Tätä on urheiluhenki: australialaiset pelastivat Matti Suur-Hamarin pinteestä ja petasivat suomalaisen paralympiavoiton – "Äärettömän iso kiitos"

Matti Suur-Hamari hallitsi Pekingin paralympialaisissa SB-LL2-luokan lumilautacrossia alusta loppuun. Hän laski nopeimman ajan sunnuntain karsintakisassa ja tuli ykkösenä maaliin kaikissa kolmessa maanantain erälaskussa. Suur-Hamarista tuli kautta aikain 11. suomalainen, joka on juhlinut paralympiavoittoa peräkkäisissä talvikisoissa.

Suur-Hamari harjoittelee kansainvälisessä kolmen miehen harjoitusryhmässä, jonka muut jäsenet ovat australialainen Ben Tudhope ja kanadalainen Alex Massie. Kolmikko on viettänyt paljon aikaa Suur-Hamarin kotimaisemissa Rukalla ja Pyhätunturilla sekä koronapandemian hellitettyä myös maailmalla.

Maanantaina kolmanneksi sijoittuneen Tudhopen nousu Suur-Hamarin vierelle paralympialaisten palkintokorokkeelle lämmitti suomalaista. Tiimikaverusten väleistä kertoi Tundhopen ilo, kun hän kapsahti syleilemään tuoretta voittajaa tämän antaessa haastattelua Ylelle.

– Tämä jätkä, hän on kaikkien aikojen paras, Tudhope riemuitsi kaulaillessaan Suur-Hamaria.

Porukkaan kuuluvat myös lautahuoltajavelho Juha Haukkala ja ruotsalaisvalmentaja Pär Sundqvist. Edesmennyt Mikko Wendelin oli oleellinen osa tiimiä, ja koko laskijakolmikko on omistanut viimeaikaiset menestyksensä hänen muistolleen.

– Me olemme tosi hyviä ystäviä keskenämme, ja välillämme on sellaista veljellistä kilpailua. Yhtään ei anneta periksi, mutta se on reilua kisaamista ja olemme iloisia toistemme puolesta ja joka ikisestä treenistä, mitä saamme toistemme kanssa vetää, Suur-Hamari kertoi tallitoveruudesta muiden maiden laskijoiden kanssa.

Kiitosta lähti erityisesti australialaisleiriin. Suur-Hamarin lähtökohdat maanantain ratkaisulaskuihin eivät olleet optimaaliset, sillä hän rikkoi sunnuntain karsinnassa kahdet siteet ja loukkasi hieman jalkaansakin.

– Täytyy Australian joukkueelle antaa tästä äärettömän iso kiitos. He hommasivat minulle kaksi paria samanlaisia siteitä, mitä käytän. Sieltä joku kävi autolla Pekingistä hakemassa. Hattu nousee päästä aussien suuntaan, tämä oli uskomatonta tiimityötä.

Suur-Hamari kilpailee Pekingin paralympialaisissa vielä banked slalomissa lauantaina.

Lue myös:

    Uusimmat