Mainos

TE: Onko tässä mitään järkeä? Suomi tukee miljoonilla tuulivoimaa, Ruotsille kaikki hyöty

Talouselämä-lehti kertoo verkkosivuillaan erikoisesta tapauksesta, jossa Suomen syöttämien tukimiljoonien hyödyt valuvat Ruotsiin.

Tapauksessa on kyse siitä, että Suomi tukee Ahvenanmaalla sijaitsevia tuulivoimaloita miljoonilla euroilla, mutta tukisähköä ei voida siirtää Suomeen, vaan se menee Ruotsin hyväksi.

Suomen ja Ahvenanmaan välille on rakenteilla yli sadan miljoonan euron hintainen sähkökaapeli, mutta se on nykyisissä sopimuksissa pyhitetty Ahvenanmaan varavoimakaapeliksi, jonka avulla ei voida siirtää sähköä Suomeen. Kaapelin päärahoittaja on Suomen valtio.

Ahvenanmaan mahdollinen ylijäämäsähkö olisi siis pakko siirtää Ruotsiin, jonka kanssa Ahvenanmaalla on kaapeliyhteys.

Neuvotteluita mutkistaa kuitenkin muun muassa Ahvenanmaan itsehallinnolliseen asemaan liittyvä byrokratia.

– Käymme tosissamme näitä neuvotteluja, jotta uusi sähkökaapeli saataisiin markkinoiden käyttöön. En kuitenkaan usko, että kaapeli tulisi markkinoiden käyttöön heti vuoden vaihteen tienoilla, kun kaapeli valmistuu, Suomen kantaverkkoyhtiön Fingridin markkinakehityspäällikön Juha Hiekkala sanoo Talouselämälle.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on alustavasti arvioinut, että manner-Suomen asukkaat tukevat Ahvenanmaalla tuotettua tuulivoimaa 12 vuoden aikana 60 miljoonalla eurolla. 

Talouselämän koko jutun voit lukea tästä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.