Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Teemanäyttely esittelee perunan pitkää historiaa

perunat ruudussa
perunat ruudussaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 15.11.2002 17:43

Kuoriperunat olivat harvinaista herkkua Ludvig XVI:n päivällisillä

Perunan matka Etelä-Amerikasta Suomeen ei ole käynyt käden käänteessä. Meillä nykyisin tuttuakin tutumpi suuhunpantava kehittyi viljelykasviksi useita tuhansia vuosia sitten Andien rinteillä Titicacajärven ympäristössä.

Intiaanit kasvattivat kymmeniä perunalajikkeita, joiden nimiksi he olivat antaneet mm. kissanpää, laamankieli ja puumantassu. Maahamme peruna tuli 1700-luvulla. Kasvi nimettiin meillä päärynän mukaan. Maapäärynät olivat perunoita ja puupäärynät päärynäpuun hedelmiä.

Eurooppaan peruna tuotiin Kanarian saarten kautta 1500-luvun puolivälissä. Sitä pidettiin kasvitieteellisten puutarhojen kauniskukkaisena koristeena ja hovien erikoisuutena. 1600-luvulla saivat Englannin kuninkaan Jaakko I:n ja Venäjän tsaarin Pietari Suuren vieraat juhla-aterioilla maistella ihmeellistä mukulaa.

Versaillesin hovissa tarjottiin Ludvig XVI:n päivälliskutsuilla 1700-luvulla harvinaista herkkua eli kuoriperunoita voinokareen kera.

Papit saarnasivat perunan viljelemisen tärkeydestä

broilerikastiketta ja palsternakka-perunasosettabroilerikastiketta ja palsternakka-perunasosetta, kuva CreavideoCopyright Alma Media Oyj 2001 / Crea Vid

Perunan viljely yleistyi hitaasti, vaikka valistustyötä tehtiin ympäri Eurooppaa. Suomen ensimmäiset perunat kasvoivat 1730-luvulla Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Inkoon Fagervikin kartanon omistajat Jonas ja Michel Hisinger tunsivat kasvin jo ennestään, sillä ruukkiin tuli töihin saksilaisia peltiseppiä perunoita matkassaan.

Myös Turun ja muiden rannikkokaupunkien keittiöpuutarhoissa harrastettiin perunankasvatusta. Perunanviljely levisi muuallekin Länsi-Suomeen, kun ruotusotilaat palasivat Pommerin sodasta. Papit saarnasivat seurakuntalaisille perunan ja sen viljelyn tärkeyden puolesta. Suomen Talousseura ja kruunu jakoivat ilmaisia siemenperunoita asian edistämiseksi 1800-luvun alussa.

Peruna otti ruokapöydässä leivän paikan ja syrjäytti vanhat juurekset, nauriin ja lantun, sekä kaalin. Kuorineen keitetyt perunat olivat arkiruokaa, perunasose pyhäruokaa. Keitetyt ja paistetut perunat, perunasose ja ranskanperunat olivat vuosikymmenien ajan ravintoloiden perunaruokia. Lounasruokien vanhanajan klassikoita olivat voipaperissa paistettu silli ja vähän suolattu häränrinta perunasoseen kera.

Nyt peruna on perusruokaa, naposteltavaa ja raaka-ainetta

Aluksi oli tapana istuttaa perunaa vain muutama rivi tuvan ikkunan alle. 1800-luvun puolivälin jälkeen peltoviljely laajentui niin, että syksyn perunasato riitti koko vuodeksi. Peruna otti ruokapöydässä leivän paikan ja syrjäytti vanhat juurekset, lantun ja nauriin sekä kaalin. Se soveltui puurojen, vellien, keittojen, laatikoiden ja pannukakkujen raaka-aineeksi ja piirakoiden sydämeksi. Kuorineen keitetyt perunat olivat arkiruokaa.

Perunasoseesta puolestaan tuli pyhäruokaa. Keitetyt ja paistetut perunat, perunasose ja varsinkin ranskanperunat ovat olleet vuosikymmeniä ravintoloiden perunaruokia. Lounasruokien vanhanajan klassikoihin kuuluivat voipaperissa paistettu silli ja vähän suolattu häränrinta perunasoseen kera.

Perunalla on yhä edelleen vankka asema ruokapöydissämme. Se on naposteltavaa, perusruokaa ja teollisuuden raaka-ainetta.

Hotelli- ja ravintolamuseon näyttely on avoinna tiistaina, torstaina ja perjantaina kello 9 - 15 ja keskiviikkona kello 9 - 18. Perunanäyttely jatkuu 30.3.2003 saakka. (MTV3-STT-Finfood)

Lisää aiheesta:

Mihin käytetty nenäliina heitetään? Kierrätä syysflunssan jätteet oikeinMigreenikohtaus voi olla pitkäkestoisempi kuin monet uskovat – älä lääkitse suurilla särkylääkeannoksillaNämä koirarodut on kielletty monissa maissa – Suomi sallii kaikki"Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoaTutkimus selvitti ADHD-lääkityksen hyötyjäAlko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen20:09
    Kierrätys

    Mihin käytetty nenäliina heitetään? Kierrätä syysflunssan jätteet oikein

  • Eilen18:53
    Migreeni

    Migreenikohtaus voi olla pitkäkestoisempi kuin monet uskovat – älä lääkitse suurilla särkylääkeannoksilla

  • Eilen17:05
    Koirat

    Nämä koirarodut on kielletty monissa maissa – Suomi sallii kaikki

  • Eilen17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • Eilen14:40
    Lääkkeet

    Tutkimus selvitti ADHD-lääkityksen hyötyjä