Mainos

Tatun suunnitelma: Etelätie

Sisään saavuttaessa jalostetaan pienehköä ja pimeää eteistä vaihtamalla portaiden yläosassa sijaitsevan vaatekaapin mäntyiset säleovet tilaa avartaviksi peilipintaisiksi liukuoviksi. Oikealla sijaitseva työhuone saa kasvojenkohotuksen kyseisen tilan muuntuessa osaksi asunnossa myöhemminkin toistuvaa orientalismia edustavaa tyyliä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi riisipaperista valmistettuja verhoja, joita voidaan käyttää myös ikkunattomalla seinällä. Suuret vaatekaapit poistetaan, sillä jos vaatekaappeja ei ole rakennettu asuntoihin alunperin kiinteästi ympäröivää arkkitehtuuria mukaillen, ne istuvat jälkikäteen asennettuna tilaan yleensä varsin kömpelösti. Kerrossänky poistetaan, sillä jos sängyn alapuolella oleva tila ei ole aktiivisessa käytössä, sängyn nostaminen korkeuksiin ei ole perusteltavaa. Huoneeseen jätetään kuitenkin tilaa vierassängylle.

Olohuoneessa vaihdetaan televisiotaso kaappeineen matalampaan, jolloin valo pääsee lankeamaan ikkunoista paremmin eteisenkin puolelle. Ruokapöytä runsaine tuoleineen on käytännöllinen sukulaisten ja ystävien tullessa kylään. Asunnon myyntiesittelyn yhteydessä painottuvat kuitenkin toisenlaiset tekijät. Pöytä vaihdetaan pyöreään kevyempään kalusteeseen, jotta ostajakandidaatit pääsevät parveilemaan tilassa vapaammin. Samalla rysäyksellä tuolit vaihdetaan kevyiksi metallitangosta väännetyiksi valoa läpäiseviksi versioiksi. Kyseinen settinki myötäilee nyt visuaalisesti paremmin ruokapöydän ylle sijoitettua ilmeeltään teknistä ilmastointilaitetta. Olohuoneen tapetti on aikansa elänyt ja se siirretään tapettien taivaaseen puhtaan valkoisen maalipinnan vallatessa seinät. Television takana sijaitseva seinä vuorostaan paneloidaan valkoiseksi petsatuilla sormipaneeleilla. Myöskin katto saa valkoisen petsin ylleen.

Alakerran hämärä takkahuone on tilana varsin miellyttävä kokemus rapattuine seinäpintoineen. Meininkiä jatketaan edesmenneen lehtimogulin kodin Villa Urpon hengessä. Muhkea mutta tyylikäs tumma nahkasohva sopii tilaan kuin nyrkki silmään. Katanat siirretään keskelle seinää television takana ja valaistaan matalan tv-tason päälle sijoitetulla valaisimella. Myös portaiden kauniisti kaartuva alapinta valaistaan alhaalta käsin.

Makuuhuoneessa ei selvitä pelkillä kosmeettisilla muutoksilla. Lattian laatat pistetään vaihtoon, koska edelliset ovat osittain rikkoutuneet. Uusi laatta on reilunkokoinen klinkkeri, jonka pinnassa kiiltävät metallihileet. Samaa metallin kiiltoa tarjoilevat myös takkahuoneeseen hankitut valaisimet. Tämä onkin visuaalinen viite huotrassa piilossa seinällä lepäävään teräkseen. Makuuhuoneen sävymaailma ottaa askeleen tyylikkyyden suuntaan seinien ollessa maalattu shampanjatahran sävyyn (Tikkurila G484) lattian leikatessa asteen harmaampaan. Sängyn tekstiilit jatkavat värileikkiä. Orientalismiin viittaavaa suuntaa jatketaan ja täydennetään kalusteilla. Myös ikkunoiden verhot jatkavat teemaa. Vaikka ikkunat ovat makuuhuoneessa pienet räppänät katon rajassa, verhot ulottuvat lattiaan saakka. Näin saadaan aikaan illuusio suurempikokoisista akkunoista.

Vaivalla ja visiolla duunattu piha kuorrutetaan pihakalusteilla ja viherkasveilla. Nämä tuovat selkeämmin esiin paikan luonteen rentoutumiseen ja yhdessäoloon kehottavana ympäristönä, eli sitä paljon puhuttua laatuaikaa pääsee tässä ympäristössä harrastamaan täysin palkein.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.