Tee itse: Vanhalle ompelulaatikolle uusi elämä

Kauniit puiset ompelutarvikelaatikostot ovat kirpputoreilla hinnoissaan. Priimakuntoisen lokerikon kyljestä voi löytyä jopa sadan euron hintalappu, huonokuntoisen saa huokeammalla. Tuunaaja näki kärsineessä laatikostossa ainesta parempaan ja lunasti sen 30 eurolla omakseen.

Vanhaan ompelutarvikelaatikostoon tutustuminen aloitettiin pölyjen huiskimisella ja laatikoiden sisäosien imuroinnilla. Lokerikosta löytyi edellisen omistajan aarteita: loppuunkäytetyistä vöistä irti leikattuja solkia, vanhoja vetoketjuja ja muuta säilyttämisen arvoiseksi katsottua tilpehööriä.

Laatikosto oli edellisessä elämässään saanut kosteutta kansiinsa, jotka ovat taipuneet pysyvästi raolleen. Myös lakkapinta oli hilseillyt monin paikoin irti.

Laatikoston purkaminen osiin ja osien hiominen kesti kaksi tuntia. Hiomiseksi riitti lakkapinnan rikkominen pienirakeisella hiomapaperilla. Hiomisen jälkeen osat puhdistettiin hiomapölystä.

Osat maalattiin kahteen kertaan hopeansävyisellä helmiäismaalilla. Maalauskertojen välissä maalin annettiin kuivua reilun vuorokauden. Maalikerrosten kuivamisen jälkeen laatikoston osat ruuvattiin takaisin paikoilleen. Ruostuneet ruuvit ja prikat korvattiin uusilla.

Hopeanhohtoinen maali korostaa kauniisti säilytyskalusteen muodokkaita sääriä ja antaa sille kulunutta lakkapintaa modernimman ilmeen. Kannet nauravat hopeisinakin iloisesti kunnes saha ja uudelleen liimaus korjaavat ilmeen asiallisemmaksi.

Maalauksen jälkeen oli laatikoiden sisäpuolen koristelun vuoro. Jokaisen laatikon ja lokerikon pohjalle leikattiin sopivat palaset hopeisena hohtavista Fionan Light & Bright -numerotapeteista. Napit, pitsit ja timantit löysivät valmiista ompelulokerikosta nopeasti paikkansa.

Teksti: Henna Kekki

Kuvat: Mikko Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat