Tätä Yhdysvaltain vaalitulos tarkoittaisi talouden näkökulmasta – Meneekö Kiina maailman suurimman talousmahdin ohi?

Miltä näyttää Yhdysvalojen talous ja miten se vaikuttaa vaalien tulokseen? Maailmanselittäjät arvioivat 8:26
Maailmanselittäjät pohtivat Uutisaamussa, miten Yhdysvaltain vaalien tulos vaikuttaa talouteen.

Donald Trumpin ja Joe Bidenin lähestymistavat Kiinaan ovat asiantuntijoiden mukaan erilaiset.

Keskeinen asia talouskasvun kannalta on se, että presidentillä pitää olla oma selkeä visio, jonka hän pystyy joko myymään toiselle puolueelle tai sama puolue hallitsee kongressia. Tätä mieltä on MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E. J. Penttilä.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu huomautti, että tällä hetkellä Donald Trump haastaa Kiinan kanssa kauppasotaa ja sen sijaan, että muureja purettaisiin, niitä päinvastoin nostetaan.

Kiinassa koronapandemia saatiin nopeasti haltuun ja talous elpyy siellä hyvää vauhtia. Yhdysvaltain talous puolestaan rämpii vaikeuksissa koronapandemian takia. Penttilän mukaan on hyvinkin mahdollista, että Kiina ajaisi talousmahtina Yhdysvaltain ohi. 

– Yhdysvallat on ollut maailman suurin talous 150 vuotta ja on yhä edelleen. Jos katsotaan kuitenkin ostovoimaa, niin Kiina on jo ykkönen. 

Yhdysvaltain talous elpyy kuitenkin kovaa vauhtia. Penttilän mukaan viimeisen neljänneksen aikana Yhdysvaltain talouskasvu oli 33 prosenttia.

– Kumpi tahansa vaalit voittaa, saa aika voimakkaassa kasvussa olevan talousmoottorin alleen. Kiinan mahdollisuus tulla maailman ykköseksi vahvistuu koronan myötä, mutta Yhdysvallat ei ole vielä ulkona pelistä. 

Ehdokkailla erilaiset näkemykset

Donald Trumpin keino estää Kiinan talousmahdiksi nousemista ovat olleet muun muassa tullit.

Mikäli Joe Biden voittaa vaalit, hän lähestyy Penttilän mukaan Kiina-taistelua eri lähtökohdista kuin Trump. Biden kokoaa länsimaiden, Japanin ja Etelä-Korean liittouman, jonka yhteistyöllä pyrittäisiin saamaan Kiina kuriin. Sen sijaan, että käytettäisiin rankaisupolitiikkaan perustuvia tulleja, ryhdytäänkin katsomaan ihmisoikeuksia ja ympäristöä. 

– Tämä johtaa siihen, että rajoituksia Kiinan-kaupassa tullaan näkemään Bideninkin aikana, Penttilä sanoi.

Perinteisten liittolaisten kanssa lähennytään, mikäli Bidenista tulee presidentti.

– Melko varmasti Biden tulisi liittämään Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen ja nostamaan uudelleen esiin kauppasopimukset Euroopan unionin kanssa, Helsingin yliopiston tutkija Saara Kekki kommentoi.

Historiallinen vaaliyö suorana! MTV Uutiset seuraa vaalien tuloslaskentaa 3.–4. marraskuuta. Koko yön kestävä erikoislähetys nähdään MTV3-kanavalla, mtvuutiset.fi:ssä sekä MTV Uutiset Livessä. Myös television puolella MTV:n Uutisaamu aloittaa tulosseurannan aikaisin keskiviikkoaamuna.

Lue myös:

    Uusimmat