Mainos

Täytekakkua pöytään – mitä överimpi, sen parempi

Kakku ei ole enää pelkästään pyöreä kermakasa. Nyt rajana on vain taivas kakkujen koristelun ja muodon suhteen.

Perinteiset kakun koristeluun käytetyt kermapursottimet ja kahvipöydän herkun päälle viskaistavat karkit vapiskaa – nykyään täytekakut ovat auton mallisia, päällä tököttää tasan tarkkaan päivänsankarin näköiseksi muotoiltu 3D-koriste tai vähintäänkin herkku on koristeltu ihanalla Hello Kitty -kakkukuvalla.

Nykyään kakun koristamisen rajana onkin oikeastaan vain mielikuvitus. Aiemmin upeimmat täytekakkutaiteilut löytyivät konditorioista, mutta nykyään melko näyttävienkin kakkujen tekeminen onnistuu kotikonsteinkin – siinä määrin helpoksi tuo puuha on tullut uusien leivontavälineiden myötä.

– Näyttävien fantasiakakkujen teossa on kivointa se, että niiden teko on hauskaa ja haastavaa, omaa leivontatarvikeliikeketjua pyörittävä ja kakkublogia kirjoittava leipuri-kondiittori Ulla Svensktoteaa.

Inspiraatiota leivontatarvikkeista

Mitä mielikuvituksellisimpiin kakku- ja leivoskehitelmiin innostavat leipomistarvikkeet ovat pikku hiljaa rantautuneet tavallistenkin asiakkaiden nenän alle. Muutamia leivostarvikkeisiin erikoistuneita liikkeitä ja nettikauppoja on ollut olemassa jo jonkin aikaa, ja nyt myös koko kansalle tuttu Tiimari on ottanut valikoimiinsa valtaisan määrän mitä erilaisimpia leipomis- ja koristelutarpeita.

Saatavilla on muun muassa laaja valikoima erilaisia muotokakkuvuokia, erivärisiä sokerimassataikinoita sekä koristeiden tekemiseen tarkoitettuja silikonimuotteja, joiden avulla näyttävien koristeiden tekeminen luonnistuu varsin nopeasti ja näppärästi. Samoihin muotteihin voi lurauttaa myös sulaa suklaata,ja lopputuloksen voikin antaa vaikka lahjaksi itse tehtyinä karkkeina.

Suosituimpia koristetuotteita ovat viime aikoina olleet kakun päälle laitettavat siirtokuvat, jotka ovat varsin upean näköisiä, mutta erittäin helppokäyttöisiä.

– Innokkaimmat kyllä maalaavat kuvat itse kakun päälle, Svensk kertoo.

Taiteilijasieluisimmille kakkumaakareille löytyykin esimerkiksi kakkujen päälle ripoteltavia efektisävyjauheita ja pastavärejä, joiden avulla voi maalata kakun sokeri- tai marsipaanipäällykseen.

Paavo Pesusieni: pehmolelu vai kakku?

Ullanunelma -leivontatarvikeliikettä pyörittävän Ulla Svenskin mukaan suomalaisten leipomisbuumi on kestänyt jo pari kolme vuotta, eikä sille näy loppua. Sveskin taidonnäytteisiin erilaiset fantasiamaiset ja upeat kakkukoristeet ovat kuuluneet jo vuosia – ihan ammatinkin puolesta.

Muutamat upeat kakkuprojektit ovat jääneet hänen mieleensä erityisesti. Yksi niistä on Puuha-Pete -kakku, joka oli Svenskin ensimmäinen todellinen fantasiakakkukokeilu.

– Yllätyin silloin itsekin, kuinka hyvin se onnistui, Svensk muistelee.

Hauska tarina liittyy myös Paavo Pesusieni –kakkuun, joka myös onnistui ilmeisen hyvin.

– Kaksi vuotta täyttänyt poikani luuli sitä oikeaksi pehmoleluksi ja halusi napata sen syliinsä, Svensk nauraa.

Vaikka nykyään lähes jokaisen on mahdollista pyöräyttää näyttävä kakku helppokäyttöisten apuvälineiden avulla, Ulla Svensk muistuttaa, ettei konditorioiden käsitöitä kannata kuitenkaan unohtaa.

– Jos on aikaa ja halua, fantasiakakukin voi tietysti pyöräyttää itse. Mutta aika moni tyytyy ihailemaan ja tilaa kakun sitten konditoriasta, Svensk toteaa.

Teksti: Helena Mustonen/MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.