Mainos

TBT-myrkkyskandaali paisuu Varkaudessa

Ympäristömyrkkyä sisältävä pohjasedimentti on levinnyt Varkauden Huruslahdesta odotettua laajemmalle. Pohjois-Savon ympäristökeskuksen mukaan erittäin suuria tributyylitinapitoisuuksia on mitattu Huruslahden alapuolisesta vesistöstä Haukivedeltä.

Tributyylitinan eli TBT:n leviäminen vesistöön tuli ilmi viime kesänä. Myrkyn alkuperästä ei ole selvyyttä, mutta sitä on käytetty muun muassa paperiteollisuudessa.

TBT kulkeutuu ihmiseen ravinnon kautta. Marraskuun lopulla valmistuvat kalanäytteet, joiden perusteella saadaan tarkemmin selville ihmisiä mahdollisesti uhkaavat terveysriskit.

Haukiveden Heposelältä otetussa näytteessä myrkkypitoisuus oli noin 200 mikrogrammaa sedimenttikilossa. Heposelkä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Huruslahdelta.

- Tributyylitinan leviämistä auttavat Huruslahden voimakkaat virtaukset. Myrkyn poistaminen vesistöstä ruoppaamalla on sen vuoksi huono ajatus. Myrkystä voitaisiin päästä eroon peittämällä saastuneet alueet esimerkiksi hiekalla, sanoo ympäristöinsinööri Jorma Lappalainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.