinteiseen kunnostukseen.


t.i.l.a. osa 3, 26.1.

Muotoilun opiskelu Wetterhoffilla

Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun suuntautumisvaihtoehdon opiskelijoiden arki on projekteja alan yritysten kanssa. Lasi- ja keramiikka-alan opiskelijoiden arkeen käytiin tutustumassa Wetterhoffilla, jossa koulutetaan sisustamisen ja pukeutumisen ammattilaisia ja asiantuntijoita. Opiskelija voi pääainevalintojen kautta suuntautua keramiikka-, lasi-, nahka-, jalkine-, neule-, tekstiili- tai vaatetusalalle. Valmistuvien tutkintonimike on artenomi (AMK).
Lisätietoa opiskelusta: www.wetterhoff.hamk.fi


t.i.l.a. osa 2, 19.1.

Verhoilijan työ

Verhoilijan työ on pysynyt hyvin samanlaisen vuosikymmenet. Suurin muutos työkaluissakin on vain puuosien muuttuminen muoviksi. Tunnearvoltaan rakkaan huonekalun käyttöikä pitenee, kun ammattitaitoinen verhoilija uudistaa sen oikeaoppisesti ja oikealla tyylillä. Verhoilija avustaa myös hyvälaatuisen verhoilutekstiilien valinnassa. Verhoomo Cubilessa verhoilun lisäksi on myös oma huonekalumallisto, jonka suunnittelijan toimii verhoilija Matti Ahonen. Ma-Cubile Oy, Helsinki.
Kuvia Cubilen mallistosta löydät osoitteesta www.ma-cubile.fi.

Viikon kauniina kotina esittelimme ylellisen valkoisen kodin. Tämän kodin valkoiset huonekalut oli verhoiltu irtopäällisillä jotka ovat kätevästi irrotettavissa pesua varten. Lisätietoja kodin kauniista huonekaluista ja irtopäällysteistä löydät Cobellosta. Kodin kauniit takorautaiset huonekalut sekä uima-altaan ympärille rakennettu nerokas aita ovat Rusticasta.


t.i.l.a. osa 1, 12.1.

Kansallismuseo

Kodin sisustamisen historiasta kiinnostuneelle Kansallismuseosta löytyy paljon katsottavaa ja eri tyylisuunnat ovat siellä selkeästi edustettuina. Vivi Koivisto kiersi museossa Hanna Forssellin kanssa, joka kertoi eri aikakausien vaikutuksista kodin sisustukseen. Kansallismuseo oli useamman vuoden kiinni remontin vuoksi ja nyt se on auki yleisölle entistä ehompana. Museo on avoinna tiistaina ja keskiviikkona 11-20 ja torstaista sunnuntaihin 11-18. Tiistaisin klo 17.30 -20.00 museoon on ilmainen sisäänpääsy. Museon osoite on Mannerheimintie 34, Helsinki.

Lue myös:

    Uusimmat