Tee itse hemmottelevat pikkulahjat – katso suloiset ideat!

Itse tehty lahja on mukava viedä kevään juhliin tai yllätykseksi ystävälle. Tuoreesta Kaarnasydän ja sammalkranssi -kirjasta löydät herkullisia ja hemmottelevia paketteja, jotka on helppo tehdä omin käsin.

Itse tehty saippua tai kaunis kuppikynttilä ilahduttavat varmasti. Miia Seppälän kirjoittama Kaarnasydän ja sammalkranssi -kirja neuvoo, miten teet itse nämä suloiset lahjat kevään ja kesään juhliin.

Persoonallista lahjaa ei välttämättä tarvitse paketoida, pelkkä ympärille kiedottu sellofaani ja kaunis nauha riittävät. Mukaan voit laittaa kevään kukkia ja vaikkapa kanelitankoja. Jos haluat sisällön olevan yllätys, voit askarrella kauniin kääreen joko itse tehdystä paperista tai kierrättää vanhaa paperia, kuten sanomalehtiä tai aikakauslehtiä.

Lisää ohjeita löydät kirjasta.

Itse tehty oliiviöljy-rosmariinisaippua

Ohje on Miia Seppälän kirjasta Kaarnasydän ja sammalkranssi.

150 g kookosrasvaa
350 g oliiviöljyä
72 g lipeää (rakeina)
170 g vettä
1 tl kuivattua rosmariinia
15 ml eteeristä rosmariiniöljyä

1. Mittaa kookosrasva ja sulata se kattilassa miedolla lämmöllä.

2. Mittaa oliiviöljy noin 2 litran suuruiseen tasapohjaiseen astiaan. Lisää huoneenlämpöiseksi jäähtynyt kookosrasva ja rosmariiniöljy.

3. Mittaa vesi lasipurkkiin. Mittaa lipeä pienempään, mielellään nokalliseen astiaan.

4. Kaada lipeä veteen ja hämmennä seosta pitkävartisella lusikalla. Varo hengittämästä höyryä. Voit myös sulkea lasipurkin kannella ja heilutella purkkia varovasti, kunnes lipeä on kokonaan liuennut. Lipeä on syövyttävää, joten sen käytössä on oltava erityisen huolellinen. Käytä suojahanskoja, suojaa silmät suojalaseilla tai silmälaseilla ja pukeudu pitkähihaiseen paitaan. Käsittele lasipurkkia esimerkiksi tiskialtaan päällä siltä varalta, että purkki menee rikki.

5. Kaada lipeäliuos rasvojen joukkoon. Sekoittele hiljalleen sauvasekoittimella, kunne seos saavuttaa niin sanotun kiisselivaiheen, eli paksuuntuu ja vaalentuu. Sekoita kuivattu rsomariini saippuaseokseen esimerkiksi lusikalla.

6. Kaada massa muottiin, kaavi astia nuolijalla mahdollisimman puhtaaksi. Muottina voit käyttää esimerkiksi pestyä mehu- tai maitopurkkia tai silikonista leivontavuokaa. Peitä muotti pyyhkeellä.

7. Pyyhi käytety astiat mahdollisimman puhtaiksi talouspaperilla ja pese sen jälkeen normaalisti.

8. Irrota saippua muotista seuravana päivänä ja anna kovettua ainakin viikon verran ennen kuin leikkaat sen paloiksi veitsellä. Saippua on käyttövalmista kuukauden kuluttua.

Itse tehty kynttilä

Hyödynnä kauniit kipot ja yksinäiset kahvikupit, ja tee niistä kynttilöitä. Muista kuitenkin varmistaa, että astiat kestävät kuumuutta. Ohje on Miia Seppälän kirjasta Kaarnasydän ja sammalkranssi.

Vanhoja kynttilänpätkiä tai kynttilämassaa
Sydänlankaa

1. Sulata kynttilänpätkät vesihauteessa: laita vettä kiehumaan isompaan kattilaan ja kynttilänpätkät pienempään kattilaan, jonka asetat isomman kattilan sisään. Sulatusastiaksi sopii myös metallinen säilytyspurkki.

2. Jos käytät vanhoja kynttilänpätkiä, nouki kaikki roskat pois sulaneen massan seasta.

3. Solmi sydänlangan toinen pää puutikkuun tai sukkapukkoon ja aseta tikkukipn päälle niin, että sydänlanka koskettaa kipon pohjaa keskeltä ja pysyy suorana.

4. Valuta sulanut massa kippoon ja annan jähmettyä.

5. Jos sydänlangan ympärille tulee vajoama kynttilän jähmetyttyä, voit kaataa siihen vielä sulaa massaa suoristaaksesi pinnan siistiksi.

Lähde: Kaarnasydän ja sammalkranssi, Miia Seppälä/ Moreeni

Kuvat: Kaarnasydän ja sammalkranssi, Marika Koskimäki-Ketelä ja Shutterstock

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja