Täydellinen rikos? Nokia maksoi kiristäjälle miljoonien lunnaat - poliisi täysin ymmällään

Nokialta miljoonaluokan summan kiristänyttä tahoa ei ole saatu selville. MTV Uutiset paljasti vuosi sitten, että matkapuhelinvalmistaja Nokia maksoi vuosien 2007-2008 tienoilla useita miljoonia kiristäjälle. Kiristäjä uhkasi paljastaa matkapuhelimiin liittyvän salauskoodin.

Keskusrikospoliisi on tutkinut poikkeuksellista rikosvyyhtiä törkeänä kiristyksenä. KRP:n rikosylikomisarion Tero Haapalan mukaan kyse on hankalasta jutusta.

–Tutkinta on nyt keskeytyksessä eli aktiivisia tutkintatoimia ei tällä hetkellä tehdä, Haapala sanoo MTV Uutisille.

Vuoden aikana tapauksesta ei ole tullut poliisille juurikaan uutta tietoa.

Puolet lunnaista hyväntekeväisyyteen

Uutinen Nokia-kiristyksestä levisi nopeasti maailmalle kesäkuussa 2014. 

MTV Uutisten tietojen mukaan kiristyksessä oli kyse Symbian-käyttöjärjestelmän allekirjoitussalausavaimesta, joka on muutaman kilotavun mittainen koodi. Jos koodia olisi levitetty, Nokia ei olisi pystynyt takaamaan sitä, että matkapuhelimiin päätyy vain Nokia hyväksymiä ohjelmia.

Nokiassa uskottiin kiristäjän (tai kiristäjien) olevan suomalainen, joka olisi työskennellyt Symbianin tutkimus- ja tuotekehityksessä ja joka olisi pystynyt selvittämään yhtiön huippusalaisen mutta puutteellisesti suojatun salausavaimen.

Pahimmillaan kiristäjä olisi voinut kaapata suuren määrän maailmalla käytössä olevista Symbian-puhelimista ja syöttää niihin viruksen. Joka tapauksessa kyseessä on täytynyt olla henkilö, jolla on sisäpiirin tietoa.

Kiristäjä lupasi, että mikäli Nokia maksaa lunnaat, koodia ei käytettäisi väärin.

Nokia suostui ja maksoi miljoonia euroja. Kiristäjä asetti yhtiölle lunnaiden toimittamiseen useita ehtoja. Puolet summasta toimitettiin kiristäjälle käteisenä, puolet piti toimittaa kiristäjän vaatimuksesta hyväntekeväisyyteen.

Lunnaat maksettiin Tampereella

Lunnaiden maksu sovittiin Tampereelle. Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että rahat olisi toimitettu laukussa parkkipaikalle Särkänniemen huvipuiston tuntumaan.

MTV Uutisten uusien tietojen mukaan lunnaiden luovutus on kyllä ollut Tampereella, mutta ei sittenkään Särkänniemessä.

Rahat hävisivät, samoin niiden noutaja. Kiristäjää tai kiristäjiä ei siis toistaiseksi ole saatu kiinni, eikä rahoja ole löydetty.

Poliisi ei ole kertonut, epäilläänkö kiristyksen taustalla olleen kotimainen vai ulkomainen taho. Tiettävästi ketään ei ole kuultu tutkinnan aikana rikoksesta epäiltynä.

Nokia piti tapauksen heti alussa erittäin pienen piirin tiedossa. Yhtiö ei ole kommentoinut asiaa mitenkään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja