"Täysin naurettavaa" – suomalaisia EM-kisoissa avittanut sääntökummajainen saa asiantuntijan sapen kiehahtamaan

1:39
Silja Kosonen heittää keskiviikkona moukarin EM-finaalissa.

Yleisurheilun EM-kisojen sääntökummajainen saa MTV Urheilun asiantuntijalta Mika Järviseltä täystyrmäyksen.

Käynnissä olevissa EM-kisoissa lyhyillä juoksumatkoilla tilastojen perusteella 14 parasta etenee suoraan välierään. Nämä kisaajat eivät siis juokse alkueriä ollenkaan.

MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen tyrmää järjestelyn tyystin.

– Täysin naurettavaa. Se ei palvele ketään. Erittäin huono sääntö, Järvinen lataa.

Sääntö on voimassa 100, 200, 400 metrillä sekä aitajuoksussa. Suomalaisista välierissä juoksevat tilastoajan perusteella suoraan Viivi Lehikoinen ja Reetta Hurske.

Lehikoinen kirmaa torstaina 400 metrin aidoissa. Hurskeen vuoro on pika-aidoissa sunnuntaina.

Sääntö on peruja vuodelta 2016. Amsterdamin EM-kisat ajoittuivat niin lähelle Rion olympiakisoja, että sääntöedulla haluttiin välttää kärkijuoksijoiden kato EM-karkeloista.

Järvisen mukaan lyhyemmillä matkoilla järjestely on pitkin hampain ymmärrettävissä, mutta 400 metrillä etu vääristää kilpailua.

– Kun mennään 400 metrille, niin muut kuin mitalisijoista juoksevat kärsivät tilanteesta. Siellä tapahtuu vääryyksiä tämän takia. Epäreiluuden näkee ynnä muut -sijoilla. Nämä juoksijat ovat urheilullisuuden näkökulmasta myös tärkeitä, Järvinen tilittää.

Vahvojen ennakkosuosikkien "suosiminen" sotii Järvisen mielestä kilpailemisen perusperiaatteita vastaan. Kun alkuerää ei tarvitse juosta, voi välttää esimerkiksi aitaan kompuroimisen. Tämä on kuitenkin osa kilpailun DNA:ta.

– Tällä systeemillä vältät kyllä epäonnistumisen, mutta onko lahjaksi saatu välieräpaikka sitten hieno juttu, Järvinen pohtii.

Tilastosääntö on Järvisen mukaan houkuttava myös väärinkäytösten näkökulmasta.

– Altistaa varmasi tulosmanipulaatiolle jossain päin maailmaa. Se pitäisi keskustelussa ottaa huomioon, hän sanoo.

Lopuksi Järvinen kärjistää asetelman vertaamalla sitä muihin lajeihin.

– Onko ok, että kymppitonnilla kymmenen parasta liittyy juoksuun kilometrin jälkeen? Nyt on menty mun mielestä täysin väärään suuntaan, kun parempien tietä silotellaan, Järvinen puuskahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja