Mainos

Täydellisten pullien salaisuus

Torstaina 4.10 vietetään kansallista korvapuustipäivää. Leivo päivän kunniaksi herkullinen pellillinen pullia!

Pullataikinassa on yleensä vehnäjauhoja, sokeria, maitoa tai vettä, suolaa ja voita tai margariinia sekä yleensä myös kananmunaa.

Ruoka-aineallergisia lohduttaa tieto, että maistuvan pullataikinan voi tehdä myös ilman maitoa tai kananmunia. Maidon voi korvata laktoosittomalla maitojuomalla ja ternimaitoon leivottuun pullataikinaan ei tarvita kananmunaa.

Pullataikina maustetaan tyypillisimmin kardemummalla ja jouluna ruotsalaisen perinteen mukaan sahramilla. Rusinapullat jakavat mielipiteen, toinen tykkää – toinen ei, mutta usein taikinaan lisätään myös rusinoita.

Pullataikinasta voi leipoa pikkupullia, hillopullia, marjapullia, korvapuusteja, kierrepuusteja, sarvia, pitkoja, kransseja, bostonpullaa sekä erilaisia piirakoita.

Pidä mielessä nämä niksit:

Pullan leipomisen lopputulos vaihtelee yleensä tekijän mukaan – kädenjälki näkyy! Samoilla raaka-aineilla ja samoilla aineiden suhteilla lopputulos voi siis vaihdella.

Esimerkiksi jauhojen määrään vaikuttaa jauhojen karkeusaste ja tuoreus. Parhaita jauhoja pullanleivontaan ovat puolikarkeat vehnäjauhot. Kuivassa kaapissa pidempään seisoneet vanhemmat jauhot ovat kuivempia ja niitä ei tarvita yhtä paljon.

Tuorehiiva tulee muistaa liuottaa kädenlämpöiseen nesteeseen, ja kuivahiiva hieman kuumempaan (noin 45-asteiseen nesteeseen). Liian kova taikina on pullan tuho, pyri siis vaivaamaan taikinaa pitkään ja jättämään se mahdollisimman löysäksi.

Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.

Ennen paistamista pullat voidellaan värin ja kiiltävän pinnan saamiseksi. Usein voiteluun käytetään kananmunaa, joskus pelkkää munan keltuaista, sokerivettä tai kahvia. Pullia ei saa ikinä paistaa liikaa, sillä pulla kuivuu helpolla uunissa.

Pullan perusresepti

  • 5 dl maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 1-2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • (1-2 munaa)
  • noin 15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
  • noin 100-200 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min.

Perinteiset korvapuustit

Noin 16 kpl

½ l maitoa, voi olla laktoositonta
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 14 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 900 g)
100 g voita tai margariinia

Väliin:
50-100 g voi- tai margariinisulaa
1/2-1 dl sokeria tai fariinisokeria
1-2 rkl kanelia

Voiteluun ja päälle:
muna
raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteenmuotoon (noin. 50 x 50 cm).

Levitä taikinalevyille sulaa ja notkeaa rasvaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kierrä levyt tiukalle rullalle, jätä saumat alaspäin. Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan.

Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla niin, että pullaan muodostuvat korvat. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa.

Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

Suklaacookies-boston

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg, pakaste)
1 pkt Myllyn Paras Muro- tai Kauramurotaikinaa (400 g)
2-3 rkl kaakaojauhetta
1 dl tummaa suklaarouhetta

Vuoan voiteluun:
rasvaa
Myllyn Paras Korppujauhoja

Pinnalle:
munaa
raesokeria

Levitä Pullataikinalevyt sulamaan erilleen ja kohoamaan esim. leivinpaperin päälle pellille n. 40 asteiseen uuniin (peitettynä). Ota murotaikina sulamaan. Puristele sulaneen murotaikinan joukkoon kaakaojauhe ja suklaarouhe.

Voitele ja korppujauhota isohko torvellinen irtopohja-kakkuvuoka. Aseta pohjalle kaksi kohonnutta pullataikinalevyä niin, että nipistelet ne kapeista päistään toisiinsa kiinni ja pohja peittyy. Levitä päälle puolet suklaataikinalevystä (n. 100 g).

Yhdistä nipistellen loput kuusi pullataikinalevyä yhdeksi isoksi levyksi, n. 50 x 40 cm. Kaaviloi sen päälle loppu sulanut suklaataikina (300 g). Kääri kerrostaikina rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa terävällä veitsellä tämä 50 cm pitkä pötkö 5 cm:n paloiksi (=10 palaa). Asettele palat vieri viereen kakkuvuokaan taikinapohjan päälle pystyyn.

Kohota pullakakkua vielä puolisen tuntia 40-asteisessa uunissa (tai muussa lämpimässä paikassa). Ota kakku pois uunista kohoamasta ja nosta lämpötila 200-asteeseen. Voitele kohonneen pullakakun pinta munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin alimmalla tasolla 15 min, laita folio pinnalle ja jatka paistamista n. 15 min. Anna pullakakun jäähtyä ennen vuoasta irrottamista.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat